Våga vandra – en härlig utmaning för hela familjen

Allt fler upptäcker tjusningen med en aktiv semester där avkoppling varvas med roliga upplevelser. Hemmets Journals hälsoredaktör Celia Stahl gav sig ut på Skåneleden med man och barn.

Vandringspaket mellan Torekov och Båstad

Med detta lyxiga paket får du en övernattning på Torekov Hotell och en på Hotel Skansen. Du vandrar mellan hotellen längs Skåneleden och får taxi till valfri startpunkt samt frakt av ditt bagage.

 

I paketet ingår:

Picknick-matsäck, karta, tips på mål och upplevelser samt förslag på dagsprogram, fleecefilt och vattenflaska till utflykten.

 

Hotel Skansen:

  • Restaurang Sands trerätterssupé.
  • En skön natts sömn i dubbelrum.
  • Frukostbuffé på Sand.
  • Tillgång till SPA och Kallbadhus.

 

Torekov Hotell:

  • En trerättersmeny i Bistron.
  • En skön natts sömn i dubbelrum.
  • Frukostbuffé i Bistron.
  • SPA med bastu, varma bad och japanska utomhuspooler.

 

Pris: 3 795 kr per person.

Våga vandra – en härlig utmaning för hela familjen

 

Det tydligaste tecknet på att vi närmar oss Torekov är att vi möter en man som cyklar vid vägkanten iförd morgonrock, förmodligen på väg till havet för ett dopp. Det är märkligt, men trots att jag enbart besökt Bjärehalvön i egenskap av turist, så känns det som att komma hem varje gång bilen rullar genom den skånska halvön. Det är något visst med bokskogarna, strandängarna och sparrisfälten. Det är nästan som stressterapi, det går bara inte att ta med sig någon form av storstadshets in i denna lugna, lantliga idyll.

 

Vid ratten sitter min man och i baksätet stojar vår femåriga dotter och vår sjuårige son. Vi är alla på ofattbart gott humör. Vi ska nämligen vandra längs Skåneleden och det verkar som om vi har valt precis rätt helg – solen strålar från en molnfri himmel när vi svänger in framför Torekov Hotell.

 

Hotellet ligger mitt i ett naturreservat och är byggt i ett plan, för att behålla havsutsikten. Det skapar en extremt trivsam atmosfär, lite som en mix mellan en lyxig resort och ett mysigt sommarstugeområde.

 

Vi är alla hungriga efter bilfärden och skyndar oss till restaurangen där bjärekyckling med gräddsås och pressgurka står framdukat på en stor spis. Man får själv lyfta på grytlocken och lägga för sig, vilket känns avslappnat och hemtrevligt. Kycklingen är dessutom gudomligt god och det är tydligen surdegsbrödet också – sonen äter fem tjocka skivor.

 

Vid bordet bredvid vårt sitter ett gäng pratglada kvinnor i 60-årsåldern. De berättar att de besöker Bjäre flera gånger om året, för att äta gott och spela golf på någon av halvöns sex golfbanor. De äkta männen får stanna hemma.

– Annars blir det så tävlingsinriktat, skrattar Rose-Marie, som är den som håller samman gruppen och bokar golfbanor och boende. Hon väljer alltid Torekov Hotell.

– Här är så lugnt och skönt. Inget sorl och ingen hög musik, förklarar hon.

 

Smörblommor och solkräm

Eftermiddagen tillbringar vi vid den stora utomhuspoolen där barnen badar sig skrynkliga medan vi vuxna njuter av Afternoon Tea med vaniljscones och färsk frukt.

 

Vi märker snart att det vankas bröllop på hotellet. Gästerna anländer under eftermiddagen och det diskuteras kläder, frisyrer och blomsterarrangemang. Maken är djupt försjunken i någon sorts makroekonomisk historiebok, men jag kan inte låta bli att tjuvlyssna på bröllopsförberedelserna och njuta av den förväntansfulla stämningen.

