Så mycket mer använder vi sociala medier

Sedan coronapandemin bröt ut i våras har användningen av sociala medier och videosamtalstjänster på internet ökat mycket. Det visar en enkät vi gjorde på Hemmets Journals hemsida i september. Sociala medier-experten Simon Beyer är inte överraskad.

Så här gick enkäten till:

– Enkäten visades på Hemmets Journals hemsida på internet under knappt en vecka i mitten av september.

– 4 772 personer svarade på enkäten, 83 % var kvinnor.

– 60 % svarade att de använder sociala medier som Facebook, Instagram, Snapchat osv.

– Dessa 60 % fick svara på följdfrågor om sin sociala medier-användning.

 

Här hittar du hela undersökningen!

 

 

 

En tredjedel av de som svarade på Hemmets Journals stora enkät om sociala medier och videosamtalstjänster säger att de använder sociala medier oftare nu än innan coronapandemin bröt ut. Simon Beyer, expert på sociala medier på företaget Ingager, är inte förvånad:

– Det är väldigt få som tror att vi kommer att gå tillbaka till det sätt att leva som vi hade för ett år sedan. Coronapandemin har förändrat hur vi jobbar och hur vi reser. Vi kommer förmodligen att resa mindre i framtiden också och då kommer sociala medier och videosamtalstjänster vara viktiga för att vi ska kunna hålla kontakten. Vi måste inse att världen aldrig kommer att bli exakt som den var tidigare.

Tyckte du att det var något i undersökningen som var uppseendeväckande?
– Det var intressant att se att det var så många som säger att de kommer att fortsätta använda sociala medier lika mycket när pandemin är över. Utvecklingstakten har accelererat. Det finns studier som visar att om man lär sig använda sociala medier så känner man sig mindre ensam och isolerad efteråt. Det blir ännu tydligare att de som inte använder sociala medier kommer att hamna i ett digitalt utanförskap.

– Jag tyckte också det var intressant att det var så många som använde Instagram. Förut har det varit en ungdomskanal men är det inte alls i samma utsträckning längre.

Bland de äldsta i undersökningen är det betydligt fler som använder sociala medier på dator eller surfplatta än på mobil. Vad tror du det beror på?
– Skärmen på en mobil är ju väldigt liten om man inte ser så bra. Då är det lättare på surfplatta eller dator. Kanske är det också så att man börjat lära sig på dator och sedan stannat på den. Tror kanske också att man använder sociala medier på ett annat sätt. Yngre människor kollar på mobilen medan de väntar på bussen, medan äldre kanske mer har det som en aktivitet: “Nu ska jag sätta mig vid datorn och titta på Facebook.”


Många svarar att de även använder videosamtalstjänster. Är det något du har märkt av också?

– Ja, verkligen. Jag pratade med en kollega i Italien där de hade total lockdown i våras. Där ökade videotjänster med flera tusen procent. Tröskeln är också låg – videotjänster är enkla att använda och helt gratis. På ett personligt plan har jag också använt dem mycket för att hålla kontakt med äldre släktingar.


Vad har du för råd till de Hemmets Journal-läsare som inte provat sociala medier?

– Om man tror att det skulle kunna ge ett värde i livet ska man våga testa. Man ser i undersökningen att den främsta anledningen till att man vill använda sociala medier är att hålla kontakt med släkt och vänner. Det var mycket färre som sa att de gör det för att bryta ensamheten, men jag tror de här två hänger ihop. När man kan ha kontakt med släkt och vänner på sociala medier så blir ensamheten mindre påtaglig.

– Jag tror det är viktigt att våga ta hjälp av någon som man litar på – ett barn eller en granne, någon som har lite tålamod. Man måste ha någon som man kan ställa frågor till medan man lär sig.

– Men jag inser att det kan vara förvirrande med mängden funktioner i början. Mitt råd är då att koncentrera sig på det som man verkligen tror kan göra skillnad. Om det är videosamtal, för att kunna se och hålla kontakt med släkt och vänner, så ska man såklart börja med det. Allt det andra kan man lära sig senare. 

Så mycket mer använder vi sociala medier

Siffror från undersökningen:

Vad använder du sociala medier till?

– 66 % håller kontakt med släkt och vänner

– 12 % för att bryta ensamheten

– 82 % använder sociala medier dagligen (76 % av de som är över 75 år)

– 60 % använder Instagram (40 % av de som är över 75 år)

– 89 % använder Facebook (93 % av de som är över 75 år)

– 70 % använder oftast mobilen 

– 56 % av de som är över 75 år använder hellre dator eller surfplatta

– 46 % använder videosamtalstjänster (34 % av de som är över 75 år)

– 32 % använder sociala medier oftare nu än före coronapandemin (34 % av de som är över 75 år)

– 84 % kommer fortsätta använda sociala medier lika ofta

Scroll to Top