Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Superbär växer definitivt inte bara på exotiska platser och breddgrader. Våra egna svenska sommarbär är fullproppade med nyttigheter – och plockas på behändigt avstånd i en trädgård eller skog nära dig.

Vinbär – sänker blodfetterna

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Här kryllar det formligen av C-vitamin – framför allt i de svarta bären som även innehåller en hel del vitamin E. I 100 gram svarta vinbär får du i dig tre gånger så mycket C-vitamin som det rekommenderade dagliga intaget. Men de röda vinbären har å andra sidan ett högre innehåll av pektin, som är blodsockerstabiliserande, så blanda dem gärna i frukostfilen för bäst resultat! Hälsovinsterna med vinbär stannar dock inte där. Vinbär kan nämligen dessutom hjälpa dig att sänka dina blodfetter och därmed förbättra din kärlhälsa. Detta tack vare det höga innehållet av linolensyra. Även magen hålls i trim hos den hängivne vinbärsälskaren.

Lingon – förbättrar blodsockret

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Traditionen att äta lite lingonsylt till maten här i Norden är inte bara god – den har också fantastiska hälsofördelar! Bäret förbättrar nämligen dina blodsockervärden och sänker halterna av det skadliga kolesterolet, enligt en svensk studie. Lingon har också ett högt innehåll av flavonoider och lignaner, som båda sägs kunna motverka cancer.

Blåbär – bra för synen

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Förr i tiden såldes blåbär på apoteken och det finns en anledning till det. Dessa C-, B- och E-vitaminrika bär skyddar både mot tidigt åldrande, är effektiva mot matsmältningsstörningar och diarréer, är rika på antioxidanter och innehåller mer antocyaniner än något annat livsmedel. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen och är bra för synen. Det är med andra ord ingen slump att blåbär står på ansedda amerikanska Mayoklinikens tio-i-topp-lista över det mest hälsosamma man kan äta. 

Krusbär – hjälper vid allergi

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Kalcium för skelettet och mängder med antioxidanter och andra nyttigheter för ditt immunförsvar! Krusbärets hälsosamma effekter är många – till exempel anses det kunna ge naturlig hjälp vid lättare allergi på grund av sitt innehåll av antihistamin. Mineraler, järn, organiska syror och vitamin A , B och C är andra härliga hälsovinster med detta superbär värt namnet.  

Björnbär – skyddar din hud

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Det fiberrika björnbärets härliga, djupblå färg beror på det generösa innehållet av antocyaniner, som fungerar som en antioxidant som kan minska inflammationer i kroppen. Bären innehåller även ellaginsyra som har visat sig minska risken för cancer och även ge huden skydd mot den skadliga UV-strålningen. Andra nyttigheter i björnbär är C-vitamin, E-vitamin, mangan, magnesium, järn, fenol-syror och folat. De innehåller också salicylat, som tros kunna minska risken för hjärtsjukdom. 

Jordgubbar – bromsar åldrandet

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Den röda, söta jordgubben sänker inte bara ditt kolesterolvärde – den är även rik på antioxidanter som stärker ditt försvar mot åldrande och sjukdomar. C-vitamin, ellaginsyra, järn, fibrer och folsyra är andra exempel på nyttigheter som motiverar en extra portion gubbar till efterrätt eller mellanmål. Äter du jordgubbar ökar också sannolikheten att du äter mindre portioner resten av dagen, enligt en spansk studie. 

Hallon – skyddar dig från virusangrepp

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Här har du ett bär som verkligen är laddat med vitaminer och nyttiga näringsämnen – främst C-, E- och K-vitamin. Hallon är också fulla av fibrer och hjälper till att reglera kolesterolhalten i blodet. En amerikansk studie visade att hallon kan öka fettförbränningen under ett träningspass tack vare sitt innehåll av hallonketon som även ger hallonet sin karaktäristiska lukt och smak. Hallon innehåller också mycket polyfenoler, som motverkar skadliga bakterie- och virusangrepp. Bären verkar dessutom slemlösande och avgiftande. 

Körsbär – bra för sömnen

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

Visste du att körsbär kan motverka både diabetes och migrän? Jo, det stämmer! Detta eftersom bären har en blodsockerstabiliserande funktion och även ett rikt innehåll av fenoler. Fenolerna motverkar inflammationer i kroppen och har därför givit körsbäret smeknamnet “naturens egen värktablett”. Sin röda färg får bären från antocyaniner, som kan lindra smärta och motverka inflammationer. De är också en naturlig källa till kalium. Dessutom är körsbär rika på B-vitaminer som B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B6. Körsbär innehåller också höga halter av sömnhormonet melatonin som kan påverka din sömn positivt.

Hjortron – kan förebygga cancer

Frossa i nyttiga superbär – 9 favoriter i Sommarsverige

A-vitamininnehållet i hjortron är många gånger högre än i andra bär. Men nyttigheterna slutar inte där. Hjortron innehåller också ellaginsyra och flavonoider som kan skydda mot cancer och även flera nyttiga omega 3-fetter. Bäret är också rikt på kostfibrer och har visat sig ha en välgörande effekt på tarmfunktionen i flera forskningsstudier. 

Scroll to Top