Jag snarkade för mycket – så jag fick flytta ut på balkongen!

De bestämde sig för att ha skilda sovrum och då testade Maria att sova på balkongen. Hon mådde så bra av det att hon fortsatt göra det varje natt året runt!

På en balkong ett par meter över marken på Varvsholmen i Kalmar går varje kväll Maria Mattsson ut och kryper ner i sin säng. Det gör hon vare sig det är sköna sommarkvällar eller ruggiga vinternätter med tio minusgrader.

Maria Mattsson

Ålder: 53 år.
Familj: Maken Roger, 51, sönerna Pontus, 30, Johannes, 28, och Lukas, 21, och bonusbarnen Johannes, 24, Alma, 22, och Lisa, 20.
Bor: Lägenhet i Kalmar.
Gör: Jobbar på kundtjänst på apotek.

– Kylan är inget problem. På vintern sover jag på en fårullsmadrass och jag har tre täcken på mig. Men jag sticker inte gärna nästippen ovanför täcket, säger hon med ett skratt.

Maria började sova på balkongen till hennes och maken Rogers trerumslägenhet sommaren 2016.
Anledningen till att hon flyttade ut var ursprungligen att hon och Roger bestämde sig för att ha skilda sovrum.

– Jag snarkade så mycket så han slängde ut mig ur sovrummet, säger hon med glimten i ögat.

I början sov hon i ett annat rum i deras trerumslägenhet, men så behövde en av sönerna tillfällig bostad och flyttade hem igen.

– Det var då jag första gången testade hur det var att sova på balkongen. Det var fantastiskt. Jag trivdes så bra att jag fortsatte att sova där även sedan sonen flyttat ut igen.

Marias och Rogers lägenhet ligger fem meter från Kalmar sund och Maria får något lyriskt i rösten när hon beskriver hur det är att vakna varje morgon till frisk havsluft och ljudet från havet.

– Det är ett väldigt tyst område vi bor i. Biltrafik är inte tillåten inom området och det är inte heller något annat buller som stör. Vi har inte heller skränande fiskmåsar här i Kalmar sund.

Maria mår mycket bättre sedan hon började sova utomhus. Hon sover gott hela natten och vaknar utvilad varje morgon – ofta innan väckarklockan ringer.

– Det gjorde jag inte tidigare. Sedan våra söner var små har jag varit vaken i perioder på nätterna och det lyckades jag inte komma tillrätta med tidigare.

Den enda gången Maria inte sover på sin balkong är när det är blåsigt.

– Om det blåser mer än 10–15 meter i sekunden och är sydostlig eller ostlig vind går det inte. Då måste jag flytta in.

Maken Roger tycker inte det är något konstigt med att hans fru valt att sova på balkongen.

– Han tycket det är coolt. Visst finns det vänner och grannar som tycker det är lite underligt, men det bryr jag mig inte om. Jag mår ju bra av det.

Scroll to Top