Optimera din hälsa efter 50!

Att fortsätta vara fysiskt aktiv är avgörande för den som vill må så bra som möjligt under andra halvan av livet. Men allt hänger ihop – maten, rörelsen, stressen, sömnen – och till och med ekonomin, menar livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius som är aktuell med en ny bok i ämnet.

Kunskapen om livsstilens betydelse för hälsan och livslängden har ökat kraftigt, men samtidigt kan det vara svårt att veta vad som är fakta och vad som bara är starka trender på området. För att fler ska kunna göra de bästa och mest hälsosamma valen bestämde sig Mai-Lis Hellénius för att sammanställa den senaste forskningen på området tillsammans med läkarkollegan Tommy Cederholm.

– Det finns så oerhört mycket hälsa kvar att vinna och gruppen 50+ växer och den är vetgirig. Vi möts i dag av många olika budskap. Om man inte vet vad som är en hälsosam livsstil är det svårt att göra de bästa och hälsosammaste valen. Vi vill berätta om vad den samlade forskningen säger och även ge praktiska råd, säger hon.

Under arbetet med boken slogs Mai-Lis än en gång av hur mycket bättre vi skulle kunna må både här och nu och i framtiden. Vi lever visserligen allt längre i Sverige, men vi har tappat den tätposition i världen som vi en gång hade, berättar hon.

– Svenska kvinnor har halkat ner till 14:e plats vad gäller livslängd. Andra länder har haft en ännu gynnsammare utveckling.

Kort och gott är budskapet i boken att allt hänger ihop: maten, rörelsen, stressen, sömnen, och ekonomin! Det finns ett sätt att äta och ett sätt att vara fysiskt aktiv på som är det allra bästa för hälsan. Både den fysiska och psykiska.

– Men vi befinner oss tyvärr ganska långt från det, 97% av svenskarna rör sig för lite. Och vi har enligt den senaste nordiska undersökningen de sämsta matvanorna i Norden. MEN det är inte budskapet i boken, även om det är en viktig bakgrund. Vi vill inspirera och locka till en hälsosammare livsstil och ett bättre liv. Det är möjligt. Varje liten förändring har större effekter än vi tror.

Den mest avgörande faktorn för att må bra under andra halvan av livet går dock inte att komma ifrån, menar Mai-Lis.

– Att fortsätta vara fysiskt aktiv är en viktig grundregel. Men även maten är oerhört viktig.

Mai-Lis 5 bästa hälsotips för dig som är 50+

1. Bryt stillasittandet och underskatta inte vardagsrörelsen. Glöm inte styrketräning. 

2. Var inte rädd för vare sig fett eller kolhydrater, men välj klokt. Till exempel grovt bröd istället för vitt, nötter istället för godis, olivolja istället för smör och så vidare.

3. Se på grönsaker som mat och inte tillbehör. 

4. Planera in sömn, vila och rekreation. 

5. Planera din ekonomi

 

Optimera din hälsa efter 50!
Läs mer! I boken Leva livet (Tukan Förlag) berättar Mai-Lis Hellénius och kollegan Tommy Cederholm mer om hur du kan må så bra som möjligt under andra halvan av livet.
Scroll to Top