Fem generationer på samma bild – igen!

När Emelie såg bilden på fem generationer av familjen Emanuelz visste hon direkt – det här måste göras om!

När Emelie Emanuelz föddes för snart 25 år sedan höll pappa
Tomas henne i knäet när
det skulle tas foto av fem generationer av samma familj.

Emelie Emanuelz

Ålder: 25 år.
Familj: Sambo med ­Max-Johan Sjöberg, 25, sonen Frank som föddes den tredje februari.
Bor: I Sundsvall.
Gör: För tillfället mammaledig.

För ett tag sedan var det Emelie som höll sin son Frank i knäet när ett nytt femgenerationersfoto togs. Gladast över bilden var den äldste i generationslänken, Filip Westlund, 97.

Faktum är att Emelie inte kände till fotot av fem generationer Emanuelz som togs när hon var nyfödd.

– När jag var gravid, var jag hemma hos farmor Monica och farfar Tom och tittade på gamla foton. När jag hittade det på fem generationer tyckte jag det var jättehäftigt, säger hon.

Den enda på det fotot som nu inte är i livet är hennes farmors farmor Anna Westlund. Hon var 92 år gammal när bilden togs och gick bort ett par år senare.

– Jag har tyvärr inga minnen av henne, säger Emelie som snabbt räknade ut att det skulle kunna bli ett nytt foto av fem generationer när hennes barn föddes.

Den 3 februari i år födde Emelie och hennes jämngamle sambo Max-Johan Sjöberg en son som vägde 3 794 gram och var 51 centimeter lång.

Fem generationer på samma bild – igen!
1995: Emelie i famnen på pappa Tomas. Bakom Emelie hennes farmor Monica, hennes farmors far Filip Westlund och i soffan Filips mor Anna Westlund, då 92 år.

– Vi hade inte tagit reda på vilket kön det skulle vara eftersom vi ville att det skulle bli en överraskning. Eftersom det blev en pojke fick Max-Johan välja namn och då blev det Frank.

– Redan innan han föddes hade vi bestämt att så snart som möjligt ta ett nytt foto av fem generationer. Det skulle vara jättehäftigt med två sådana bilder.

När Frank var lite drygt tre veckor gammal samlades släkten hemma hos Emelies pappa Tomas för att föreviga ögonblicket. Det var Emelies lillasyster Madelene som knäppte bilden.

Fem generationer på samma bild – igen!
2020: Frank Emanuelz-Sjöberg i knäet på sin mamma Emelie, 25. Bakom Emelie hennes pappa Tomas, 46, hennes farmor Monica, 69, och hennes farmors far, Filip Westlund, 97.

Gladast av alla var Emelies farmors far, Filip Westlund, 97 år. Han är pigg för sin ålder, bor i egen lägenhet och går stärkande motionspromenader dagligen med sin rullator.

– Ja, det här var ju andra gången jag fick vara med och ta en sådan här bild, skrattar han.

– Vi verkar vara en långlivad släkt när fler generationer kan länka i varandra, funderar han vidare.

Sedan ville Filip att det skulle tas en bild till – när han själv höll Frank i knäet.

– En sådan liten orkade jag i alla fall hålla, trots min ålder, säger han.

Filip avslöjar att han egentligen inte är så förvånad över att han fått vara med om fem generationer dubbelt upp.

– Emelie berättade för några år sedan att hon ville skaffa barn tidigt, säger han.

Släkten Emanuelz hade marginalerna på sin sida. Strax efter fotot togs så svepte den stora coronapandemin in över landet.

Scroll to Top