Helstekt fläskkarré med potatis- och sparrissallad

Ta fram köttet i tid så att det får rumstemperatur. Det gäller speciellt helstekt kött.

Du behöver

  • 1 kg hel fläskkarré

Rubb

2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
4 krm cayennepeppar
3 krm senapspulver
4 krm mald ingefära
4 krm svartpeppar
4 tsk vitlökspulver

Pensling

0.5 dl ljus sirap
0.5 dl vatten

Potatissallad

900 g delikatesspotatis
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
250 g grön sparris
70 g småbladig spenat

Dressing

rivet skal av en halv citron
saft av 1 citron
2 msk olivolja
2 tsk flytande honung
0.5 kruka färsk basilika

Garnera med

persilja

Gör så här

1

Putsa köttet om det behövs. Blanda rubben. Blanda sirap och vatten i en skål.

2

Gnid in köttet med rubben. Lägg i rumstemperatur ca 1 timme.

3

Grilla köttet på indirekt värme i kolgrill med lock i ca 1 ½ timme eller till en innertemperatur på ca 80°. Vänd köttet emellanåt och pensla med sirapsblandningen.

4

Ta av köttet. Låt vila invirat i aluminiumfolie ca 20 minuter innan det skärs upp.

5

Tvätta och skiva potatisen. Skala och skiva vitlöken. Fördela potatis och vitlök med oljan i en långpanna med bakplåtspapper. Rosta strax under ugnens mitt i ca 30 minuter. Rör runt då och då. Ta ut, salta och peppra. Lägg på ett uppläggningsfat.

6

Bryt av basen på sparrisen och grilla den snabbt. Lägg den på potatisen tillsammans med ansad spenat.

7

Dressing: Tvätta och riv citronskalet. Blanda med citronsaft, olja, honung och grovhackad basilika. Vänd ner i den varma potatissalladen. Servera med picklade grönsaker.

Scroll to Top