Pumpapaj med kanderade mandlar

Pumpapaj är en vanlig efterrätt i USA och äts ofta kring Thanksgiving. Pajen är söt med smak av kanel och kardemumma, en riktig höstfavorit! Dekorera pajen med salta kanderade mandlar.

10 bitar

Du behöver

Pajdeg

125 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning

400 g matpumpa
1 dl strösocker
1 ½ msk mald kanel
1 ½ tsk mald kardemumma
1 dl vispgrädde
5 ägg
200 g mandelmassa

Topping

saltkanderade mandlar
1 dl vispad crème fraiche eller vaniljkesella
siktad kanel

Ugn: 175°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda samtliga ingredienser. Lägg degen i en plastpåse i kylen minst 30 minuter.

2

Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, 22–24 cm i diameter. Nagga pajskalet med gaffel.

3

Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.

4

Fyllning: Dela pumpan i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet.

5

Mixa bitarna till en slät puré. Tillsätt socker, kanel och kardemumma. Låt svalna.

6

Vispa grädde och ägg. Riv mandelmassan fint och vänd ner i äggblandningen. Tillsätt pumpablandningen och fördela i det förgräddade pajskalet.

7

Grädda strax under ugnens mitt i 50–60 minuter eller tills pajen stannat helt.

8

Saltkanderade mandlar: Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Koka vatten och socker i en kastrull tills röran blir sockrig och bildar kristaller. Lägg i nötterna. Fortsätt sjuda. Lägg upp mandlarna på bakplåtspapper och strö över flingsalt. Bryt sönder dem och garnera.

9

Topping: Toppa med saltkanderade mandlar och vispad crème fraiche formad som ägg. Sikta över kanel.

Scroll to Top