Mörkt och deppigt? Hitta din höstkraft!

Hösten är här – och med den mörkret och mindre socialt umgänge för många av oss. Men misströsta inte! Det finns mycket du kan göra för att öka ditt välbefinnande och höja din energinivå vid den här tiden på året, menar psykologen Fredrik Sandin.

Psykologen som passar dig

På www.ahum.se kan du boka och bli matchad med en legitimerad psykolog i din närhet med den inriktning som just du behöver.

 

Ena månaden badar vi mer eller mindre i solljus från morgon till kväll – nästa tar vi klivet inomhus. Klart att vi påverkas – både kroppsligen och själsligen!

– Det blir ju en stor skillnad mellan hur det har varit i juli till att det blir helt svart. Och det där har både en fysisk och en psykisk påverkan på vår kropp, säger legitimerade psykologen Fredrik Sandin.

Solljuset ger oss nämligen en utsöndring av uppiggande signalsubstanser som till exempel dopamin, något som påverkar vårt välbefinnande rent fysiologiskt, berättar han vidare. När dessa signalsubstanser plötsligt minskar drastiskt i våra kroppar är det inte ovanligt att man drabbas av exempelvis sömnproblem.

– Om man sedan lägger till den här socialpsykologiska biten med hur vi lever våra liv på sommaren respektive hösten så blir skillnaden ännu mer slående. Vi kryper tillbaka in i våra grottor, våra lägenheter och hus, vi blir inte lika sociala, vi träffar inte alls andra människor på samma sätt. Spontaniteten försvinner och vi får inte det här sociala behovet tillfredsställt längre, säger Fredrik Sandin.

Lägre energinivå
Om vi inte aktivt gör någonting åt detta kan konsekvensen lätt bli en större trötthet och en lägre energinivå, menar han. Ofta kommer det lite smygande men exakt hur det yttrar sig har att göra med hur sårbara vi är som människor för just den här typen av förändring.

– Vissa har en större sårbarhet och blir lättare påverkade av förändringar i kroppens signalsubstanser och då märker man detta ganska snabbt. Men det har givetvis också att göra med hur hösten ser ut. Ibland kan det vara som att dra ner en rullgardin mitt i september men ibland kommer det lite mer gradvis. Vilken del av landet du bor i har också betydelse.

Gemensamt för de flesta är att det sker en stor social förändring när terminen börjar igen och jobb och skola sätter igång på allvar.

– Även som pensionär påverkas du av detta då det plötsligt blir svårare att träffa dina barn och barnbarn. Under sommaren kanske du passade dem och umgicks med dem i större utsträckning och ni kunde enkelt ses utomhus. Plötsligt har de andra åtaganden och tider att passa.

Hur tar man sig då an hösten på bästa vis rent mentalt? Jo, en viktig sak att göra är att uppmärksamma att den här förändringen finns och försöka bli medveten och förstå.

– Alla förändringar som sker i livet påverkar oss på olika sätt – både på gott och ont. Ha det i bakhuvudet men var också lite proaktiv och ge dig själv de bästa förutsättningarna genom att vara steget före, säger Fredrik Sandin.

Bibehåll det sociala
Viktigast av allt är att se till att upprätthålla den sociala delen, menar han. För det som sticker ut mest i studier om vad som får oss att må bra är just bibehållna sociala kontakter.

– Boka in en lunch med en kompis eller ett Skypemöte med en väninna. Lyft luren och ring den där släktingen som du inte har kontaktat på ett tag. Min mamma har till exempel ett stående samtal på Skype med sina väninnor. Alla är inte med varje gång men det finns alltid någon där att snacka med en halvtimme.

Ibland kan det räcka med att bara komma ut ur huset eller lägenheten, menar Fredrik Sandin.
– En promenad utomhus räcker långt. Motionen är såklart en viktig del i sig. Tillsammans med solljuset som ändå finns där även om timmarna blir färre stimulerar du de där viktiga hormonerna som din kropp behöver. Vill du höja nivån ytterligare så försök göra något som får upp pulsen.

Förutom att se till att komma ut en stund varje dag är det klokt att skapa sig tydliga rutiner kring livets båda hörnstenar sömn och mat, menar Fredrik.

