Läk själen med mindfulness

Ibland gör livet ont för alla – både psykiskt och fysiskt. Men aktuell forskning visar att mindfulness är en effektiv metod för att hjälpa oss att bära själslig smärta.

Terapi med ursprung i USA

– På 1990-talet kom en ny psykoterapi från USA till Sverige. 

– För första gången hade man visat att personer med borderline personlighetsstörning eller emotionellt instabil personlighetsstörning kunde få hjälp av terapi, vilket man annars inte trodde på den tiden. 

– Den nya terapin, Dialectical Behaviour Therapy (DBT), var mindfulnessbaserad.

– Sedan dess har mindfulness använts för att hjälpa personer som har extremt mycket själslig smärta i sina liv.

Det finns fortfarande en idé om att mindfulness är flummigt, men idag börjar vi förstå mer och mer om vad som händer i våra hjärnor när vi tränar olika mindfulnesstekniker. Effekten börjar nämligen kunna undersökas med vetenskapliga metoder.

– Mindfulnessforskningen har blivit en brygga mellan det vi upplever och det vi kan mäta, mellan det subjektiva och det objektiva, säger Åsa Nilsonne, psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi och aktuell med boken Mindfulness utan flum.

I boken presenterar hon aktuell forskning inom området mindfulness, allt för att fler ska få möjlighet att bli hjälpta med sin själsliga smärta.

– Jag ser det som en nyckelfråga just nu: hur hanterar vi att livet gör ont ibland? Opioidepidemin – nästan 70 000 döda 2018 bara i USA, och siffran bara stiger – beror på att människor har så svårt att stå ut med sin smärta. Mycket drogmissbruk handlar om att människor inte står ut med att ha det som de har det, utan vill ändra hur de känner sig. Narkotikabruk kan få förödande konsekvenser och handeln göder kriminella krafter i samhället.

Läk själen med mindfulness
Åsa Nilsonne, aktuell med boken Mindfulness utan flum.

Många av våra känslor gör nämligen just ont, betonar Åsa Nilsonne. Och ofta vet vi inte hur man gör för att orka ha ont. Det är där mindfulness kommer in i bilden.

– Mindfulness kan hjälpa oss att bära smärtan, och även påverka hur vi upplever den. Mindfulness kan hjälpa oss att förstå vad smärtan säger oss och vad vi ska göra åt den. Ringa efter en ambulans? Försöka distrahera oss själva? Acceptera den och göra det vi kan trots att vi har ont? Lyssna på den? Med hjälp av mindfulness kan vi få hjälp att förstå meningen med att ha ont, just nu, menar Åsa. Smärta kan, och ska, skydda oss – den ska inte bli ett problem i sig.

En viktig nyckelfråga för att komma tillrätta med själslig smärta är att lära sig vara mer förlåtande mot sig själv, menar Åsa.

– Att lära sig att behandla sig själv som en kär och nära vän som man accepterar precis som den är. Att lära sig att inte vara rädd för det man känner, även när känslan är stark och smärtsam.

Det handlar om att kunna veta vad man tänker och vad man känner, om att kunna stå ut även när det stormar, berättar Åsa.

– När jag upptäckte hur verksamt detta var började jag brinna för mindfulness i psykiatrin, säger hon. 

Scroll to Top