Du behöver
- 1 st aubergine
- 1 tsk salt
- 1 msk smör
- 2 msk crème fraîche
- 1.5 dl riven parmesanost
Tomatsås
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
5 st tomater
olja
2 msk tomatpuré
3 msk färsk basilika
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Rotfruktsfräs
2 st morötter
2 st palsternackor
50 g selleri
50 g kålrot
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
3 msk tomatpuré
2 msk vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnera med
basilika
babyspenat
grovriven parmesanost
Ugn: 175°
Gör så här
Skiva auberginen. Salta och bryn skivorna lätt i smör i en stek-panna. Lägg aubergineskivorna i en smord ugnsform.
Tomatsås: Finhacka rödlök och vitlök.
Koka upp vatten, kryssa tomaterna i fästet och sänk ner i det kokande vattnet ett par sekunder. Ta upp tomaterna och kyl ner dem. Ta av skalet och dela dem i tärningar.
Fräs lök, vitlök och tomater blanka och smidiga i olja utan att de får färg. Tillsätt tomatpuré, basilika och kryddor. Låt såsen koka i 4–5 minuter.
Rotfruktsfräs: Skala och finhacka eller riv rotfrukterna grovt. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök blanka och smidiga utan att de får färg.
Tillsätt rotfrukterna och rör om. Tillsätt tomatpuré, vatten och kryddor. Låt koka i ett par minuter. Fördela rotfruktsblandningen på aubergineskivorna. Häll över tomatsåsen.
Toppa med crème fraiche och riven ost. Gratinera i ugnens mitt i 10–12 minuter eller tills osten smält och fått fin färg. Toppa med basilika, babyspenat och riven parmesan.