10 bitar
Du behöver
Pajdeg
125 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning
400 g matpumpa
1 dl strösocker
1 ½ msk mald kanel
1 ½ tsk mald kardemumma
1 dl vispgrädde
5 ägg
200 g mandelmassa
Topping
saltkanderade mandlar
1 dl vispad crème fraiche eller vaniljkesella
siktad kanel
Ugn: 175°
Gör så här
Pajdeg: Blanda samtliga ingredienser. Lägg degen i en plastpåse i kylen minst 30 minuter.
Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, 22–24 cm i diameter. Nagga pajskalet med gaffel.
Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Dela pumpan i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet.
Mixa bitarna till en slät puré. Tillsätt socker, kanel och kardemumma. Låt svalna.
Vispa grädde och ägg. Riv mandelmassan fint och vänd ner i äggblandningen. Tillsätt pumpablandningen och fördela i det förgräddade pajskalet.
Grädda strax under ugnens mitt i 50–60 minuter eller tills pajen stannat helt.
Saltkanderade mandlar: Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Koka vatten och socker i en kastrull tills röran blir sockrig och bildar kristaller. Lägg i nötterna. Fortsätt sjuda. Lägg upp mandlarna på bakplåtspapper och strö över flingsalt. Bryt sönder dem och garnera.
Topping: Toppa med saltkanderade mandlar och vispad crème fraiche formad som ägg. Sikta över kanel.