Agatha Christie: Deckardrottningen som aldrig slutar att fängsla oss

I år är det 130 år sedan Agatha Christie föddes och hon är fortfarande oerhört populär. Författaren Kristina Appelqvist för Christies tradition med pusseldeckare vidare och guidar oss i Agathas hemtrakter i England.

Dame Agatha Mary Clarissa Christie föddes i Torquay på den engelska sydkusten den 15 september 1890.

Hon var sladdbarn och hade två äldre syskon, vilket gjorde att hon ofta lekte ensam och kunde låta fantasin löpa fritt. Kanske lade hon grunden till sina snillrika berättelser redan då.

När hon var 11 år dog hennes pappa och det gjorde att hon kom än mer nära sin mamma, men det saknades inte medel i det välbeställda hushållet och de reste mycket, bland annat till Egypten.

Vid dryga 20 år träffade hon sin blivande man Archibald Christie. De gifte sig 1914, mitt under första världskriget, och snart kallades Archibald in i flygvapnet. Kvar hemma i England jobbade Agatha först på ett av Röda Korsets sjukhus och sedan på apotek.

Det sägs att det var där hon fick inblick i hur olika typer av gifter påverkade människor, vilket hon hade nytta av när hon påbörjade sin första roman, En dos stryknin.

Försvann spårlöst

Men det gick inte helt lätt att få boken utgiven och Agatha blev refuserad flera gånger innan romanen till slut nådde handeln 1920.

Året innan hade Agatha och Archibald blivit föräldrar till en dotter, Rosalind, och flyttat till London. Men de var ofta på resande fot på grund av Archibalds jobb och de besökte så avlägsna platser som Australien och Sydafrika.

Hela tiden fortsatte Agatha att skriva sina typiska pusseldeckare med Hercule Poirot eller Miss Marple i huvudrollen. Hennes första försäljningssuccé kom 1926 med romanen Dolken från Tunis.

Framgångarna med boken överskuggades dock av nyheten att hennes make varit otrogen och ville skiljas.

Efter ett gräl i december 1926 försvann Agatha hemifrån och var borta i elva dagar.

Man hittade hennes bil övergiven och medierna skrev mängder av artiklar med krigsrubriker om den försvunna författaren.

Till slut var det någon som kände igen henne på ett hotell i Harrogate, 35 mil från London. Själv hävdade hon att hon lidit av minnesförlust och mer än så vet ingen om vad som egentligen hände de där elva dagarna.

Agatha Christie: Deckardrottningen som aldrig slutar att fängsla oss
Agatha och söta dottern Rosalind.

Oblodiga mord

Agatha Christies försvinnande är en del av berättelsen i pusseldeckaren En giftig skandal av Kristina Appelqvist. Det är Kristinas nionde roman och de flesta är pusseldeckare, men det här är den första med stark anknytning till Agatha Christie.

– Det var recensenterna som kallade mina böcker pusseldeckare och pekade på likheterna med Christie. Och visst ser jag likheter – de oblodiga morden, persongalleriet och att det alltid är viktigt med ett starkt motiv till varför någon tar livet av en annan människa, säger Kristina.

Som tonåring läste Kristina flera av Agatha Christies kluriga pusseldeckare och som vuxen läste hon om dem. Självbiografin som Christie skrivit på under lång tid och som gavs ut efter hennes död var också spännande.

– Då upptäckte jag henne som människa, kan man säga, och det var en väldigt rolig upptäckt. Jag fick en annan relation till henne.

– Där vaknade ett nytt intresse och jag bestämde mig för att ta reda på mer om henne. Första steget var att åka till England och se var hon bott och verkat, säger Kristina.

Kristinas senaste pusseldeckare utspelar sig i Skövde under en deckarfestival med klara kopplingar till Agatha Christie. Men att ta in en välkänd författare i sin egen bok var inte ett enkelt beslut.

– Jag beskrev min intrig för min förläggare och min redaktör och de trodde från första stund på idén att baka in Agatha Christie i handlingen på det sätt som jag gör i min bok. Jag förklarar också tydligt i ett efterord vad det är som är sant och vad jag som författare har hittat på, säger Kristina.

Innan hon skrev boken åkte hon i Agathas fotspår genom de engelska landskapen och hälsade på i Torquay, Agathas födelsestad, men besökte också Greenway House, Agathas sommarhus där hon tillbringade mycket tid tillsammans med sin andre man, Max Mallowan.

Han var arkeolog och makarna reste mycket tillsammans. Agatha levde med Max till sin död, vid 85 års ålder, 1976.

Kristina letade reda på den lilla kyrkan som Agatha gått i nästan varje söndag då hon var i Greenway.

– Jag träffade en kyrkvärd som mindes Agatha mycket väl och kunde berätta om var hon suttit och hur hon var.

De som var unga när Agatha bodde här lever fortfarande och jag upptäckte att det finns personer i trakten som fortfarande kan berätta om henne. Det var väldigt roligt, berättar Kristina.

Att det inte bara är roligt att få ihop en hel pusseldeckare – utan svårt också – erkände till och med deckardrottningen själv i en artikel i Svenska Dagbladet 1955:

– Det är tråkigt och slitsamt att skriva detektivromaner, det roliga är över för författarens del när han eller hon sätter sig vid skrivmaskinen. Det roliga är att fundera ut intrigen, sedan blir det att skapa en mängd figurer, klä på dem en personlighet och tilldela dem en roll, sa Agatha Christie. 

