7 goda skäl att äta kål

Blomkål, spetskål, grönkål och broccoli. Kål är något av det sundaste du kan sätta tänderna i. Här får du sju goda skäl till att fylla upp tallriken lite extra med denna krispiga supergrönsak.

Förebygger cancer
Förutom livsviktiga vitaminer och andra hälsofrämjande ämnen innehåller kål glykosinolater som anses ha cancerförebyggande egenskaper. Den gynnsamma effekten på hälsan uppkommer när glykosinolater bryts ner i mage och tarm och speciellt från de glykosinolater som finns i broccoli.

 

Skyddar mot livsstilssjukdomar
Förutom folat innehåller kål även massor av kostfiber som stabiliserar blodsockret och sänker kolesterolet. Därmed förebygger grönsaken både hjärtsjukdomar och diabetes.

 

Främjar matsmältningen
Kål har en positiv inverkan på tarmfloran och det höga innehållet av kostfiber gör matens passage genom matsmältningssystemet smidig. Ett mycket bra sätt att förebygga förstoppning med andra ord.

 

Mättar bra
Den stora mängden kostfiber i kål fyller även ut magen på ett bra sätt och bidrar därmed till att reglera aptiten. Kål kräver också en hel del tuggande – något som också bidrar till ökad mättnadskänsla.

 

Boostar immunförsvaret
Det höga innehållet av C-vitamin och antioxidanter stärker immunförsvaret och skyddar mot både virus och bakterier. Endast 100 gram kål krävs för att täcka ditt dagliga behov av C-vitamin.

 

Få kalorier
Kål är ovanligt fett- och kalorisnålt. Per 100 gram innehåller grönsaken endast 30–50 kalorier, något som gör den till ett idealiskt val för den som behöver se över vikten.

 

Stärker skelettet
Förutom D-vitamin innehåller kål även stora mängder kalcium som stärker ditt skelett och skyddar mot benskörhet.

Problem med gaser?

Problem med gaser?

Kål innehåller svavelföreningar som har en tendens att bilda luft i magen. Men om du äter kål regelbundet vänjer magen sig dock efterhand och luftproduktionen går ner. Det kan också hjälpa att tillreda kålen i ugnen eller i en gryta i stället för att äta den rå. Att dricka mycket vatten samtidigt som du äter kål kan också minska luftbildningen.

Scroll to Top