Samma tid varje dag
– Se till att sova det antal timmar per natt som du behöver och lägg dig och gå upp på ungefär samma tider varje dag. Att även äta vid ungefär samma tidpunkter och fundera kring vad man äter gör väldigt mycket för välmåendet. Sätt fokus på rutiner och struktur – ett schema. Det kommer att göra övergången till hösten betydligt mildare.

Vad skiljer den här hösten från en “vanlig” höst när det kommer till utmaningarna vi kan möta?
– Den sociala biten påverkas givetvis betydligt mer än vanligt, framför allt för personer som befinner sig i riskgrupp för covid-19. Rädslan för viruset kan även påverka den sårbare mer när det gäller oro och ångest inför framtiden. Vet du med dig om att du har en tendens att fastna i grubblerier och oro så kommer det att bli tuffare i dessa tider.

– Jag har märkt att det här med hur rädd och orolig man är för corona på många sätt är en vattendelare mellan människor. Det finns de som blir väldigt påverkade och andra som inte bryr sig alls eller till och med tycker att det är skönt. De upplever kanske att de har fått mer tid för sin familj när de är mer hemma och inte tvingas in i det vardagliga ekorrhjulet. Men de som har en sårbarhet kan uppleva sig väldigt isolerade och det är svårare med spontanitet överlag. Mitt bästa råd är att försöka vara kreativ och ta hjälp av de digitala hjälpmedlen. Om du inte behärskar dem – sök en kvällskurs i ­ämnet och slå två flugor i en smäll eftersom du kan träffa andra likasinnade i sammanhanget. Man behöver inte alltid träffas utan får försöka fylla på det här behovet av ­social kontakt på andra sätt.

När är det dags att söka professionell hjälp?
– Om du märker att de negativa tankarna om dig själv blir ihållande – att du tycker att du själv är dålig och tror att andra också tycker det – då kan det vara läge att be om hjälp utifrån. Om du dessutom tänker negativt om framtiden – då uppfyller du flera av kriterierna för att undersöka om du är deprimerad. Det kan vara ett farligt tillstånd och då bör man definitivt söka professionell hjälp. Man brukar säga att om det har gått en månad eller mer med den här typen av tankar och det inte släpper så är det dags att söka vård. En dag eller vecka när mycket känns svart kan vara normalt – det drabbas de flesta av emellanåt. Detsamma gäller oro och katastroftankar.

Aldrig fel att söka hjälp
Fredrik Sandin tillägger att han som psykolog tycker att det egentligen aldrig är fel att testa att gå och prata med någon och vårda själen lite grann.

– Det är väldigt underskattat att få prata med en professionell person som kan ta emot ens tankar på ett bra sätt och bena ut dem. Det är något som alla borde göra någon gång då och då på samma sätt som att man byter skor eller ger sig ut och joggar. En slags vård för själen. Psykoterapi är inte bara för att undvika tvångströjan utan för att toppa sitt mående. På samma sätt som man tränar musklerna på gymmet så kan man få hjälp att stärka sitt inre.

Fredriks tips för maximal höstkraft

1. Boka in socialt umgänge

Försök ha en stående tid i veckan för någon typ av social aktivitet. Ring eller träffa en kompis, gå till en träffpunkt, gymmet, kolonilotten eller någon annanstans där du får ett socialt utbyte med någon annan.

2. Håll på rutinerna

Var noga med rutinerna gällande mat och sömn. Gå upp och till sängs ungefär vid samma tid varje dag och ät tre mål mat vid samma tidpunkter.

3. Höj pulsen

Försök komma ut och motionera några gånger i veckan. Välj en aktivitet som höjer pulsen en aning.

4. Skaffa en hobby

Att ha en hobby får dig att må bra – om du inte redan har någon så kan det här bli hösten när du kommer igång med något nytt och spännande. Det kan vara lösa korsord, spela gitarr, sjunga i kör eller något annat som du tycker om. Att engagera sig i något är väldigt positivt. Gärna något helt prestationsfritt som bara får dig att må bra.

 

Scroll to Top