Ulla och Elias har sagostund på distans

Mitt under värsta coronaisoleringen kom Ulla på hur hon skulle kunna hålla kontakt med sitt 4-åriga barnbarn Elias. En timme varje dag läser hon hans favoritsagor med Bamse via videosamtal. Då betyder det ingenting att hon är isolerad i Skåne och han i Peru.

På matbordet framför Ulla Daag ligger en hög med Bamse för de minsta och sagoböcker som hon har lånat på biblioteket i Simrishamn.

Hon har förberett sig för dagens sagostund med barnbarnet Elias som bor i Perus huvudstad Lima tillsammans med Ullas dotter Susanna, svärsonen Gustavo och Elias storasyster Emilia, 15 år.

Ulla Daag

Ålder: 69 år.
Familj: Nils, 72 år, och barnen Susanna, 40 år, och Kristoffer, 43 år. Fem barnbarn.
Bor: Södermalm, Stockholm, och sommarhus i Brantevik.
Gör: Tidigare montessorilärare.

– Jag har blivit storkund på Simrishamns bibliotek, säger Ulla med ett skratt och kastar en blick på klockan.

Den närmar sig nio på kvällen och snart ringer Elias upp sin mormor för den dagliga sagostunden. Genom att ringa via datorn och koppla upp ett Facetime-samtal kan Elias inte bara se och höra sin mormor läsa för honom. Han kan själv följa med i böckerna och titta på illustrationerna. Eftersom samtalen går som datatrafik är de i stort sett gratis.

– Då är det eftermiddag i Lima eftersom vi har sju timmars tidsskillnad mellan Sverige och Peru. Därför är det egentligen inte godnattsagor jag läser. För att det skulle ha varit möjligt hade jag varit tvungen att vara vaken på nätterna, säger Ulla och fortsätter:

– Men jag är helt slut efter sagostunden som brukar ta en timme. Det är nämligen inte bara en saga han vill höra utan ofta sex, sju berättelser. Jag brukar sova gott efteråt. 

Självvald isolering

Ulla och hennes barnbarn Elias började med sagostunderna i våras när coronapandemin slog till mot
stora delar av världen.

Redan i mitten av mars lämnade Ulla och hennes man Nils lägenheten på Södermalm i Stockholm för att sätta sig i självvald isolering i sommarhuset i Brantevik söder om Simrishamn.

Peru, som är ett av de tiotal länder som drabbats värst av pandemin, gick in i en hård nedstängning av samhället vid samma tid.

– Elias och Emilia har inte fått gå i förskola respektive skola sedan mars och Susanna och vår svärson måste jobba hemifrån. De får bara gå ut för att handla och får inte gå mer än 500 meter från lägenheten, berättar Ulla.

Egentligen var det Ullas dotter Susanna som kläckte idén med sagostunderna via Facetime. Hon behövde koncentrera sig på sitt arbete och hade svårt att sysselsätta Elias som började bli understimulerad av att bara gå hemma.

– Vi började med Bamse som var ett självklart val för Elias. Det är hans favorit. Han har en prenumeration på Bamse, men på grund av pandemin har postgången från Sverige inte fungerat som den ska, berättar Ulla.

När Ulla började med sagostunderna med sitt barnbarn märkte hon att han tappat mycket av svenskan han lärt sig tidigare.

Elias är nämligen till skillnad från sin syster Emilia inte född i Sverige. Han föddes i Bryssel när Susanna och Gustavo arbetade i den belgiska huvudstaden för olika icke-statliga organisationer (NGO:s).

– För två år sedan flyttade de till Peru som är Gustavos hemland. Där arbetar Susanna med NGO:s i ett projekt i Bolivia och ett i Peru, berättar Ulla.

 

Ulla och Elias har sagostund på distans
Ulla har under isoleringen på grund av coronapandemin hållit kontakt med sitt barnbarn Elias, 4, i Peru genom dagliga sagostunder via Facetime-samtal.

Får välja själv

Från första dagen har Elias själv fått välja vilken Bamsebok eller saga som han vill att hans mormor ska läsa för honom. Ulla har lagt upp dem i högar på bordet framför sig så att han kunnat se vilka han har att välja mellan.

– Han tycker bäst om Lille Bamse och lille, lille Skutt och Trolleken. Trolleken, som han samtidigt tyckte var lite läskig, ville han att jag skulle läsa för honom fyra gånger i rad.

Sagostunderna har betytt mycket för både Ulla och Elias. Hon har på ett naturligt sätt kunnat hålla daglig kontakt med sitt barnbarn trots att de suttit isolerade på två olika kontinenter.

– Och jag har märkt att hans svenska märkbart har blivit mycket bättre. I början tittade han lite frågande på sin mamma när jag sade något som han inte förstod. Nu pratar han obehindrat med mig.

Får inte gå i skolan

I Lima bor Elias och hans familj i en stor lägenhet med takterrass så de har klarat isoleringen ganska bra. Men det har ändå varit en påfrestning för dem att inte ha fått gå ut som de vill och att inte ha kunnat träffa några andra.

– Det har nog varit tuffast för Emilia. Hon har inte fått gå i skolan och träffa sina kompisar på ett halvår. Jag pratar med henne också minst en gång i veckan och hon och hennes morfar skickar dikter till varandra som de översätter till svenska respektive spanska och franska.

Facetimesamtalen och de regelbundna mejlen fungerar som ett substitut för de fysiska mötena som både Ulla och hennes man och Susanna och hennes familj längtar efter.

– Flygplatsen i Lima är stängd för internationell trafik, men Susanna har sagt att de kommer hem på besök så fort den öppnar, säger Ulla och berättar att hon och Nils planerar att flytta tillbaka till Stockholm under hösten.

I väntan på att Elias ska få krama sin mormor får han nöja sig med de dagliga sagostunderna där han ser henne via sin läsplatta. Tack vare dem lär han inte få problem att prata svenska med sina kusiner.

– Numera bubblar orden ur honom, säger Ulla med ett leende.

Scroll to Top