Trio kidnappade Frank Sinatras son!

Frank Sinatra junior beslöt tidigt att gå i sin skönsjungande fars spår. Men karriären kunde ha blivit kort. Under sin första turné kidnappades han av tre män som snabbt ville bli rika.

Året 1963 gavs amerikanarna ingen ro. Ras-kravaller rasade på gatorna och den 22 november mördades president John F Kennedy. Men trots allt gick livet vidare och den 19-årige Frank Sinatra junior, son till sångaren Frank Sinatra och hans tidigare hustru Nancy, hade inlett sin karriär som solist i Sam Donahue band.

Trots faderns enorma stjärnstatus försökte syskonen Nancy, Frank och Tina att leva ett så vanligt liv som möjligt. Men kanske var det erfarenheterna av att alltid följas av sin fars beundrare som gjorde att Frank Sinatra junior inte noterade att allt han gjorde iakttogs av Barry Keenan och Joseph Amsler, båda 23 år.
De två männen kartlade hans vanor under turnén för att kunna kidnappa honom och kräva en rejäl summa pengar.

Kvällen den 8 december, då artisten hade två framträdanden på exklusiva Harrah’s Club Lodge i Lake Tahoe, på gränsen mellan Nevada och Kalifornien, slog de till.

Efter kvällens första spelning vilade Frank junior ut på sitt hotellrum tillsammans med en av musikerna i bandet när det knackade på dörren. Sinatra öppnade och Keenan och Amsler rusade in i rummet.

Sångaren och hans kollega bands med silvertejp och fick ögonbindel. Därefter förde de ut Frank Sinatra junior till en väntande bil där John Irwin, den tredje kidnapparen, satt bakom ratten. Den unge
artisten kastades in i bagageluckan och bilen körde snabbt från platsen.

Musikern, som bunden lämnats kvar på rummet, kunde snart ta sig fri och kontaktade polisen. Vägspärrar sattes upp så fort som möjligt. Men det var för sent – när de kom upp var de tre kidnapparna redan långt bort.

Trio kidnappade Frank Sinatras son!
Frank Sinatra junior 1963.

 

Enorm summa
Kidnapparna körde till sitt gömställe i en av Los Angeles många förorter.

Redan 40 minuter efter bortförandet var FBI, den ­federala polisen, inkopplad på fallet. Poliser därifrån träffade den kidnappades pappa, Frank Sinatra, i Reno där han arbetade med en filminspelning, och andra poliser träffade mamman Nancy i hennes hem i Bel Air, Kalifornien.

De skräckslagna föräldrarna rekommenderades att vänta till dess att de kontaktades av förövarna, lyssna på vad utpressarna ville och sedan uppfylla deras krav.

Den 10 december framförde kidnapparna sitt krav. De ville ha 240 000 dollar, en summa som motsvarar 1,8 miljoner dollar i dagens penningvärde.

Tid och plats för överlämnandet av lösesumman gjordes upp. Det kidnapparna inte visste var att makarna Sinatra hela tiden rådgjorde med FBI. Pengarna skaffades fram och serienumren fotograferades
så att pengarna sedan skulle gå att spåra.

Tidigt, tidigt på morgonen den 11 december lämnades pengarna i en resväska på en öde busshållplats i stadsdelen Sepulveda i Los Angeles. Stadsdelen heter idag North Hills.

Keenan och Amsler åkte för att hämta upp pengarna och lämnade Irwin att vakta Frank Sinatra junior. Men Irwin blev nervös och beslöt sig för att befria Frank – som sprang från platsen så fort han bara kunde.

Efter några kilometer stötte han på en morgontidig säkerhetsvakt och bad denne om hjälp. Polisen kontaktades och så snart det stod klart att Frank junior var oskadd kördes han hem till sin mamma.
– Jag var rädd och nervös. Jag insåg att jag inte kunde göra något mer än att önska att allt skulle gå bra, sa han till det enorma pressuppbåd som mötte upp strax efter frigivningen.

– Nu kommer jag att hålla honom hemma ett tag, sa en märkbart berörd Nancy och log mot sin son som beskyddande lagt sin arm om hennes axlar.

 

Trio kidnappade Frank Sinatras son!
De tre kidnapparna i rätten. Från vänster: John Irwin, Barry Keenan och Joseph Amsler.

Trion greps
FBI agerade fort och skickligt och hittade tidigt enplansvillan där Frank junior hade hållits fången.
Massmedias intresse för händelseutvecklingen var enormt och när FBI berättade om alla sina framsteg i jakten på kidnapparna blev de panikslagna. Irwin berättade för sin bror att han var en av de eftersökta. Brodern, å sin sida, blev förskräckt och anmälde sin bror, som kort därpå greps.

Några timmar senare var också både Keenan och Amsler gripna. Dessutom hittade polisen den största delen av lösesumman.

FBI fick snart veta att Barry Keenan var hjärnan bakom bortförandet. Barry var en smart ung man som arbetat som börsmäklare när han råkade ut för en trafikolycka. För att dämpa smärtorna hade han blivit beroende av smärtstillande tabletter och hamnat snett.

De tre åtalades försvarare hävdade att det var den kidnappade som själv iscensatt brottet för att få publicitet och med det ge sin karriär en rejäl skjuts. Frank junior förnekade det och det fanns inget som stödde det påståendet.

De tre brottslingarna dömdes till långa fängelsestraff men behövde bara sitta av i genomsnitt fem år. Efter frigivningen valde John Irwin att leva ett anonymt liv, och han lät sig aldrig intervjuas. Amsler gjorde senare succé som stuntman i Hollywood och Keenan blev en framgångsrik företagare.

 

Stor respekt
Frank Sinatra junior återhämtade sig efter den traumatiska upplevelsen och gav sig snart ut på turné igen. Om den skrämmande händelsen i ungdomen påverkat honom så behöll han det för sig själv. Han ville aldrig tala om det han varit med om.

Under hela sitt liv jämfördes Frank Sinatra junior med sin far. Han gjorde det gärna, för kärleken och respekten till ­fadern och till musiken var stor. Under många år arbetade far och son tillsammans, och den yngre Frank dirigerade den äldre under många stora konserter. Med åren kom Frank Sinatra junior att på egen hand bli en respekterad och älskad sångare och kompositör.

Frank Sinatra senior avled 1998. Efter det fortsatte sonen att förvalta faderns musikaliska skatt. Det gjorde han ­livet ut. Frank Sinatra junior avled den 16 mars 2016 i ­Daytona Beach, Florida, 72 år gammal, i sviterna av en kraftig hjärtinfarkt när han var ute på turné. 

Trio kidnappade Frank Sinatras son!
Frank Sinatra junior möter pressen tillsammans med sin mamma Nancy efter det att han lyckats fly från kidnapparna.
Scroll to Top