Gamla ting: Hur tar jag hand om våffeljärnet?

Ann-Christine hittade ett gammalt våffeljärn i ett uthus. När hon började borsta av sotet framträdde något väldigt oväntat uppe på locket.

“Jag har i min ägo ett våffeljärn som jag hittade i ett uthus på mina farföräldrars fäbodvall. Denna stuga ligger i Västerbottens inland, nära norska gränsen, uppefter Vindelälven. Järnet var totalt igengrott av sot, så jag började borsta av det värsta dammet och sotet, och döm om min förvåning när det kom fram bokstäver. Efter grundligare rengöring så framträdde ett recept på våfflor, på norska.

Våffeljärnet är stort och tungt, har tre ben och är avsett för gräddning av våfflor över öppen eld. Jag vet att Oslo hette Kristiania under åren 1624–1925. Jag skulle gärna vilja få veta dess värde, samt eventuell skötselanvisning.”
Ann-Christine i Umeå

Svar: Våfflor är kända sedan slutet av 1600-talet. Ditt våffeljärn är ju praktiskt utfört med recept på locket. Det norska järnet är tillverkat på tidigt 1900-tal. Det du kan göra utan att riskera att förstöra det, är att diska av det och sedan smörja in det med matolja. Låt det därefter stå någon dag, torka av det och smörj sedan in det en gång till. Lycka till!

Värdet på järnet är 100–150 kr.

 

Hemmets Journals antikexperter Kurt Nilsson och Charlotte Strömstedt besvarar dina frågor om gamla ting.
Bifoga ett tydligt foto på föremålet, ange mått, stämplar och signaturer. Värdet som anges är ett realistiskt
försäljningsvärde. Mejla oss: hjantik@egmont.se

Scroll to Top