Camilla tog med sig hela trädgården när hon flyttade!

När Camilla fick veta att köparna av hennes hus inte var intresserade av växterna grävde hon upp rubbet och flyttade med till sin nya trädgård! Hon avskräcktes varken av grävandet, att det var helt fel säsong eller att hon bara hade några veckor på sig.

Camilla och trädgården

Namn: Camilla Daher.

Ålder: 52 år.

Familj: Två barn och två barnbarn. Tre katter.

Bor: I gamla lanthandeln i Sjövik utanför Gnosjö.

Gör: Lärare.

Sociala medierCamillas Älskade Trädgårdskaos på Facebook.

Trädgårdens ålder: 0 år.

Trädgårdens storlek: 2 700 kvadratmeter.

Att man tar med sig sina möbler och gardiner när man flyttar är självklart för de flesta. Men det är inte lika självklart att man flyttar med sig sina älsklingsblommor och prydnadsträd. När Camilla Daher flyttade från sin villatomt i Värnamo till Gnosjö våren 2019 ställdes hon inför valet att ta med sig sina växter eller se de nya ägarna schakta bort dem eftersom de ville ha en stor gräsmatta.

– Jag tog med mig cirka 3 000 växter och alla utom ett 20-tal buskar och perenner har klarat flytten, berättar hon.

Den som någon gång besökte Camilla när hon fortfarande bodde i Värnamo glömmer aldrig hennes fantastiska trädgård. På en liten villatomt på 1 200 kvadratmeter skapade hon en oas med flera olika sorters rhododendron, magnolior, funkior och en mängd andra växter.

– Jag samlar bland annat på olika sorters blåsippor och vitsippor, säger hon.

Villaträdgården i Värnamo hade hon vårdat ömt i 13 år sedan hon flyttade dit från Mölndal, men hon tyckte den började kännas lite för liten och när drömhuset i Gnosjö blev ledigt förra våren slog hon till direkt.

– Min nya trädgård här vid Sjövik strax utanför Gnosjö är på 2 700 kvadratmeter. Här låg en gång i tiden en handelsbod och när jag kom hit fanns det inget mer än kvickrot och högt gräs.

Camilla tog med sig hela trädgården när hon flyttade!
Den stora surjordsrabatten huserar alla Camillas rhododendron, funkior och andra torvälskande växter.

Men Camilla såg att det fanns en potential för en riktigt spännande trädgård. Och hon räds inte nya utmaningar.

– Husköpet blev inte klart förrän i slutet av mars och jag fick tillträde till det den 8 april, men redan vid månadsskiftet kunde jag åka hit och ställa backar med växter på gårdsplanen.

Om Camilla haft mer tid på sig att flytta sina växter hade hon gjort det annorlunda. Men nu fick hon under loppet av ett par veckor, med hjälp av sina barn och vänner, gräva upp och flytta växterna.

– Som väl var arbetar jag som lärare, så jag kunde ägna påsklovet till att gräva i trädgården. Jag hade tur med vädret. Det var inte flera minusgrader på nätterna, men ändå var det några krolliljor som strök med, säger hon.

– Om man ska flytta en hel trädgård och har mer tid på sig att planera ska man helst göra det när växterna är i vila, gärna på hösten så att de hinner etablera sig före vintern eller tidigt på våren innan de börjat växa.

Sedan hon väl grävt upp alla växterna – en del var riktigt komplicerade att få upp med alla rötter – fraktade hon dem i sammanlagt 20 bilsläp de tre milen mellan Värnamo och Gnosjö.

– Jag hade sådan himla tur att jag kunde ta med mig mina växter. Det var möjligt tack vare att köparna av villan i Värnamo inte var intresserade av att ha dem kvar.

Camilla tog med sig hela trädgården när hon flyttade!
I torven gror gärna frön från träd och annat snabbt, så det är bra att kratta så att de inte etablerar sig.

Det första hon sedan gjorde i den nya trädgården var att låta en grävmaskin schakta bort ett lager med sandjord och sten och sedan beställa 35 kubikmeter torv för den nya rhododendron-rabatten, där hon också har planterat andra surjordsväxter.

På gårdsplanen står det fortfarande flera backar med växter som ännu inte hunnit planteras, men man kan tydligt se konturerna av den nya trädgården.

Det första man möts av när man kommer in i Camillas nya trädgård är surjordsrabatten där det växer åtta olika sorters rhododendron tillsammans med azaleor, olika funkior och en ekhortensia som får illröda blad på hösten.

– Det var fantastiskt vackert här redan i slutet av maj när rhododendronbuskarna och azaleorna blommade, berättar Camilla.

Här finns också en stor mängd olika julrosor, som vid sidan av vitsipporna och blåsipporna är ett av Camillas specialintressen.

Camilla tog med sig hela trädgården när hon flyttade!
Mörkbladigt dagöga, Heliopsis helianthoides ’Burning Hearts’, är en tacksam sensommarblommande perenn.

– De är jättelätta att flytta och har anpassat sig bra i de nya rabatterna. Men hur lökväxterna klarat flytten vet jag ännu inte. Det återstår att se nu i vår, berättar hon.

Närmare huset står ett rödbladigt judasträd som, liksom de japanska lönnarna på gavelsidan ner mot sjön, var lite svårare att flytta.

– Judasträdet och någon av lönnarna såg ut att dö i somras, men nu verkar de ha återhämtat sig.
Sammanlagt beräknar Camilla att hon har flyttat 180 rhododendron i olika storlekar, 13 magnolior, 150 funkior, ett 40-tal barrväxter, ett 60-tal blåsippor, ett 70-tal irisar, ett dussin svavelpioner, 20 dagliljor, tio olika sorters flox, några hundra stenpartiväxter och tusentals lökar.

Camilla, som tidigare visat upp sin gamla trädgård i öppen trädgård-sammanhang, hoppas att hon snart kan öppna sin trädgård för besökare på nytt. I bästa fall kanske redan till den här sommaren.

– Jag tar inte bara emot besökare i min trädgård för att visa upp något. Jag gör det för att jag vill att besökarna ska lära sig något och då kan det vara intressant att se en trädgård i uppbyggnadsfasen.

Camilla tog med sig hela trädgården när hon flyttade!
Här har Camilla anlagt en söderrabatt med färg. På våren blommar lökväxter och smårhododendron. Senare syns färgen främst genom barr och bladverk.

Camillas råd om du ska flytta växter

  • Det är bäst att gräva upp växter som ska flyttas på hösten när de gått i vila. Om man inte kan plantera dem direkt så går det bra att förvara dem i kruka.
  • Se till att växterna har tillgång till lagom mycket vatten. Om de förvaras i kruka kan de lätt torka ut. Får de för mycket vatten i samband med regn finns risken att rötterna ruttnar.
  • Försök få ner växterna i jorden på det nya stället så fort som möjligt. Om inte det går så ställ dem i ett skuggigt läge och vattna regelbundet, under sommartid ibland flera gånger om dagen.
  • Försök få med så mycket av rötterna som möjligt. Växter med stor pålrot är svårare att flytta.
  • Var noga med att sätta etiketter på de flyttade växterna medan de fortfarande står i sina krukor. Annars kan det i efterhand vara omöjligt att reda ut vilka sorter det är, framför allt när det gäller lökväxter.

 

Scroll to Top