Njut av värmen – med förstånd

När det är riktigt varmt ute är det lätt hänt att drabbas av värmeslag. Då är det viktigt att agera snabbt, eftersom tillståndet kan vara livshotande. Särskilt för små barn och dig som är lite äldre.

En härlig dag på stranden kan snabbt ta en helt annan vändning om du själv eller någon i din närhet drabbas av värmeslag. Kanske efter en lite för lång promenad i värmen när solen stod som högst? Ibland kan det räcka med lite för intensivt solande eller att man helt enkelt glömmer bort att dricka.

I varmt väder svettas vi nämligen betydligt mer för att undvika överhettning och när vi svettas förlorar kroppen vätska.

– Om man inte dricker tillräckligt i värmen minskar kroppens möjlighet att kunna svettas och därmed minskar också möjligheten till nedkylning. När kroppen inte längre kan kontrollera sin temperatur har man drabbats av värmeslag, säger Gerda Nilsson, specialistläkare i allmänmedicin hos nätläkartjänsten Min doktor.

Vanliga symtom på värmeslag är huvudvärk, yrsel, orkeslöshet, snabb puls, förvirring, svimning, illamående och kräkningar, berättar hon. Man kan också märka att man kissar betydligt mindre än normalt.

– Om du börjar känna dig väldigt varm och misstänker begynnande värmeslag, försök att hitta en skuggig och sval plats att sätta dig på och drick mycket kallt vatten. Försök kyla ner kroppen på egen hand genom att badda huden med kallt vatten. Det kan också hjälpa att fläkta med vad som finns till hands, som en tidning, säger Gerda.

Om kroppen har förlorat mycket vätska kan det vara bra att ge vätskeersättning. Förutom vid värmeslag kan vätskeersättning behövas vid diarré eller större kräkningar så det är alltid bra att ha en förpackning hemma i sitt husapotek.

Det är dock viktigt att du alltid följer instruktionerna på förpackningen för att det ska bli rätt dos. Allra viktigast är detta om ett barn under 1 år har drabbats av värmeslag.

Scroll to Top