Vi vinterbadar 100 dagar i sträck!

Minusgrader i luften och nära noll i vattnet hindrar inte Anna Carin, Marielle och Lina från att vinterbada. De möts på bryggan varje morgon och ger dagen en kickstart.

Det är en gnistrande kall morgon, årets hittills kallaste, när Anna Carin Olsson, Marielle Sjörén och Lina Tengblad kastar sig i havet vid Hjuvik i Torslanda.

Ålder: 47 år.
Familj: Klas, 46, och tvillingarna Ivar och Walter, 8, ­Edward, 13, och Harry, 16.
Bor: Villa i Hjuvik, Torslanda.
Gör: Digital strateg.

Här är det inte fråga om ­något värmande bastubad före det iskalla doppet. Väninnorna kommer direkt hemifrån, säger god morgon och badar sedan tillsammans.

– Det var Anna Carin som utmanade oss andra att bada varje morgon 100 dagar i sträck. Även om jag egentligen är en badkruka var jag omedelbart med på noterna, säger Lina Tengblad när hon till synes oberörd kommer upp ur det kalla vattnet.

– Man vänjer sig. Det var värre i början även om det var varmare i både luften och vattnet då, säger Marielle Sjörén och sveper ett tjockt badlakan runt kroppen.

Det var en av de första ­dagarna i oktober som de tre kvinnorna började bada i ­havet vid Hjuvik

Lina Tengblad

Ålder: 38 år.
Familj: Rasmus, 45, och ­barnen Albin, 8, och Olle, 5.
Bor: Villa i Hjuvik, Torslanda.
Gör: Grafisk formgivare.

Det började med att Anna Carin Olsson såg en utmaning på Instagram om en annan grupp vänner som bestämt sig för att trotsa coronahösten och bada 100 dagar tillsammans.

– Det lät som en spännande utmaning så jag taggade Marielle och Lina och frågade dem om inte vi också skulle anta ­utmaningen, berättar hon.

Häftig energikick

Sagt och gjort. Den fjärde oktober samlades vännerna på en av bryggorna, klädde raskt av sig och klättrade sedan ner för stegen till det kalla vattnet.

– Vi brukar ligga i vattnet mellan en och fyra minuter. Det är otroligt uppfriskande. Man får en häftig energikick när adrenalinet rusar genom kroppen, berättar Anna Carin.

– Jag brukar säga att man blir kall utanpå, men varm inombords, säger Marielle.

Marielle Sjörén

Ålder: 36 år.
Familj: Niclas, 42, och ­tvillingarna Abbe och Efraim, 8, och Madicken, 12.
Bor: Villa i Hjuvik, Torslanda.
Gör: Stödassistent för ­autistiska barn.

 Den här morgonen när Hemmets Journal följer med tjejerna ut på bryggan är det tre minusgrader i luften och åtta plusgrader i vattnet.

– Det ska vara riktigt kallt för att saltvatten ska frysa och det har inte skett än, men det hade varit en häftig upplevelse om vi någon morgon måste göra hål i ett istäcke för att kunna doppa oss, säger Anna Carin med ett leende.

Tjejerna är inga debutanter när det gäller vinterbad om någon nu trodde det. Det har de gjort tillsammans i tre år, men det är första gången de har bestämt sig för att bada ett visst antal dagar i sträck – oavsett väder och vind.

Vi vinterbadar 100 dagar i sträck!
Anna Carin Olsson utmanade vännerna Lina Tengblad och Marielle Sjörén.

– Därför har vi lite olika platser här i Hjuvik där vi badar, beroende på hur det blåser. Om det blåser full storm som det gjorde ett par dagar i november badar vi vid en brygga som ligger ganska skyddad från västliga vindar.

De känner varandra genom barnen. Både Anna Carin och Marielle har tvillingpojkar som är 8 år och går i samma klass. Där går också Linas 8-årige son Albin.

– Vid en julfest på skolan för några år sedan började vi prata om att bada tillsammans, säger Marielle. Jag har själv aldrig vinterbadat utan att ha badat bastu först, men när Anna Carin pratade om det tyckte jag det lät spännande.

I början var det bara Anna Carin och Marielle som träffades på söndagsmorgnar och tog ett iskallt dopp tillsammans. Efter ett tag kom Lina med i gänget.

Vi vinterbadar 100 dagar i sträck!
En stund i solen innan det är dags att gå hem. Lina, Anna Carin och Marielle njuter.

Riskfritt sätt att umgås

Den här hösten och vintern, när det varit svårt att träffas som vanligt på grund av andra vågen av coronasmittan och restriktionerna, har de gemensamma doppen blivit extra viktiga.

– Det är kul att ha det här att se fram emot när allting annat är inställt, säger Lina och får medhåll av Anna
Carin och Marielle.

Sedan förra våren har de alla tre tvingats jobba helt eller delvis hemifrån.

– För mig handlade det lite om att hitta ett ljus i coronamörkret, ett sätt att kunna umgås socialt på ett riskfritt sätt där vi träffas utomhus och kan hålla distans till ­varandra, säger Anna Carin.

De tre vännerna är kärntruppen. Det är de som har antagit utmaningen att bada 100 dagar i sträck, men ofta är det flera som träffas och tar ett dopp tillsammans.

– Oftast är vi 5–6 stycken, men på helger kan vi vara betydligt fler. En söndag var vi 30 badare. Det är för det mesta bara kvinnor, men ibland gör en och annan man oss sällskap i vattnet, berättar Anna Carin.

Denna dag är det dock bara kärntruppen som badar. Det blir två dopp på fotografens begäran.

Vi vinterbadar 100 dagar i sträck!
Vädret får avgöra vilken brygga tjejerna väljer att bada från.

Mellan doppen står de tre vännerna mot en vägg på bryggan där solen värmer trots minusgraderna. De har tagit med sig en termos kaffe och det ryker ur muggarna.

– Jag har inte varit särskilt frusen av mig sedan jag började vinterbada. Men efter att vi badat klart står vi vanligtvis inte kvar särskilt länge och pratar, säger Anna Carin med ett leende.

Inne på land har en grupp förskolebarn stannat och de tittar med stora ögon på de vuxna som väljer att bada fast det är så kallt.

En av förskolelärarna är Linas mamma och hon brukar vara med och vinterbada tillsammans med sin dotter.

– Men jag badar inte varje dag och idag kunde jag inte vara med eftersom jag jobbar, berättar hon.

Tjejerna tycker inte bara att det uppfriskande doppet är en bra start på dagen. De är också övertygade om att det har positiva hälsoeffekter.

Den 11 januari går de i mål. Då har de doppat sig hundra dagar i sträck, men Anna Carin vill inte att de ska sluta då.

– Jag tänker fortsätta till pandemin är över och jag har utmanat de andra att hänga på, säger hon.

Följ utmaningen på Instagramkontot @100dagarkallabad

Det händer i kroppen

När vi utsätter oss för iskalla bad frigörs endorfiner, kroppens eget morfin, som har en ­smärtstillande och antidepressiv effekt. Här är några ­andra fördelar med vinterbad:

  • Minskad infektionskänslighet.
  • Stärkt immunförsvar.
  • Bättre sömn.
  • Ökad förmåga att hantera stress och oro.
  • Mer energi och mindre ­trötthet.

(Personer med högt blodtryck eller hjärtproblem bör rådgöra med sin läkare innan de vinterbadar).

Scroll to Top