10 ljusglimtar från ett mörkt år!

Det har varit ett sällsynt tungt år på grund av coronapandemin. Men trots allt elände finns det små glädjeämnen. Här är tio hjärtevärmande händelser från 2020. Och nu blickar vi fram mot ett ljusare 2021!

1. Gränslös kärlek

På gamla Svinesundsbron mitt på gränsen mellan Sverige och Norge gifte sig i somras Willy Lysell med sin norska flickvän Heidi Caroline Nyström.

Paret tvingades flera gånger ställa in sitt planerade bröllop på grund av den stängda gränsen till vårt grannland. Men till slut kände de att de inte kunde vänta längre utan tog till en radikal lösning.

Den 9 augusti sammanvigdes de till man och hustru på Svinesundsbron. De stod tillsammans med vigselförrättaren Margareta Eriksson på ena sidan gränsen och på den andra stod bröllopsgästerna.

– Det är helt fantastiskt. Jag är nu gift med kvinnan jag älskar, sa Willy Lysell direkt efteråt.

Det nygifta paret är bosatt i Strömstad.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
Det svensk-norska paret Willy och Heidi gifte sig mitt på Svinesundsbron efter att bröllopet blivit inställt flera gånger.
Foto: Thomas Bennelind

2. Rosa glädje-explosion

Naturreservatet Camargue i södra Frankrike upplevde i våras en historisk babyboom bland flamingor. Det föddes nämligen ­närmare 12 000 flamingo­ungar i år. Att jämföra med förra årets ynka tusen.

Orsaken är nedstängningen på grund av coronapandemin.

– Det är uppenbart att det under nedstängningen inte fanns något som störde. Det fanns inga flygplan, inget oljud alls, säger flamingo­forskaren Thierry Marmol till nyhetsbyrån AP.

I våtmarkerna i Camargue rådde rena rosa ­glädjeexplosionen när ­tusentals stolta föräldrar traskade runt på sina långa ben tillsammans med sina gråfärgade ungar.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
En storartad syn i Camargue! Och i år blev det fler ungar än någonsin tidigare!

3. Cyklar för sin hustru

När coronapandemin slog till i våras började Pjär Norén cykla sju mil om dagen för att skydda sin hustru Carina. Strax efter årsskiftet drabbades hon av cellförändringar som visade sig vara bröstcancer.

Behandlingen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg var framgångsrik, men eftersom delar av hennes lymfkörtel opererades bort blev hennes immunförsvar extra känsligt.

Hennes man Pjär tog då beslutet att dagligen börja cykla mellan bostaden i Landvetter och jobbet på norra Hisingen – en sträcka på sju mil tur och retur. Den dagliga busspendlingen kändes helt omöjlig för honom.

– Den skulle kunna kosta min fru livet, sa han.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
Pjär Norén cyklar sju mil tur och retur för att slippa ta bussen.
Foto: Jonas Lindstedt

4. Igelkottarnas bästa vän

I Växjö har igelkottarna fått en egen livvakt. Tioåriga Heidi Carlsson Grensjö tillverkar egna varningsskyltar för att skydda de små taggiga djuren i trafiken.

Det började med att Heidi under sommarlovet upptäckte att det rörde sig ovanligt många igelkottar i villaområdet i Växjö där hon bor med sin familj.

En kväll när de var ute och åkte tvingades hennes mamma Sofia väja för en igelkott. Då bestämde hon sig för att göra något.

– Jag tänkte att vi måste göra en skylt. Annars kan det vara folk som kör på dem, för de är ju inte så snabba.

Med hjälp av sin mamma snickrade hon upp en varningsskylt för att få bilisterna att sänka hastigheten. Den satte hon sedan upp vid tomtgränsen och där fick den sedan sitta till i höstas enligt Smålandsposten.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
Heidi Carlsson Grensjö är igelkottarnas bästa vän! Foto: Privat

5. Oväntat återseende

En dag i våras hade Carmitha Akselsen i Säffle svårt att tro sina ögon när hon gick in på sin Facebooksida.

I ett inlägg fick hon se familjens katt Harry som varit spårlöst försvunnen i hela 17 månader. En bekant hade sett en bild på en svart katt och skickade den vidare till Carmitha med frågan om det inte var hennes Harry.
Men bilden på den upphittade katten hade lagts ut av en person i Arvika, åtta mil från Säffle, och Carmitha var först tveksam. När hon återsåg Harry var det dock ingen tvekan.

– Han tittade på mig med sina stora ögon och var så kelig. Det var verkligen Harry, säger Carmitha.

