Sanna Nova Emilia berättar om att mista sitt barn

Minns tiden vi fått – inte den vi förlorat. Det är Sannas råd till den som har förlorat någon närstående. Efter att ha mist sin dotter lärde hon sig att ta tillvara på livet mer - och att vara mer närvarande och kärleksfull mot sina nära och kära.

Sanna Nova Emilia

Ålder: 44 år.

Familj: Två barn på jorden – Julius, 18, och Anima, 14 – och ett i himlen: Jonna, som skulle varit 16 år.

Bor: I Hudiksvall.

Gör: Livsinspiratör, föreläsare och hypnoscoach.

Hemsida: www.sannanova-emilia.se

Det värsta tänkbara, att mista ett barn, hände Sanna Nova Emilia 2005 när hennes lilla Jonna dog bara 15 månader gammal.

– Döden kommer som en påminnelse om att det bara finns en tid att leva. Och den tiden är nu.

Orden är Sanna Nova Emilias och i den sorg hon gått igenom har hon valt att vända på upplevelsen. För det är lätt att fastna i tankar om skuld, bestraffning och orättvisa, menar hon. Varför drabbar det just mig?

– När min dotter dog var det många som sa att det var orättvist att hon inte fick leva längre, men döden är en del av livet och ur mitt perspektiv hade hon haft ett fantastiskt liv – så som hennes liv var menat. Att fokusera på den tid vi två fått tillsammans istället för det vi förlorat var en stor hjälp. Det är sorgens gåva till oss.

– Det är lätt att döma sorgen, döma döden, som något fel och ett misslyckande – trots att det är en verklighet vi lever i, den verklighet som gör att vi får större närkontakt med livet, säger Sanna.

De som genomgått en nära förlust kan relatera till att oväsentligheter försvinner. Att bussen är sen eller att kön i affären är för lång betyder plötsligt ingenting. För vi får gåvan att se vad som är viktigt på riktigt och kan börja leva på ett sätt så att vi hedrar vårt liv.

– Med mina fortsatta andetag – mina fortsatta steg på denna jord – kan jag hedra min dotters liv, säger Sanna. Bli ännu mer närvarande och kärleksfull, ännu mer levande. Ta vara på varje ögonblick som finns och aldrig missa ett tillfälle att uttrycka kärlek och uppskattning till dem jag älskar.

Livets sanna värden
Några dagar efter dotterns död insåg hon att det fanns två sätt att förhålla sig till det som hänt. Antingen kunde hon låta sorgen förgöra henne och hon kunde bli en bitter människa som förtvinade i sin sorg. Eller så kunde hon låta upplevelsen berika henne och göra henne till en bättre människa.

– Första alternativet hade gjort Jonnas död helt meningslös. Det andra skulle istället göra hennes död meningsfull. Jag valde att ta emot gåvan som min dotter gav mig när hon gick – att förstå livets sanna värden och att den enda tid som finns är nu.

Vi lever ofta i ett sen, sen… “Nu ska jag jobba 40–60 timmar i veckan, men sen blir det semester, sen ska jag ha kul och vara levande…” Men sen är inte en tid, påminner Sanna. Sen finns inte.

– Många av oss lever inte som vi önskar. Sorgens gåva ger oss möjlighet att stanna upp, gå in i oss själva och fundera – vad vill jag egentligen. Det kan bli din hjälp ut ur ekorrhjulet, att få mer tid för nära och kära och mer tid att leva.

– Döden öppnar dörren för att leva mer sanna mot oss själva. Att sluta skjuta livet framför oss.

Sorgen är egentligen förlusten av en framtid som aldrig fanns, menar Sanna. Det vi fick var det vi fick och vi var aldrig lovade något annat. Så livet bara ger – även när det tar. I sorgen får vi en ny chans att se oss själva. Se våra drömmar och var på vägen vi övergav dem.

– Som jag ser det är döden inte det värsta som kan hända – det är att inte vara levande medan vi lever, säger Sanna. Döden påminner oss om vad vi har att vara tacksamma för och att sluta ta livet för givet.

– Om vi vill uppleva ögonblicklig lycka så är det bara att gå in i tacksamhet för det vi har här och nu. Det är dödens gåva – att påminna oss om allt vi har, medan vi har det.

Scroll to Top