Tack vare HJ vågade Helena satsa på skrivandet!

Helena Jonsson har alltid älskat att skriva – men inte vågat tro att någon mer än hennes närmaste ville läsa det. Efter att ha fått en av sina noveller publicerad i Hemmets Journals novell-tävling ger hon i höst ut sin första roman.

Helena Jonsson

Ålder: 55 år.

Familj: Gift med Glenn, sönerna David, 29, och Richard, 28, från ett tidigare förhållande.

Bor: I ett parhus i Linköping.

Gör: Objektspecialist på Linköpings kommun.

Aktuell med: Debuterar i oktober som författare med Törnestugans hemlighet (Linnefors förlag) under namnet EH Jonsson.

 

Under oktober månad ges boken Törnestugans hemlighet ut – och för Helena Jonsson är det en dröm som går i uppfyllelse.

– Det känns fantastiskt roligt och även lite läskigt på samma gång – ungefär som att jag står på en klippa på väg att kasta mig ut. Tänk att det kommer att stå mitt namn på en bok man kan köpa i affären! Det är lite overkligt och jag är mycket spänd på hur den kommer att tas emot, säger Helena.

Att 55-åriga Helena vågade ge sig på att skriva en roman och skicka runt manuset till fem olika förlag beror till stor del på att hon fick ett av sina alster publicerat i Hemmets Journals novelltävling.
Hennes novell Bland äggskal och vin hamnade på plats 4 till 10 i tävlingen och i nummer 17 tidigare i år kunde den läsas i tidningen.

– Jag får gåshud bara jag tänker på det. Jag känner mig väldigt stolt, hedrad och ödmjuk över att andra än mina närmaste tycker om det jag har skrivit. Det hade jag inte vågat tro på tidigare. Hemmets Journal gav mig det självförtroende och den kick som behövdes för att jag skulle våga satsa vidare på skrivandet. Det är verkligen kul och inspirerande att tidningen ger helt okända personer chansen att få en skjuts i sitt författarskap.

Bland äggskal och vin var en av tre noveller Helena skickade in till tävlingen. Den handlar om Carin, en ensamstående trebarnsmamma som träffar en ny man efter att av misstag ha “kastat” ägg på honom
i mataffären.

Dock var det inte riktigt så hon mötte sin egen make Glenn.

– Haha, nej, det där har jag fått en hel del frågor och pikar om. Glenn är från Västkusten och vi blev ett par när han doktorerade här i min hemstad Linköping för 25 år sedan. Men inga ägg var inblandade och har inte varit det efteråt heller …

Utspelas i England
Debutromanen Törnestugans hemlighet utspelar sig i den lilla engelska byn Saint Just in Roseland, dit huvudrolls-innehavaren Clara, en kvinna i 30-årsåldern, flyttar från London.

– Jag läser många böcker för egen del, ibland en i veckan, och allra helst deckare. Men på senare tid har jag plöjt igenom många feelgoodböcker eftersom denna är just en sådan.

Claras nyköpta stuga visar sig vara fallfärdig och hon får hjälp av sin nya kärlek, snickaren Sam, att rusta upp den.

– Clara hittar både dagböcker och en massa gamla brev, som blivit kvar i stugan från de tidigare ägarna, och börjar att läsa. Där får hon till sin stora förvåning svar på sådant hon aldrig kunnat ana tidigare.

Att miljön är just brittisk är knappast någon tillfällighet. Helena flyttade nämligen till England som 18-åring direkt efter gymnasiet för att arbeta som au pair. Då förälskade hon sig i landet och hon blev kvar
i åtta år.

– Jag tycker om det mesta med Storbritannien – de trevliga människorna, kulturen, maten, böckerna och de lite mer lågmälda filmerna och tv-serierna. Sedan är det väldigt vackert och skiftande – allt från bergen uppåt Skottland till det platta landskapet, från storstäder som London till små, mysiga byar.

Det var även i England hon träffade sina bägge söners pappa, som är britt, och numera en god vän och granne.

Skrivarkurs i present
Både maken Glenn och väninnan Anneli fick läsa igenom manuset innan hon sände det vidare till bokförlagen.

– Glenn arbetar som professor i Lund och brukar normalt sett läsa helt andra saker än feelgoodböcker. Därför är han en perfekt kritiker. Eftersom boken är riktad till en kvinnlig målgrupp var det ju bra att min väninna fick läsa och tycka till också.

Glenn har längs vägen uppmuntrat henne mycket att ägna sig mer åt sitt stora intresse, att skriva.
– Bland annat fick jag en skrivarkurs i italienska Toscana i 50-årspresent av honom, en vecka med författaren Jan Sigurd. Där lärde jag mig väldigt mycket. Två av många bra tips var att börja skriva
noveller och att låta andra läsa. Men också att exempelvis hålla ett tydligt fokus och inte upprepa sig.

Två av fem förlag tackade ja till att publicera hennes berättelse och det blev till slut Linnefors förlag, ett lite mindre förlag som håller till i Boxholm och som även har kontor i Linköping.

– Jag finansierar det mesta på egen hand men får mycket nödvändig och viktig hjälp. Först trycks den i 300 exemplar och kommer att finnas till försäljning i bland annat ett par bokaffärer och mataffärer i min hemstad samt på förlagets webbsida.

Förhoppningen är att kunna trycka upp betydligt fler exemplar – och drömmen är att på sikt enbart kunna ägna sig åt att skriva. Som det är nu gör hon det på kvällar, helger och semestrar vid sidan av sitt heltidsarbete på Linköpings kommun.

– Jag ser en bild framför mig där jag sitter på en takterrass någonstans i Spanien med ett glas rosévin intill och skriver, samtidigt som maken spelar golf, haha.

Scroll to Top