7 skäl till halsbränna som du inte kände till

Mycket mat och fet sådan kännetecknar julbordet. Har du halsbränna kan det vara klokt att satsa på litet mindre portioner. Övervikt är annars en av de vanligaste anledningarna till halsbränna och sura uppstötningar. Men det finns andra orsaker, som inte är lika kända. Här listar vi sju bovar som kan ligga bakom dina problem!

Nästan alla drabbas

Halsbränna och sura uppstötningar, också kallat reflux, beror på att den övre magmunnen inte håller tätt, utan släpper igenom magsaft från magsäcken upp i matstrupen. Det kan bero på att den övre magmunnen är förslappad, men också på att det är sådant tryck från magen att stängningsmekanismen inte lyckas hålla emot.

Nästan alla drabbas någon gång emellanåt. Ca 40 procent får återkommande besvär. Har man svåra besvär bör man söka läkare.

Detta kan du göra själv

Att gå ner i vikt är något som läkare alltid rekommenderar för den som lider av halsbränna. Fettet i bukhålan pressar nämligen ihop magsäcken så att maginnehållet pressas uppåt. Och att sluta röka är förstås givet. Ett annat tips är att inte äta för stora måltider – hellre mindre men tätare.

Förr koncentrerade sig läkarna mycket på dieten. Idag talas det mindre om vad man äter och mer om medicin. Nuförtiden finns det nämligen mediciner som är mycket effektiva. Omeprazol är en av de mest kända och finns receptfritt på apoteket. Zantac och Pepsid är exempel på en annan sort, som också brukar fungera bra. Nu finns också ett tuggummi, Insidegum, som kan hålla magsyran i schack.

Kaffe eller choklad?

För mycket kaffe kan trigga besvären för en del. Andra reagerar på choklad. Det kan vara värt att tänka igenom vad just du inte tål.

7 skäl till halsbränna som du inte kände till
Halsbränna, sura uppstötningar och en svidande känsla bakom bröstbenet hör ihop. Man räknar med att 40 procent av svenskarna har återkommande problem. Men numera finns det mediciner som är mycket effektiva. 

1. Omega 3-olja
Lös mage, sura uppstötningar och rapningar är mindre trevliga effekter av de annars så nyttiga omega 3-preparaten. Genom att ta dem i samband med måltid minskar du risken.

2. Pepparmint
Tycker du om mintkarameller eller pepparmintte bör du nog tänka dig för. Detta smakämne, som utvinns ur växten pepparmynta, får nämligen magmunnen att slappna av, så att magsaft kan tränga upp i matstrupen.

3. Rökning
Liksom pepparmint får rökning den övre magmunnen att förslappas. Detta kan ske redan efter en cigarett. Rökning påverkar också produktionen av sur magsaft.

4. Smärtstillande piller
Det är inte ovanligt med halsbränna och uppstötningar om man tar så kallade NSAID-preparat regelbundet (till exempel Ipren, Ibumetin, Magnecyl, Treo, Voltaren med mera). Även vissa lugnande medel, blodtrycksmediciner och astmamediciner kan ge liknande biverkningar.

5. Tunn kudde
Om man har tendens att få sura uppstötningar kan det förvärras om man ligger plant. En extra huvudkudde kan göra susen.

6. Tätt sittande kläder
Tajta kläder eller hårt åtdragna skärp kan få magen att tryckas ihop, särskilt om man är överviktig. Då tränger magsyra lättare upp i strupen.

7. Gener
Det tycks finnas en viss ärftlighet för svår halsbränna. Men med rätt livsstil kan man minska risken även om man har råkat födas med “fel” gener.

Scroll to Top