Här finns fynd för tusentals samlare!

Bland gamla leksaker, antikt porslin, vykort och möbler möts samlare och antikhandlare, lokal-befolkning och långväga besökare, loppisrävar och flanörer. Följ med på den anrika antik- och samlarmarknaden i Degeberga!

Varje sommar strömmar antikhandlare och samlare från när och fjärran till den lilla orten Degeberga söder om Kristianstad i nordöstra Skåne. Då är det nämligen dags för antik- och samlarmarknaden som arrangeras
av Gärds Härads hembygdsförening och som hålls i hembygdsparken strax utanför samhället.

Sommaren 2019 hålls marknaden för 39:e gången.

– Det här är en av de största antik- och samlarmarknaderna i Sverige och det som gör den lite speciell är att den är utomhus, säger Monica Nilsson som är marknadsansvarig på hembygdsföreningen.

En av knallarna som varit med nästan sedan starten är Ingegärd Johansson som driver Elvira Antikt i Halmstad, en butik hon kunde starta tack vare ett arv från en släkting på 1980-talet.

– Vi har varit här varje sommar sedan 1988. Det är lika trevligt varje gång, säger Ingegärd som förutom maken Leif har hjälp av barnbarnet Elin Jenderhag, 15.

Den här dagen har de med sig mycket porslin till försäljning, bland annat servis från Rörstrand, men även lite ovanligare objekt som en tekanna med gräddkanna och sockerskål i serien Luxor från Gefle.

Det är trångt mellan försäljningsställena och det är en salig blandning på borden. Det finns egentligen ingen ordning eller uppdelning av olika teman, utan det enda är att de som säljer möbler av tradition har hamnat längst bort upp mot backen.

– Vi har 350 försäljningsplatser, men vissa har bokat två stånd så vi har beräknat att vi
i år har sammanlagt 300 försäljare, berättar Monica Nilsson.

Här finns fynd för tusentals samlare!
Hur mycket kan vi gå ner i pris på de här? Barnbarnet Elin Jenderhag, 15, hjälper till i Ingegärd Johanssons stånd på marknaden.

En annan av de verkliga veteranerna bland försäljarna på marknaden i Degeberga är Ernst von Scheele från Staffanstorp. I 20 år har han ställt ut sina vykort till försäljning på marknaden.

– Att samla vykort har blivit en stor grej idag. Frimärken är inte alls lika intressant längre om de inte sitter fastklistrade på ett vykort eller ett kuvert, berättar han.

Han har med sig omkring 8 000 vykort. Men han är inte bara här för att sälja. Lika viktig är den sociala biten med att träffa samlare och utbyta erfarenheter.

– Jag är själv samlare och har bland annat 300 vykort från min hemort Staffanstorp. För ett vykort får man betala allt mellan tio kronor upp till ett par hundralappar.

I undantagsfall kan de kosta flera tusen kronor.

Här finns fynd för tusentals samlare!
Ernst von Scheele har sålt gamla vykort på antik- och samlar-marknaden i 20 år. Han samlar själv och berättar att ett vykort kan kosta allt mellan 10 och 4 000 kronor beroende på hur ovanligt det är.

Eftersom det är en utomhusmarknad är man beroendeav fint väder. De senaste åren har arrangörerna haft tur, men många minns den kraftiga åskskuren som dök upp ett år och som tillfälligt fick besökarna att söka skydd och riskerade att göra gatorna mellan försäljningsstånden leriga där tusentals fötter trampar runt.

– Vi har ingen exakt uppgift på hur många besökare vi har eftersom vi inte tar något inträde, men vi beräknar hur många det är utifrån antalet sålda parkeringsbiljetter. De senaste åren har det legat på mellan 17 000 och 18 000, säger Monica Nilsson.

Här finns fynd för tusentals samlare!
Antikhandlarkompisarna Fredrik Bocander och Per Gulin vill ha 5 000 kronor för skelettet.

Det går absolut att göra fynd i Degeberga, men samtidigt är både köpare och säljare prismedvetna och känner ofta till sakernas rätta värde. En viktig regel är dock att man aldrig ska betala det pris som står på varan – det finns nämligen alltid en prutmån.

– Så är det. Ta till exempel det här modellskelettet från Norstedts förlag. Det begär vi 5 000 kronor för, men vi kan tänka oss att gå ner till 4 000, säger Per Gulin som handlar med antikviteter med Fredrik Bocander som en hobby.

– Vi är lastbilschaufförer till vardags men har detta som ett gemensamt intresse. Lite ovanlig bakgrund för en antikvitetshandlare kanske, säger Fredrik med ett leende.

Britt Broström från Växjö står på marknaden för andra gången.

– Här är jättetrevligt. Man träffar mycket folk. Det är sommar, härligt väder och god stämning, säger hon.

Här finns fynd för tusentals samlare!
Britt Boström från Växjö har varit på antik- och samlarmarknaden i Degeberga två somrar i rad. Eskimon, som ingår i Lisa Larsons serie All världens barn, begär hon 600 kronor för.

Inställt i år

På grund av coronapandemin är antik- och samlarmarknaden i Degeberga inställd i år.

Aktuell information hittar du på Gärds Härads hembygdsförenings hemsida:

www.hembygd.se/gards-harads

Scroll to Top