När pengarna tog slut sköt hon sin man

Deidra och Fred Lane var den amerikanska fotbollsmotsvarigheten till Europas Posh och Becks – ett ungt, vackert par som badade i pengar. Det var i alla fall vad alla trodde, men snart basunerade tidningarnas löpsedlar ut parets våldsamma bråk …

Deidra Lanes far var bankir och väldigt förmögen, vilket innebar att hennes uppväxt i Columbia i South Carolina präglades av lyx och privilegier som var få förunnat. Hennes pappa såg till att skämma bort henne.

Kort efter att hon gått ut high school blev hon gravid och sonen Grant föddes. Men ett tonårsliv som mamma var inget för Deidra, tyckte hennes pappa och skickade iväg henne för att studera på universitetet.

Efter studierna flyttade hon till North Carolina, där hennes vän från studietiden, Natasha Watson, hjälpte henne till ett jobb på det lokala bankkontoret.

Det var också Natasha som presenterade Deidra för Fred Lane, en snygg och muskulös man i samma ålder som Deidra och som dessutom också kom från en rik familj. De blev snart ett par.

 

Fasaden rämnade
Fred var amerikansk fotbollsspelare och hade flyttat till Charlotte i North Carolina för att spela i laget Carolina Panthers.

Efter en lyckad säsong var han på väg mot stjärnorna och hyllades i pressen. Deidra och Fred blev den amerikanska fotbollens motsvarighet till den europeiska fotbollens Victoria och David Beckham.
Paret gifte sig i hemlighet och Freds familj blev besvikna när nyheten nådde dem. Freds pappa var först orolig över att Deidra var en “golddigger”. Men när han fick kännedom om hennes pappas förmögenhet tog han det som att det inte fanns ­något att oroa sig för.

Han kunde inte ha haft mer fel. Så fort de hade gift sig började Deidra spendera makens pengar. Några år senare var hon gravid och paret flyttade till medelklassområdet Matthews strax utanför Charlotte.
Utåt såg de lyckliga ut. Men trots att de älskade varandra så tog de också fram varandras sämsta sidor. Och snart rämnade fasaden.

Bråk inför öppen ridå i kombination med parets kändisstatus gjorde att de hamnade på löpsedlarna.
Detta fick fotbollslaget Carolina Panthers att agera. Fred Lane var inget bra ansikte utåt för klubben och de sålde honom till konkurrenten Indianapolis Colts.

Inför den stundande flytten eskalerade bråken mellan makarna. I mars år 2000 sökte Deidra – som då var gravid i femte månaden – skydd hos en granne, medan Fred bankade på dörren och försökte ta sig in i huset. När polisen kom lugnade allt ned sig och det gjordes ingen polisanmälan.

Försökte strypa henne
Fyra månader senare födde Deidra parets gemensamma dotter. Sju dagar efter förlossningen ringde hon gråtande polisen. Hon berättade att de hade börjat bråka när Fred kommit hem. Han hade försökt strypa henne, men när hon hade lyckats ta sig loss hade hon hämtat hagelbössan i sovrummet. I självförsvar hade hon avlossat två dödande skott mot sin make.

Hennes berättelse om hur det gått till hade stora luckor. Förutom lite ont i axeln hade hon inga synliga skador efter Freds påstådda överfall. Och utredningen visade att Fred skjutits med första skottet vid ingången till parets sovrum. Han hade stapplat ut i hallen, där han blivit liggande. Här hade Deidra gått fram och på nära håll avlossat andra skottet mot sin makes huvud.

Med tanke på Freds lön som fotbollsproffs borde de haft en bra ekonomi. Men parets bankkonton gapade tomma.

Freds pappa sa att hans son berättat att han tänkte skilja sig från Deidra och ensam flytta till Indianapolis. Orsaken var att hon spenderat alla hans pengar. Skilsmässan skulle därför innebära en ekonomisk katastrof för Deidra, vilket var ett mordmotiv.

Den 22 augusti år 2000 greps hon för mordet på sin make. Hennes pappa kom till undsättning och betalade borgen på 100 000 dollar.

 

När pengarna tog slut sköt hon sin man
Deidra sköt ihjäl sin make Fred i parets gemensamma hus.

Rånade bank
Bara ett par timmar senare var hon tillbaka bakom galler – gripen för ett bankrån mot Charlottes bank. Hon hade fått hjälp av väninnan Natasha Watson som jobbade där.

Deidra hade maskerat sig med peruk och glasögon, kommit in på banken och tvingat till sig 40 000 dollar som Natasha lagt upp i sin kassa tidigare på morgonen. Deidra hade sedan försvunnit och Natasha hade vilselett polisen genom ett falskt vittnesmål.

På övervakningsbilderna kände polisen igen Deidra och de fann det märkligt att den hon rånade var hen-
nes bästa väninna.

Natasha togs in till förhör och inför risken att hamna i fängelse valde hon att samarbeta med polisen och berätta sanningen.

Åtal för mord
Polisens utredning visade att Deidra hade begått flera liknande bankrån tidigare. Hon dömdes till fyra månaders fängelse för dessa, en tid hon redan avtjänat i häkte under utredningen.

Värre var det med åtalet gällande mord på hennes make, där man också hittat en livförsäkring hon tagit på honom strax innan han dog.

Även om det mesta talade för åklagarsidan vågade de inte ta målet fullt ut. Risken fanns att juryn skulle finna det osannolikt att frun till ett fotbollsproffs mördat sin man. För att inte riskera att tappa hela målet gjorde åklagaren upp med Deidra att ändra åtalet till dråp om hon erkände.

I november 2003 dömdes Deidra Lane för dråp på sin make till maxstraffet åtta års fängelse. Detta reducerades sedan till sex år. I mars 2009 lämnade hon fängelset och hämtades utanför murarna av släktingar som tog med henne hem. 

Scroll to Top