Prins Carl Philip: Att se barnens leenden betyder allt

Livet för fattiga barn som föds med missbildningar i ansiktet blir ofta tufft. Operation Smile ger barn i utsatta länder en ny framtid. Här berättar prins Carl Philip, organisationens beskyddare, om hur pandemin påverkar det arbetet.

Läpp, käk och gomspalt är en missbildning hos barn som innebär att ansiktet inte har vuxit ihop som det ska. I Sverige föds omkring 200 barn varje år med missbildningen som ofta kan opereras med ett gott resultat.

Hjälporganisationen Operation Smile genomför varje år ett stort antal kirurgiska ingrepp på plats runt om i världen men till följd av corona har all sådan verksamhet ställts in.

Organisationens beskyddare i Sverige är prins Carl Philip och för honom betyder uppdraget mycket berättar han i en exklusiv intervju med Operation Smile i samband med organisationens svenska tioårsjubileum.

– Jag har sett bilder, före och efter, på barn med de här problemen som blivit opererade. Skillnaden är otrolig.

Leendet efteråt säger allt, säger Carl Philip som också konstaterar att den kosmetiska förändringen bara är en del i det stora.

Prins Carl Philip: Att se barnens leenden betyder allt
Till vänster: Nazifa innan hon opererades (foto: Margherita Mirabella).
Till höger: Nazifa efter sin operation.

En del göms undan

Nyfödda med missbildningen kan få svårt att amma och i förlängningen svårt att till-godogöra sig tillräckligt med näring. En annan aspekt är att en obehandlad missbildning kan leda till att den drabbade hamnar i utanförskap och utsätts för mobbning.

Det är inte heller ovanligt att föräldrarna, i synnerhet modern, lastar sig själva.

– Det är naturligtvis svårt att sätta sig in i situationen. Det måste vara enormt tufft för ett litet barn med de
här problemen. Jag har förstått att det till och med finns barn som kanske göms undan, istället för att få vara en del av samhället, säger prinsen.

Missbildningen är mycket vanlig, omkring var tredje minut föds det ett barn med LKG i världen.

I flera länder, som Sverige, upptäcks missbildningen vanligen med hjälp av ultraljud redan under graviditeten. Medan fostret är i magen kan vårdpersonalen lägga upp en vårdplan och förbereda föräldrarna på vad som ska hända. De möjligheterna saknas ofta i de länder Operation Smile verkar.

– Det är såklart orättvist. Här i Sverige är vi trygga, det finns en fantastisk sjukvård. Därför är det så tacksamt att vi kan skicka volontärer från Operation Smile ut i världen. Det har en enorm inverkan på
människors liv, säger Carl Philip.

Årligen opereras tusentals barn genom organisationens globala frivilligarbete. Operationerna är livsavgörande.

Prins Carl Philip: Att se barnens leenden betyder allt
Till vänster: Mary undersöks av läkare före sin operation.
Till höger: Så här fin blev Mary efter operationen.

Corona påverkar

Men året 2020 har ingenting varit sig likt på grund av coronautbrottet.

– På ett eller annat sätt har vi alla påverkats, vissa tyvärr mer än andra. En del har blivit svårt sjuka och flera har fått betala det högsta priset, säger Carl Philip och berättar om hur hans egen familj tvingats tänka om och hitta nya rutiner.

Kungahusets representationer och uppdrag har som många andra decimerats.

Sysslor som ändå går att utföra genomförs, men under andra förutsättningar.

– Den officiella biten, den är ju nästan ingenting nu. Vi har inte ställt in, men ställt om. I stället för fysiska möten är det digitalt.

Prins Carl Philip: Att se barnens leenden betyder allt
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip väntar sitt tredje barn i vår. Här med småprinsarna Alexander och Gabriel.
Foto: Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna

Prinsparet smittade

Trots de dystra tiderna ser Carl Philip framåt, mot en tid efter coronan.

– Vi får nog ta det onda med det goda, dra lärdom av situationen och när vi har lämnat pandemin bakom oss kan vi nog komma stärkta ur den.

– Jag tror att vi kommer ha lärt oss omtanke och att visa hänsyn och förståelse. Rent konkret kommer vi kanske inte alltid behöva ha fysiska möten när vi ska ses. Vi reser kanske inte lika mycket som tidigare heller. Vi kommer ha lärt oss att göra en omställning utifrån de förändringar som är.

Under pandemin har både Carl Philip och prinsessan Sofia ryckt in för att hjälpa till där de kan. Sofia som stöd på en vårdavdelning. Prinsen drog nytta av sin militära utbildning och tog jobb inom försvaret för att arbeta med samordning av samhällsstödet.

Bara någon dag efter intervjun bekräftade hovet att både prinsen och prinsessan Sofia smittats av corona, de testades positivt sedan båda uppvisat typiska influensasymtom.

Till följd av pandemin växer vårdköerna hos Operation Smile. Även om verksamheten börjat komma i gång igen på sina håll är det fortfarande många barn som får vänta på ingreppet som kan förändra deras liv.

Prins Carl Philip hoppas att organisationen, vars arbete han står bakom, snart kan återuppta sitt arbete fullt ut igen.

– Det här är operationer som verkligen har en stor påverkan på människor. Tyvärr växer högen av inställda ingrepp. Men vi får hoppas att det här snart är över och att vi tillsammans kan ta oss igenom det, säger prinsen som också själv hoppas kunna bidra till organisationens hjälparbete på ett handfast sätt någon gång i framtiden.

– Jag har flera gånger er-bjudits att följa med ut på fältet, men tiden har aldrig räckt till. När pandemin har släppt sitt grepp hoppas jag kunna åka med och på verkligt nära håll få se de här mötena som verkligen betyder så mycket!

Tusentals volontärer

  • Operation Smile grundades 1982 av en amerikansk plastikkirurg och hans fru.
  • Den svenska grenen av Operation Smile grundades 2010 och har sedan 2012 prins Carl Philip som beskyddare.
  • Organisationen har genomfört närmare 300 000 operationer på patienter med läpp, käk och gomspalt eller andra ansiktsmissbildningar.
  • Operation Smile är verksam i 33 programländer och har cirka 6 000 lokala och internationella volontärer.

Så kan du stödja Operation Smile

  • Operation Smile kontrolleras av Svensk insamlingskontroll och har ett 90-konto. 
  • Sätt in din gåva på plusgiro 90 02 22-1 eller swisha till 900 22 21. 
  • Du kan också läsa mer om olika möjligheter att bli givare på www.operationsmile.se

Scroll to Top