För Agneta är vax ingen bisak

Man är aldrig för gammal för att lära sig något nytt. När hantverkaren Agneta Rodling, 61, i Borensberg tittade på ett tv-program för två år sedan blev hon nyfiken på vax. Nu håller hon egna kurser i att göra egna bivaxdukar.

– Jag är fascinerad av bivax. Det är en råvara som inte förstörs eller påverkas av syre. Den påverkas bara av sol och värme över 60 grader, säger hon till Motala och Vadstena Tidning under en utbildning
i Glasbruket i Borensberg.

Att vaxa in duk och att smälta bivax till olika produkter är gamla tekniker. Enligt Agneta kan livsmedel som förvaras i eller under en bi­vaxduk hålla längre än annan förpackad mat eftersom det inte bildas kondens. Och det fina med bivaxdukar är att de är antibakteriella och ska därför bara tvättas med ljummet vatten.

Agneta försöker alltid ha miljön i åtanke, både när hon ger kurser och när hon arbetar. Hon vill främst använda naturliga material eller ta vara på spill och rester från tidigare produktion.

Scroll to Top