Margaretas balkong är en blomstrande oas!

Margareta har med små medel förvandlat sin ­balkong till en ombonad oas för både aktivt umgänge och stunder av vila. Omgiven av blommor och vackra textilier är det lätt att förstå att hon ­gärna vill ­tillbringa alla dygnets timmar på balkongen!

När konstnären Margareta Sieradzki och hennes syster ärvde en lägenhet i skånska Skanör efter sin far såg tillhörande balkong helt annorlunda ut jämfört med nu. Den var sorgligt naken, med plåtgolv från 1970-talet och väggar i korrugerad gul plåt. Margareta ville något helt annat.

– För mig var det viktigt att inkludera balkongen i boendet som ett extra och härligt rum sommartid, säger hon. Jag ville skapa en inbjudande och vänlig plats för daglig användning, från avkoppling och bokläsning till middag och träffar med vänner.

Inbjudande och vackert behöver varken vara svårt eller kostsamt att realisera. Med brädor i standardmått, målarfärg, väggfasta konstruktioner och enkla vindskydd fick balkongen en fin och trivsam bas som Margareta byggt vidare på med kuddar, textilier, dynor, lyktor, tavlor, växtlighet och blommor. Numera
används den ombonade balkongen dagligen om vädret tillåter.

– Nästan dygnet runt om jag får bestämma, skrattar Margareta. Jag äter alla mina måltider här ute och älskar att ligga på dagbädden och höra suset från björkarna. Det gör syrran också. Om det blir för soligt och varmt tar jag ut parasoll och vid dåligt väder går det enkelt och snabbt att plocka in kuddar och andra textilier.

Margaretas balkong är en blomstrande oas!
Hortensian blommar för fullt och kikaren hänger redo för fågelskådning. På bordet till höger står rosa våreld, på golvet stäppsalvia, hortensia och olivträd.

Med sin trivsamma balkong saknar Margareta inte en trädgård. Tvärtom, det finns en frihet att leka med olika växter och det är lätt att förändra efter humör jämfört med en trädgård med fasta rabatter, tycker hon. Och visst kan man odla ätbart på en balkong om man vill.

– Jag har tidigare haft sallad, basilika och andra örter i krukor ute på balkongen. Det är härligt att ha en sådan närhet till det färska när man lagar mat.

Allra bäst med balkongen då?

– Att öppna balkongdörren och enkelt kunna njuta av det vackra, svarar Margareta. Ta ett glas vin, filosofera, ­kanske ringa en väninna. Här finns inga tvång, bara en stor frihet!

Margaretas balkong är en blomstrande oas!
Vindskyddet i trä på kortsidan skärmar av mot grannbalkongen och skapar extra rumslighet. Bord och stolar för utomhusbruk från Ikea.

Margaretas tips om inredning och växter

1. Använd mycket textilier för en ombonad atmosfär. Kuddar, dynor, plädar, mattor och ­fårskinn skapar värme och ­hemtrevnad. Det är också lätt att variera om man vill förändra balkongens uttryck.

2. Tänk på vilka färgkombinationer som passar ihop ­beträffande både växter och textilier. Undvik hårda färger och att blanda för många nyanser – det ger ett rörigt intryck.

3. Väggfasta spaljéer ger liv åt nakna husväggar. Välj vad du vill smycka spaljén med: ­hängande lyktor, klätterväxter, småflaggor, tavlor av olika slag, speglar etc.

4. Sätt samman krukväxter tätt i grupper och i olika höjder. Det ger en känsla av “tät” vegetation/natur. 

5. Tänk torktåliga växter när du ska välja grönt till din balkong, t ex pelargoner, oliver, kärleksörter, suckulenter av olika slag. Satsa på uppstammade, buskartade, mindre och större växter för variation.

6. Blanda olika typer av krukor, både storleksmässigt och i ­utseende. “Tråkiga” plastkrukor kan sättas i fina korgar av olika slag, zinkbaljor och andra större kärl. Plastkrukor kan även målas om i din favoritfärg.

7. Naturens egna prydnader, som stenar, snäckor, kottar och grenar, är praktiska och vackra. Exempelvis tål de både regn och solgass.

8. Ljuslyktor i olika storlekar för levande ljus kan man inte få för många av. De är väldigt stämningsskapande och ger ett fantastiskt sken när skymningen börjar falla.

Margaretas balkong är en blomstrande oas!
Trägolvet, den väggfasta, platsbyggda soffan samt spaljén är tillskott till balkongen som gett en mer ombonad känsla.

Odla ätbart på din balkong

  • Bortsett från örter är tomater, morötter, rädisor, sallad, chili och paprika exempel på grönsaker och rotfrukter som går bra att odla på balkong.
  • När det kommer till tomater, välj buskvarianter och minisorter som inte blir särskilt höga och stora.
  • Växter med stort rot­system, exempelvis potatis och tomater, kräver mycket jord och stora och djupa ­krukor för att trivas och utvecklas. Krukan bör vara 30 till 40 centimeter djup, till skillnad från exempelvis örter, jordgubbar och rädisor som endast behöver krukor med 10 till 15 centimeters djup.
  • Jämfört med trädgårds­landet torkar jorden i krukorna ut snabbare, så vattna ofta.
  • Var noga med dräneringen och välj krukor med dräneringshål så att överflödigt ­vatten kan rinna bort. Annars riskerar växten att drunkna.
  • Efter cirka fyra veckor har näringen i ny jord oftast tagit slut, så då bör du börja gödselvattna en gång i veckan. Du kan använda ­vanlig krukväxtnäring.
  • Vill du inte odla från frö ­erbjuder trädgårdshandlare färdiga plantor som du bara behöver plantera om.

Källa: Odla, Blomsterlandet

Scroll to Top