Vi gaddade ihop oss tack vare getingarna!

Ilskna getingar skrämmer slag på de flesta, men till den kategorin hör inte Janne Edelholm och Annette Göransson. De blev ett par tack vare de gulrandiga, gaddförsedda steklarna …

Getingarna svärmar på sommaren och även Annette och Janne blev ett par på den tiden av året.

– Det stack liksom till när vi träffades, skojar Janne med ett stort skratt.

Han arbetade som skadedjurstekniker på Anticimex och fick en morgon uppdraget att åka till en sommarstuga i lilla Drögshult, en mil utanför Rimforsa i Östergötland. Det var i början av juli 2010, strax innan semestern började, och direkt när Annette mötte upp vid infarten till det bruna huset i skogsgläntan kände Janne något extra.

Janne Edelholm och Annette Göransson

Ålder: 67 respektive 56 år.
Familj: Janne har en dotter från en tidigare relation och två barnbarn.
Bor: Lägenhet i Linköping och sommarställe i Drögshult utanför Rimforsa.
Gör: Pensionär respektive säljchef på en livsmedelsbutik i Linköping.

– Först höll han på att åka förbi mitt hus till grannen, så jag fick vifta in honom hit. Sedan var det bland det första Janne sa att han ville hyra den lilla stugan intill. Han är nog egentligen mer förtjust i det här stället än i mig, skrattar Annette.

Hon skulle ha sina föräldrar på besök senare den veckan och hennes mamma är allergisk mot getingstick.

– Jag upptäckte att jag hade två getingbon som satt på huset och var tvungen att åtgärda det så fort som möjligt. Mamma är väldigt känslig och jag ville förstås inte riskera något, berättar Annette.

Janne kom dit på morgonen och åtgärdade problemet. I vanliga fall brukar han inte återvända för efterkontroll när det gäller just getingar.

Sådant sker mer när det gäller exempelvis råttor och vägglöss. Men just det här var ju inget vanligt fall …

– Jag sa till Annette att jag kommer tillbaka igen samma eftermiddag för att se att det gick bra och att alla getingar är borta. Och hon hade inga invändningar mot det.

– Nej, jag trodde ju förstås att det var så man brukar göra, kontrar Annette.

Vi gaddade ihop oss tack  vare getingarna!
Än sitter de gamla takterna som skadedjursbekämpare i. Några fler getingbon blir det inte på stugan, det ser Janne till.

Pratade länge

Men Janne hade mer på hjärtat än att kontrollera de svartgula steklarnas vara eller inte vara …

– När jag återvände bjöd Annette på fika och vi pratade ganska länge. Hon berättade att några av hennes vänner har motorcykel och skulle på mc-träff i Västervik. Jag sa att jag också har en motorcykel och vi kom fram till att jag kunde följa med dit, ler han.

Båda hade varit singlar en tid och Annette var först lite tveksam till att inleda en ny relation.

– Jag var ärligt talat rätt trött på karlar, skrattar hon. Trivdes ganska bra med att vara själv och inte behöva anpassa mig till någon annan. Det var nog inte så lätt att komma innanför skalet jag byggt upp …

Nej, Janne fick jobba lite. Men han kände hela tiden att Annette hade ett intresse av honom också.

– Vi bestämde att han skulle komma och äta middag här i min sommarstuga. Det slutade med att Janne var kvar här hela helgen.

Annette sätter sig till rätta vid utemöblerna och tillägger:

– På något sätt lyckades han att ta sig in innanför mina murar och plötsligt kändes det lockande att ha ett förhållande igen. Men jag ville ändå ta det lite lugnt i början och var väldigt tydlig med att jag ville vänta med att flytta ihop och sånt.

Något hon ärligt talat inte lyckades så bra med.

– Janne hade nog velat flytta ihop redan första dagen. Men han fick ju nästan som han ville. För vi bodde mer eller mindre tillsammans med varandra från hösten. Sedan flyttade Janne in i min lägenhet efter jul.

Det visade sig snabbt att de har flera gemensamma intressen – framför allt att pyssla i trädgården.

Har gröna fingrar

– Vi har båda två gröna fingrar, men Annette är bäst på detaljerna när det gäller rabatterna och även inne i lägenheten och sommarstället, säger Janne.

– Ja, jag låter honom göra grovjobben och så ordnar jag till det sista, säger Annette och skrattar.

– Hon har verkligen öga för att göra det fint och så att allt matchar. Att skapa och vara kreativ. Så den biten är det bäst att jag överlåter till Annette, menar Janne med ett stort leende.

Vi gaddade ihop oss tack  vare getingarna!
Hade det inte varit för de gulrandiga marodörerna så hade nog Annette och Janne aldrig träffats.

Umgås med vänner

Att laga god mat är också något de gillar mycket och Janne har en passion för att läsa deckare. Något han har extra mycket tid till nu som nybliven pensionär.

– Det är fantastiskt att kunna vara ledig alla dagar i veckan och dessutom få betalt för det. Men när min förra chef läser detta kommer han säkert säga: “Så har du ju haft det de senaste 30 åren.”

Annette är tolv år yngre och arbetar som säljchef på en livsmedelsbutik. Det dröjer med andra ord innan hon går i pension.

– Vi får väl se hur det går sedan, om vi går varandra på nerverna eller inte när båda är lediga hela tiden, ler Janne.

Men de är i och för sig vana vid att vara mycket ensamma när de är lediga ihop. Helst på landet.

– Jag träffar massor av människor i mitt yrke varje dag jag jobbar, så det är så skönt att bara ta det lugnt och vara vi två – även om vi gärna umgås med vänner ibland också. Då händer det att vi spelar kort, det är något båda gillar, säger Annette.

Hon är inte rädd för getingar eller andra insekter – men det är ju ändå ingen nackdel att ha en skadedjurstekniker i hushållet.

Om det inte vore för det hade de kanske aldrig träffats och blivit stungna av kärleken igen.

Scroll to Top