Systrarna fick barn med tre timmars mellanrum

Elins mamma Anneli kom hem till henne för att ta hand om hennes båda barn när hon åkte till förlossningsavdelningen. Då kunde hon berätta att vattnet precis gått för Elins lillasyster Ida.

Solskenshistorien om hur Ida och Elin blev mammor på samma dag är en smått fantastisk berättelse.

– Det blev lite som en tävling mellan oss, vem av oss som skulle föda först, berättar Ida med ett leende.

Men det började inte så bra. Om vi backar bandet drygt två år, till hösten 2018, var läget tvärtom nästan desperat hemma hos Ida Kriikkula och hennes man Marckus.

De hade kämpat i över ett år för att hon skulle bli gravid utan att lyckas och de började bli oroliga för att det skulle vara något fel på dem.

Därför hade hon svårt att känna glädje när hennes storasyster Elin i slutet av november det året berättade att hon var gravid.

Malte (till vänster)

Ålder: 1 år.
Familj: Pappa Fredrik, 33, och mamma Elin Nordenberg, 29. Bröderna Milton, 6, Melvin, 4.
Bor: I Enköping.

– Här hade vi försökt allt. Nästan till och med stått på huvudet för att jag skulle bli gravid och så blir Elin, som redan har två pojkar, det så där lätt. Det kändes orättvist.

Men den 19 december 2018 förändrades allt. Då fick Ida beskedet att även hon var gravid.

– Jag slog in graviditetsstickan i ett paket och gav den till Marckus i julklapp, säger Ida.

Sedan ringde hon upp sin storasyster och berättade den glada nyheten.

– Jag körde bil när Ida ringde. Jag trodde först inte det var sant, men sedan blev jag så glad att jag nästan körde i diket, säger Elin.

Loui (till höger)

Ålder: 1 år.
Familj: Pappa Marckus, 35, och mamma Ida Kriikkula, 26.
Bor: I Enköping.

Den goda stämningen mellan systrarna kom tillbaka och de umgicks mycket med varandra förra våren.

Ida fick mycket hjälp och stöd av sin storasyster som redan hade gått igenom två graviditeter.

Från början var Idas förlossning beräknad till den 27 augusti och Elins till den 9 augusti.

Men när Elin den 8 augusti hörde av sig via sms till Ida och berättade att hon kände värkar blev lillasystern så uppspelt att även hon fick värkar.

– Jag blev mycket förvånad när mamma, som kom för att ta hand om Maltes storebröder medan vi åkte till sjukhuset, berättade att vattnet gått för Ida.

De båda systrarna träffades i korridoren på sjukhuset och skämtade om att de skulle tävla om vem som födde först.

Plötsligt hörde Ida ett avgrundsvrål från rummet intill och hon förstod att det var hennes syster som krystade allt hon kunde.

– När Marckus berättade att Elin hann först struntade jag i det. Det enda jag tänkte på var att överleva smärtorna, säger hon med ett skratt.

Men båda förlossningarna gick bra och under de båda pojkarnas första år i livet har de umgåtts mycket med varandra. Och den 8 augusti i år hade Ida och Elin gemensamt ettårskalas för sina söner.

– Vi tror och hoppas att de kommer att ha mycket glädje av varandra under åren som kommer. De är mer än att de bara är kusiner. De är som bröder, säger Elin.

Scroll to Top