 

Våga vandra – en härlig utmaning för hela familjenEfter en fantastisk trerättersmiddag med gravad oxfilé, kummelrygg och citronsorbet, sover vi gott i sköna sängar. Nästa morgon går vi upp strax före sju, för att starta vår vandring längs Skåneleden. Tanken är att vi ska gå mellan Torekov och Båstad, men sträckan är nästan två mil lång och eftersom vi har barnen med oss väljer vi att börja vår vandring halvvägs, vid Hovs hallar. Jag blir glatt överraskad när jag får veta att det ingår i vandringspaketet att hotellet fixar taxi till valfri startpunkt längs sträckan och även fraktar allt bagage till Båstad.

 

Väl framme vid Hovs hallar dröjer vi oss kvar en god stund på parkeringen. Där står nämligen ett stort antal veteranmotorcyklar och den storslagna utsikten blir plötsligt sekundär, åtminstone för sonen.

 

Den första kilometern håller jag kartan i ett krampaktigt grepp, eftersom jag helt saknar lokalsinne. Men min oro över att gå vilse visar sig vara fullkomligt obefogad. Leden är utmärkt med orange prickar och det är inga som helst problem att hitta. Naturen är magisk. På vänster sida har vi havet och de branta klippformationerna och på höger sida grönskande kullar och böljande betesängar. Barnen traskar på förvånansvärt länge innan de börjar klaga över trötta ben. Dottern är fylld av energi, när hon inte hjular fram längs grusvägen plockar hon blommor vid vägkanten och sjunger högt ur Majas Alfabetssånger:

“Gult som solsken, gult som gull, vi har hela ängen full, av smörblommor som står och nickar, vårt sommargolv har gula prickar.”

 

Efter en timmes promenad är det dags för fikapaus. Vi hittar en perfekt sten att sitta på och dukar upp smörgåsar, frukt, muffins och en massa andra godsaker som hotellet skickat med oss i picknickryggsäcken. Efter omplåstring av skavsår och ett rejält lager solkräm, vandrar vi vidare.

 

Svajande palmer

Det är seneftermiddag när vi kommer fram till Båstad. Hotel Skansen bjuder på en helt annan atmosfär än lugna Torekov Hotell. På Skansen är det hög puls och folkvimmel. Hotellets läge är oslagbart – precis vid strandkanten och den charmiga småbåtshamnen där det ligger båtar som kostar mer än normala villor.

 

Framför hotellet finns en strandbar med svajande palmer och det känns plötsligt som om vi befinner oss på Mallorca, i de flotta delarna av Palma.

 

Vi bestämmer oss för att besöka Kallbadhuset före middagen och det visar sig bli en oförglömlig upplevelse – längst ute på den 60 meter långa träbryggan finns en uppvärmd japansk pool, omgiven av havet på alla sidor.

 

Maken och barnen fortsätter sedan till inomhuspoolerna medan jag passar på att ta en shoppingtur. Båstad är lite som en klassisk vilda-västern-by med en huvudgata i mitten. Här finns gallerier, exklusiva butiker och gulliga små affärer med kläder och inredning. Överallt påminns jag om att jag befinner mig i tennisens huvudstad – det känns som om varannan människa jag möter har ett tennisrack under armen. Och precis bakom Hotel Skansen ligger centercourten där det har spelats tennis av internationell klass sedan 1940-talet.

 

Efter en härlig middag på hotellets solvarma terrass, stupar vi bokstavligen i säng. Precis innan jag somnar tänker jag att det var länge sedan jag kände mig så belåten i både kropp och själ. Det är inte svårt att förstå varför allt fler människor väljer en aktiv semester – det är som att avkopplingen blir så mycket skönare och maten smakar så mycket godare när man har rört på sig.

 

Det visar sig att det inte bara är jag som tycker att vi har fått mycket ut av vår helg på Bjärehalvön. Plötsligt hör jag sonen fråga, halvt i sömnen:

– Mamma, har vi varit borta en hel vecka?

Scroll to Top