Hedda Stiernstedt: Jag och Charlie är lite som syskon

Som Nina i SVT:s älskade serie Vår tid är nu har unga skådespelaren Hedda Stiernstedt fått en plats i svenska folkets hjärta. I serien har hon ett förhållande med Calle, spelad av Charlie Gustafsson, men i verkligheten är de mer som bror och syster.

För Hedda Stiernstedt är jobbet viktigast av allt. Just nu är hon aktuell i den nya säsongen av SVT:s stora flaggskepp Vår tid är nu där hon spelar Nina. Ensemblens återförening inför nya säsongen av Vår tid är nu beskriver Hedda som en lång avskedskyss.

Hedda Matilda Stiernstedt

Ålder: 32 år.
Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.
Familj: Sambon Alexis Almström, 35 år, filmregissör, hunden Majken.
Aktuell med: Spelar Nina Löwander i Vår tid är nu, säsong 4, SVT och Doris i Se upp för Jönssonligan.

– Det var väldigt fint och ömsint. Vi har jobbat så hårt allihop i flera år nu och serien och teamet runt omkring har kommit att betyda så väldigt mycket för oss. Så det var kul att få göra det i superkoncentrerad form.

Den nya säsongen utspelar sig mellan säsong ett och två. Säsong ett slutar med Ninas självmordsförsök och i säsong två är Nina och Calle nygifta, så nu ska vi få se hur de hittade varandra igen.

Sommaren 1951 är Djurgårdskällarens personal med Peter i spetsen ute i skärgården för att skaka liv i deras tidigare framgångsrika skärgårdsrestaurang. Restaurangen ligger på samma ö som Löwanders sommarhus där Nina som är utskriven från sjukhuset försöker vila upp sig efter självmordsförsöket.

Varför tror du att serien har blivit så älskad?
– Jag tror att det är en kombination av många olika saker. Film handlar mycket om hårt jobb men även om rätt tajming. I det här fallet är det såklart mycket som ska stämma: idén, manuset, regin, skådespeleriet och så vidare. Men sedan tror jag publiken var redo för en kärlekshistoria, ett familjedrama. Vi är lite svältfödda på mänskliga relationer helt enkelt.

Hur är din relation till Charlie Gustafsson som spelar Calle? Man får en känsla av att ni står varandra nära?
– Jag och Charlie tycker väldigt mycket om varandra, det är lite som att ha ett syskon. Ingen annan vet vad den här upplevelsen är förutom vi. Det är något vi alltid kommer att dela även om vi inte ses varenda dag längre.

Hedda Stiernstedt: Jag och Charlie är lite som syskon
Tillsammans med Charlie Gustafsson som spelar Calle i Vår tid är nu.
Foto: SVT

Vad har varit utmanande med att spela Nina i olika åldrar?
– Att få henne att åldras utan att tappa karaktären har varit det viktigaste för mig. Det är väldigt kul men så klart utmanande, att få in allt som har hänt en människa i hennes kropp och reaktioner.

Efter en inspelningsperiod drabbas Hedda nästan alltid av något som hon beskriver som “inspelningsblues”.

– Det är så många farväl och vi som jobbar inom skådespelaryrket är ju oftast väldigt emotionella personer. Man har gått in i den här världen och så plötsligt ska man börja fungera i människobyn igen, det är inte helt enkelt.

Scenografin, masken och kostymen är ju enormt genomarbetad i serien, hur upplevde du det som skådespelare?
– Det är ju ett helt fantastiskt jobb de har gjort, inte minst på kostymavdelningen, och det är klart att det betyder mycket för oss skådespelare. Det har varit superkul att få klä sig utifrån olika tidsepoker och det har varit ett viktigt stöd för att kunna göra sin rolltolkning på ett genuint sätt. När du ska gå in i en roll i en viss tidsepok så betyder miljöerna och kläderna enormt mycket, så jag vill verkligen ge en stor eloge till hela teamet, de har gjort ett superjobb.

Hedda har, trots sin unga ålder hunnit med mycket. Först gick hon på Calle Flygare teaterskola men där trivdes hon inte riktigt. Istället satte hon ihop sin egen skådespelarutbildning med hjälp av olika privata film- och skådespelarkurser.

Parallellt med studierna arbetade hon bland annat som dagisfröken, bartender, dj och på en eventbyrå. Hon har även bott utomlands i perioder. Hon och pojkvännen bodde i Paris hela december månad förra vintern och jobbade med ett filmmanus.

Hedda Stiernstedt: Jag och Charlie är lite som syskon
Hedda med pojkvännen Alexis Almström som är filmregissör.

Hur var det att prova på att skriva filmmanus?
– Jag tyckte att det var jätteroligt. Det gav definitivt mersmak. För mig känns det värdefullt att utforska alla delar av mitt yrke och det känns även viktigt att hålla kreativiteten och lusten vid liv även mellan inspelningsperioderna, så då är manusarbete perfekt, tycker jag. Det var även väldigt kul att jobba tillsammans med Alexis. Det fungerade toppenbra.

Heddas pojkvän Alexis Almström är filmregissör och de bor tillsammans i en lägenhet i Vasastan i Stockholm. Senaste tillskottet i familjen är hunden Majken, som Hedda blivit dagmatte till under coronapandemin.

– Jag blev så deppig och behövde komma ut i friska luften, så jag hörde mig för i bekantskapskretsen om det var någon som hade behov av en dagmatte, och så kom Majken in i vårt liv.

– Hon är en british staffordshire bull terrier och är verkligen världens finaste hund. Hon bor med oss en tredjedel av tiden och hon sprider så mycket kärlek omkring sig och har kommit att betyda så mycket för oss. Nu har hon dessutom gjort filmdebut! Det var i Alexis nya film som han gjort för Netflix. Hon var jätteduktig!

Hedda älskar verkligen sitt jobb, att vara ledig är inte hennes melodi. Visst kan hon njuta av lite semester ibland men det är när hon arbetar som hon är som allra lyckligast.

Hedda Stiernstedt: Jag och Charlie är lite som syskon
I den nya Jönssonsligan-filmen spelar Hedda Doris som tidigare gestaltats av Birgitta Andersson.
Foto: FLX Feature

Hur var det att arbeta med regissören Tomas Alfredson i filmen Se upp för Jönsson-ligan?
– Han ringde faktiskt när jag var i New York och firade min 30-årsdag! Jag behövde ingen betänketid alls utan svarade ja på stört. Han är en fantastisk regissör och det känns som en stor ynnest att få arbeta med honom. Sedan var det en otroligt kul inspelning, jag har aldrig haft så roligt på jobbet! Jag arbetade ju med tre av Sveriges bästa komiker (Anders “Ankan” Johansson, Henrik Dorsin, David Sundin) så jag fick en privatshow varje dag.

Vad är din relation till Doris, som du spelar i filmen?
– Doris och Jönssonligan är ju en del av den svenska folksjälen, känner jag. Vi har alla en relation till Jönssonligan på något sätt. Birgitta Anderssons rolltolkning är ju helt underbar och jag har valt att göra min egen version av rollen, sprungen ur en stor kärlek till Birgitta.

Scroll to Top