Varför tas nytt cellprov först om ett år?

Jag var nyligen och tog cellprov hos barnmorskan. Efter några veckor fick jag ett brev från kvinnokliniken där det stod att jag hade lätta cellförändringar...

Jag var nyligen och tog cellprov hos barnmorskan. Efter några veckor fick jag ett brev från kvinnokliniken där det stod att jag hade lätta cellförändringar och skulle beställa tid för ny kontroll om ett år. Varför måste jag vänta så länge? Det känns väldigt oroligt. Jag är 50 år gammal och har aldrig tidigare haft cellförändringar.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Uppföljningen efter lätta cellförändringar kan se lite olika ut från sjukhus till sjukhus även om grundprinciperna är desamma. Den rutin vi har på min klinik är att kvinnor som är äldre än 35 år, har lätta cellförändringar för första gången men har avsaknad av HPV (humant papillom virus), inte behöver göra någon ny kontroll förrän efter ett år. Så det stämmer med den information du fått.

Lätta cellförändringar är vanliga och brukar inte innebära något allvarligt. Sannolikt har man testat ditt cellprov för HPV och funnit att du inte har någon infektion varför man lugnt kan vänta.

Man vet nu för tiden att nästan all livmoderhalscancer beror på en kvarvarande infektion med HPV-virus som inte läker ut av sig själv. Viruset är en sexuellt överförd virusinfektion. Den är mycket vanlig och förekommer hos de flesta sexuellt aktiva speciellt under de åren av livet då både kvinnor och män ofta byter partner. Både kvinnor och män kan bära på viruset.

Virusinfektionen ger inte mycket symptom. Vissa sorter av HPV kan ge vårtor utvändigt, så kallade kondylom. Ibland blir livmodertappen inflammerad och lättblödande vilket kan resultera i småblödningar speciellt efter samlag men för de mesta märker man inte att man har fått viruset. De flesta infektioner läker ut av sig själv och utgör inget som helst problem.

Det finns ungefär 200 olika sorters HPV-virus. Av dessa är det 40 som ger infektioner i underlivet. De flesta är helt ofarliga medan ett fåtal högrisk-HPV kan medverka till utveckling av livmoderhalscancer.

De flesta som får en infektion är således 15–25 år då partnerbyte är vanligast. Nästan alla läker ut sin infektion. Vid 35 års ålder är det bara 8 procent av alla kvinnor som bär på HPV.

Det är när man inte läker ut en infektion med högrisk-HPV som risken ökar för att livmodercancer med tiden kan utvecklas. Detta tar dock 10–20 år från det man fått infektionen till cancern utvecklats.

Man har således gott om tid att upptäcka och behandla allvarliga cellförändringar långt innan de utvecklats till cancer. Det är därför det är så viktigt att gå och ta sina cellprover regelbundet.

Sannolikt har man kontrollerat att du inte bär på HPV och följaktligen är dina lätta cellförändringar bara en lindrig irritation av livmodertappen som kommer att läka ut av sig själv och det räcker därför bra med en kontroll efter ett år. Däremot kontrollerar man alla kvinnor som har måttliga eller starka cellförändringar, oberoende av ålder, redan inom någon månad.

I brevet från kvinnokliniken finns det säkert angivet ett telefonnummer dit du kan ringa för att få mer information om du är orolig. Passa då på att fråga om man testat ditt prov för HPV!

På internet kan du till exempel gå in på www.cellprov.org och läsa mer om cellförändringar och HPV.

Scroll to Top