Och ibland fick inte ens hon ihop det, vilket ilskna brevskrivare gärna påpekade för henne. Det är ledtrådar som inte följs upp eller slutledningar som inte håller och på de påståendena hade hon bara ett svar:

– Det värsta är att de ofta har rätt.

I Agatha Christies hemstad Torquay kan man lära sig mer om henne och se pjäser och utställningar. Ett rent mecka för Christie-entusiaster eller för den som är nyfiken på vår, genom tiderna, största pusseldeckarförfattare.

Agatha Christie: Deckardrottningen som aldrig slutar att fängsla oss
Agatha var gift med arkeologen Max Mallowan i 46 år.

Agatha Christies hemtrakter – ett spännande resmål

Agatha Christie trivdes på den engelska sydkusten där hon föddes. Här, i det vackra och bitvis dramatiska landskapet, fann hon ro och inspiration. Hit kan man drömma att resa när coronapandemin är över …

Torquay i Devon

På den engelska sydkusten ligger staden Torquay, som för många är förknippad med språkresor. Här är Agatha Christie född och uppvuxen och det är därför en bra ort att börja med om man vill följa
i författarens fotspår.

Huset där Agatha föddes är rivet. Men det finns många andra platser att upptäcka, till exempel Moorland Hotel, en bit ifrån staden, där hon skrev klart sin första novell. Varje år i september hålls en Agatha Christie-festival i Torquay, International Agatha Christie Festival.

Agatha Christie: Deckardrottningen som aldrig slutar att fängsla oss
Staden Torquay hyllar sin älskade författare på många sätt.

Agatha Christie Museum, Torquay

Staden har förstås ett museum över sin egen deckardrottning. Här kan man lära sig en hel del om Agatha Christie. Besökarna kan kliva in i Poirots hem, rekonstruerat i Agatha Christie Gallery, och se möbler, böcker, bilder och till och med eldstäder från hans vackra art déco-lägenhet i London.

Adress: 529 Babbacombe Road

torquaymuseum.org

Grand Hotel, Torquay

Här övernattade Agatha Christie på sin bröllopsnatt julafton 1914. På hotellet finns det en Agatha Christie-svit, men ingen vet egentligen vilket rum hon övernattade i. Anrikt hotell vid havet som fortfarande andas lyx och som har gästats av flera andra digniteter, till exempel The Rolling Stones.

Adress: Sea Front, Torbay Road, Torquay TQ2 6NT, Storbritannien

grandtorquay.co.uk

Agatha Christie: Deckardrottningen som aldrig slutar att fängsla oss
Här på Grand Hotel i Torquay tillbringade Agatha sin första bröllopsnatt.

Järnvägspuben i Churston

Här satt Agatha när hon skulle ut och resa och väntade på tåget. Hon utgick från Churston när hon bodde på Greenway. Puben finns kvar och jag åt en rejäl fish and chips där och tittade ut över järnvägsspåren, precis som Agatha brukade göra.

Adress: Dartmouth Road, Brixham

therailwayinnbrixham.com

Greenway House

Agatha Christies fantastiska sommarhus som sedan tio år är öppet för turister. Här tillbringade Agatha Christie och hennes man, arkeologen Max Mallowan, mycket tid under många år.

Hon kallade det för “den vackraste platsen i världen”. Huset renoverades innan det öppnades för allmänheten och rummen ser ut på samma sätt som när Agatha Christie bodde här. Huset ligger fantastiskt vackert med utsikt över floden Dart.

Missa inte trädgården
Den stora och vackra trädgården eller parken, som egentligen består av flera olika trädgårdar, är en sevärdhet i sig. Här finns, bland mycket annat, Agatha Christies hundkyrkogård där hon begravde sina många hundar som hon hade under sitt långa liv. För den trädgårdsintresserade finns mycket att upptäcka här – hortensior, dahlior, magnolior …

Spännande båthus
Längst bort, nere vid floden, ligger det speciella båthuset, ursprungligen från 1700-talet. Hit gick Agatha Christie och maken Max ofta på eftermiddagarna för att titta på båtarna som gled förbi på floden. Här hämtade Agatha också inspiration till några av sina böcker som har scener från båthuset, som Fem små grisar och Död mans fåfänga.

Adress: Greenway Road, Galmpton

nationaltrust.org.uk/greenway

Agatha Christie: Deckardrottningen som aldrig slutar att fängsla oss
I förgrunden på bilden av Greenway House 1946 syns Agatha och Max.

Båttur på floden Dart

Om man vill se och njuta av landskapet Devon rekommenderas en båttur på floden Dart. Det går turer för turister från flera av orterna i närheten av Greenway. På den tur jag åkte så passerade vi Agatha Christies båthus och det var en speciell känsla att se det från vattnet.

dartmouthrailriver.co.uk/tours/dartmouth-river-cruise

St Mary the Virgin

Medeltida kyrka i den lilla byn Galmpton. Här gick Agatha Christie i kyrkan så gott som varje söndag när hon vistades på Greenway House. Hon satt alltid på samma ställe och om man har tur kan man träffa på den vänliga kyrkvärden som kan visa Agathas kyrkbänk. Hon har också skänkt ett vackert glasfönster till kyrkan.

Adress: Bascombe Road, Brixham

Ånglok från Paignton till Churston

För att komma till Greenway House kan man åka ånglokståg den första sträckan. Från Churston går det sedan en buss ända fram till Greenway House.

dartmouthrailriver.co.uk

Scroll to Top