Aj! 6 saker du inte visste om ryggont

Få människor klarar sig hela livet utan att ryggen krånglar någon gång. De flesta blir helt bra igen, men det finns några saker som kan vara bra att känna till.

1 Akuta smärtor har ofta god prognos
Akuta ryggsmärtor kan komma som en blixt från klar himmel och de kan uppstå även om du gör något som du brukar göra. Varför detta plötsligt händer är en fråga som många ställer sig. I nio av tio fall hittar man ingen tydlig orsak men de flesta blir betydligt bättre inom en tvåveckorsperiod. Generellt är prognosen väldigt god när det gäller att bli helt fri från akuta ryggsmärtor.

2 Smygande ryggsmärtor beror ofta på försvagade muskler
Om man känner sig stel och går runt med obehag i ryggen en längre tid, beror det ofta på en kombination av flera saker. En generellt dålig hälsa, stress, sömnproblem eller en dålig sittställning kan vara några av dem.

– Smärta i nacke och skuldror är typiska för den som jobbar mycket framför en dator och som kanske har lite svaga muskler i nacke och bröstrygg. Får man däremot ont i korsryggen av att stå länge är det ofta ett tecken på svaga magmuskler, säger Helene Mejdell som är kiropraktor.

3 Diskbråck gör inte alltid ont
Många får riktigt ont när de drabbas av diskbråck men det behöver inte vara så. Mellan 20 och 30 procent av oss går runt med ett diskbråck utan att känna av det överhuvudtaget. Det är först om diskbråcket trycker på nerver och leder till inflammationer som man får ont och då kan det till
exempel yttra sig som ischias, det vill säga en strålande smärta ner i ena eller båda benen.

4 Röntgen kan stjälpa mer än den hjälper
Många som har ont i ryggen vill gärna bli röntgade “för säkerhets skull”. Men det är bara mellan ett och fem procent av fallen som bilderna faktiskt leder till att man upptäcker en allvarlig skada. I de flesta fall ger bilderna inga svar alls på orsaken till smärtorna, men ibland hittar man något avvikande som bara leder till oro hos patienten.

– Det är helt normalt att man hittar till exempel ett buktande diskbråck, ledförändringar eller ett diskbråck vid en röntgen, men det betyder inte att något är fel eller att det faktiskt är orsaken till smärtan, säger Helene Mejdell.

5 Det är viktigt att ta sig upp ur sängen
De första dagarna efter en akut ryggsmärta kan det vara svårt att röra sig överhuvudtaget. Men så fort du är förbi den akuta fasen har det visat sig att ju längre du stannar i sängen desto sämre blir prognosen. Forskningen visar helt enkelt att du blir snabbare bra i ryggen om du är fysiskt aktiv och snabbt går tillbaka till arbetet.

6 Stress och bekymmer påverkar ryggen
Långvarig stress och mycket bekymmer är jobbigt på många sätt – även för ryggen. Detsamma gäller dålig sömn. Därför är avspänningsövningar och vila en viktig del av behandlingen för personer som lider av långvariga ryggsmärtor.

 

Då ska du söka hjälp!

De flesta ryggsmärtor går som sagt över av sig själva, men det finns några symtom från ryggen som man ska vara uppmärksam på och som kan behöva diskuteras med en läkare.

  • Smärtor som är konstanta och inte påverkas av ändrad ställning eller rörelse
  • Smärtor som gradvis blir värre och värre
  • Strålande smärtor från ryggen som går förbi knäet
  • Svaghet i armar och ben
  • Nattliga smärtor eller ökad smärta på morgonen
  • Svettningar på natten

 

Scroll to Top