Jag blev dubbelmormor nästan över en natt!

Snacka om dubbel lycka. Irene Johansson, 54 år, blev mormor till både en liten flicka och en liten pojke inom loppet av bara 37 timmar.

De båda små bebisarna Maja och Charlie jollrar glatt i sina barnstolar i trädgården hemma hos mormor Irene Johansson.

Det har gått drygt fyra månader sedan de två glada småttingarna föddes och överraskade sin mormor och alla andra genom att komma till världen med bara drygt ett och ett halvt dygns skillnad.

Irene Johansson

Ålder: 54 år.
Yrke: Förskolepedagog.
Familj: Sambon Per-Anders Radencrantz, 56 år, döttrarna Emma, 32 år, och Malin, 30 år, och barnbarnen Maja och Charlie som båda föddes i februari i år.
Bor: Lägenhet i Stockholm.

– Jag har sökt information på nätet, men inte hittat något om att någon annan skulle ha blivit mormor dubbelt upp med så kort mellanrum, säger Irene med ett lyckligt leende.

Överraskningen började till viss del redan i juni förra året när Irenes dotter Emma och hennes man Stefan kom hem till henne med en flaska champagne och ett litet kort.

– På kortet stod det att om allt gick som planerat skulle jag bli mormor i februari, säger Irene.

Sedan dröjde det inte mer än en vecka förrän hennes andra dotter Malin och hennes man Oskar berättade att de också väntade barn.

– Jag och mina döttrar har alltid stått varandra väldigt nära. Emma och Malin är som tvillingar fastän det skiljer två år mellan dem. De gör mycket tillsammans och de bor till och med i samma hus.

Men att de skulle skaffa barn samtidigt var åtminstone ingenting som var planerat. Det bara blev så.

Irene förstod till sin glädje att hon skulle bli dubbelmormor nio månader senare, men att det skulle bli så tätt som med bara 37 timmars mellanrum var det ingen som kunde föreställa sig.

Jag blev dubbelmormor nästan över en natt!
De små kusinerna när de var nyfödda.
Foto: Privat

Enligt planeringen skulle Malin föda två veckor efter Emma.

På tisdagen den 11 februari i år åkte Emma in till förlossningsavdelningen. Redan dagen därpå ringde Malin sin mamma och berättade om att hon också fått värkar.

– Malin födde sin lilla flicka Maja på torsdagen den 13 februari. Det enda jag tänkte var att jag hoppades att Emma inte skulle föda på alla hjärtans dag. Det gjorde hon inte heller. Hon födde först på lördagen så nu har vi tre dagar på rad att fira, säger Irene.

Båda Irenes döttrar förlöstes med hjälp av sugklocka och båda barnen vägde vid födseln exakt 3 200 gram.

Strax efter att de båda kusinerna kommit till världen slog coronakrisen med restriktionerna till.

Det gjorde att Irene, trots att hon är fullt frisk, var tvungen att vara försiktig och inte kunde träffa sina barnbarn så mycket som hon önskat.

– Det var ännu värre för gammelmormor. Min mamma Anne är 72 år och det dröjde ända till mors dag innan hon kunde träffa Maja och Charlie första gången.

Det är många titlar att hålla reda på i familjen numera. Samma dag som Irene blev dubbelmormor, blev båda hennes döttrar mostrar och deras barn kusiner. Hennes mamma Anne Larsson blev gammelmormor och hennes syster gammelmoster.

Scroll to Top