Per Penna: Vänligheten betalade sig

Läsaren Ingrid berättar en fin historia om hur hennes vänlighet mot en liten pojke snabbt blev en ren vinstaffär för henne själv.

För ungefär 15 år sedan, strax före advent, så var jag i matvaruaffären och hade handlat på lunchen. Vid utgången sitter en pojke i tioårsåldern och säljer adventskalendrar för sin idrottsförening.

Han såg uttråkad ut, så jag frågade:
– Är det ingen som vill köpa någon kalender av dig?

– Nej, det är ingen, sa han.

– Då ska jag köpa en, sa jag.

Han sken upp och jag tog fram pengar, men jag hade inte jämna pengar utan skulle få tio kronor tillbaka, vilket han inte hade. Han såg ängslig ut och tittade bort mot kassorna, men där var det ju fullt upp med kunder. Han trodde nog jag skulle ångra mig.

– Vet du vad, du får den där tiokronan av mig.

Han log med hela ansiktet och sa:
– Du är riktigt snäll, du!

Jag blev glad över hans kommentar och när jag kom tillbaka till jobbet så ställde jag in kalendern i mitt skåp. Där stod den till i januari när jag kom på att jag skulle kontrollera om jag vunnit något. Och minsann, det hade jag gjort!

Jag kunde välja mellan mikrovågsugn, fotbad och dammsugare. Det var inget som jag hade direkt behov
av, men jag valde dammsugaren.

Kort därefter berättade min son att han skulle flytta till eget boende. Då blev dammsugaren en bra inflyttningspresent som han blev glad över.

Nu när det snart är jul dyker den lilla historien upp i minnet och ger mig glädje igen.
Ingrid Eriksson

 

Välkommen med brev till Per Penna. Du får skriva om vad du vill och du får gärna skicka med bilder. Per Penna läser alla brev. De som får plats i tidningen honoreras. Maila din historia här!

Scroll to Top