Den då 1-årige Harry ­försvann från familjen Akselsen en höstdag i oktober 2018. Familjen letade i ­området men katten förblev försvunnen. De flyttade ­senare till en annan adress men återvände ibland för att se om Harry kommit tillbaka.

Familjens teori är att katten kan ha hoppat in i en bil och råkat följa med till Arvika. En av deras tidigare grannar arbetspendlade nämligen mellan Säffle och Arvika.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
Efter 17 månader kom katten Harry tillbaka till Carmitha Akselsen i Säffle.
Foto: Privat

6. Ivar fick fira 100 år trots allt

När Ivar Jansson till sin besvikelse var tvungen att ställa in sitt 100-årskalas på grund av coronapandemin blev det känslostorm på sociala medier.

På Facebookgruppen med det udda namnet “Lokaltidningsbesvikelser” startades en insamling och människor från hela landet skänkte pengar.

Det räckte inte bara till en tårta och blommor utan även till 3 000 kronor till en framtida fest.

Tårtan överlämnades av lokaltidningen Bärgslagsbladet på Nordlunds äldreboende där Ivar bor, samtidigt som en grupp Köpingsbor sjöng för honom.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
Ivar Jansson fyllde 100 år och trots att kalaset blev inställt så blev han ordentligt firad.
Foto: Privat

7. Bibliotekarier som levererar

När inte låntagarna kunde komma till böckerna fick böckerna komma till låntagarna.

Bibliotekarierna Mikael Ivanov och Thorunn Vignisdottir tog i våras initiativet att cykla hem med böcker till låntagare som är över 70 år eller som tillhör riskgrupperna.

– Man kan ringa till oss och beställa de böcker man vill ha. Sedan plockar vi ihop en påse och cyklar eller går hem till låntagaren och lämnar den utanför dörren, säger Mikael Ivanov till tidningen Mitt i.

Den här servicen erbjöd Stadsbiblioteket låntagare på Kungsholmen och på Östermalm i Stockholm.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
De cyklande bibliotekarierna levererade böcker under pandemin.
Foto: Privat

8. Blåvalen är på väg tillbaka

Världens största däggdjur hotas inte längre av utrotning. Blåvalen är på väg att återhämta sig tack vare att valjakt har förbjudits.

Forskare som studerat beståndet av blåval under tre år i Sydgeorgien, en ögrupp i södra Atlanten, har inte på
tio år sett så många blåvalar som kommer till öarna i jakt på föda som i år.

Forskarna hoppas nu på en positiv framtid för blåvalarna.

Samtidigt kommer rapporter om att tjuvjakten på ett annat mäktigt däggdjur – noshörningen – minskat kraftigt i Kenya. Tack vare ny teknik har över 300 tjuvjägare kunnat gripas.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
Världens största däggdjur, blåvalen, är inte längre hotat av utrotning.

9. Vardagslyx med limousine

Damerna på Torpdalens demensboende i Karlskoga fick uppleva en lyxig måndag med en tur i limousine där de bjöds på både jordgubbar och drinkar.

– Det var en riktig upplevelse! Detta vill vi göra varje vecka, sa en av de fem damerna efteråt, 84-åriga Gunnel Säker.

Initiativet till den ovanliga aktiviteten togs av Åsa Karlström, som arbetar på Torpdalens demensboende. Hon hade läst att Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson, 108, firat sin födelsedag med en limousinetur och blev inspirerad.

Hon kontaktade en limousinefirma som genast var med på noterna och en vacker måndag i somras bjöds damerna med på en tur. Färden började med att de hälsades välkomna med vindruvor, choklad och jordgubbar.

Under färden bjöds de även på somriga drinkar och de besökte bland annat platserna där de fem damerna tidigare bott.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
Eivor Lundberg, Harriet Björk, Gunnel Säker och Annagreta Stein på plats i limousinen.
Foto: Privat

10. Artisteliten hyllade vårdhjältarna

Femtio av Sveriges mest kända och älskade artister har gått samman för att hylla vårdpersonalen.

Tillsammans har de släppt hyllningslåten Vi håller ut, som tillägnas sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och all annan vårdpersonal som dragit ett oerhört tungt lass under pandemin.

Låten är skriven av Ingela “Pling” Forsman och intäkterna ska gå till välgörenhet.

– För mig var det en självklarhet att vara med, säger Sarah Dawn Finer som kom på titeln till låten.

Bland de andra artisterna finns bland andra Helen Sjöholm, Sean Banan, Mariette, Robert Wells, Robin Bengtsson och Magnus Carlsson.

10 ljusglimtar från ett mörkt år!
Sarah Dawn Finer kläckte titeln till Vi håller ut, artistelitens hyllning till vårdhjältarna.
Scroll to Top