Äter du för lite?

Brist på protein, kalorier, D-, C- eller B-vitamin? Det är inte alltid lätt att äta tillräckligt när man har kommit upp en bit i åren. Här är tio tips till dig som hjälper dig på vägen mot en fullvärdig kost.

1 Många små måltider
Genom att äta ofta och lite är det lättare att få i sig det kroppen behöver. Välj gärna mat med flytande konsistens – som till exempel en näringsrik smoothie med hallon, avocado eller spenat. 6–8 små måltider om dagen är ett bra riktmärke.

2 Undvik tomma kalorier
Kakor och godis innehåller visserligen energi men inte särskilt mycket näring, vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Satsa i stället på att göra egen glass i sommar där du drar ner på sockret och fyller på med frukt, bär, grädde och andra naturliga råvaror.

3 Den näringsrika gröten
Att koka en portion gröt på spisen går både snabbt och lätt och blir ett bra och lättätet mellanmål. Lägg i lite näringsrika frön som solroskärnor eller linfrön i din havregrynsgröt och du höjer den ytterligare lite
näringsmässigt.

4 Variera kosten
Det är lätt att fastna i gamla mönster och äta samma rätter dag ut och dag in. Köp en ny kokbok – kanske en vegetarisk – och låt dig inspireras till att få in nya, spännande näringsrika grönsaker på tallriken. Linser och bönor är fullproppade med både protein, vitaminer och
mineraler. Det blir både hälsosammare och mycket roligare.

5 Undvik light
När du handlar mjölk, fil och yoghurt – sikta in dig på de produkter som har lite högre fetthalt. Lightprodukter är ingenting för dig som har svårt att äta.

6 Varje tugga räknas
Har du inte särskilt mycket aptit kanske en liten näve nötter framför tv:n ändå kan gå ner? Sätt fram skålar med dina favoriter – och kanske en ny, spännande sort som du aldrig har provat. Nötter och mandlar är ett perfekt mellanmål för dig med näringsbrist då de både innehåller bra fetter och mängder med viktiga mineraler. De kan också vara lättare att äta än annan mat om du till exempel mår lite illa.

 

Äter du för lite?
Låt dig frestas av en hemmagjord svalkande glass av sommarens härliga bär och frukter.

7 Glöm inte vattnet
Vätskebrist gör dig trött och orkeslös och får dig att tappa sugen på det mesta. Se till att få i dig dina rekommenderade 1,5 liter vatten varje dag. Låt en bringare stå framme och ta för vana att gå och ta ett glas då och då. Kanske kan du skiva lite gurka eller lägga i en kvist mynta för att göra vattnet lite roligare?

8 Ät äggrätter
Ägg är ett livsmedel som innehåller väldigt mycket av det våra kroppar behöver – protein, fetter, viktiga vitaminer och mineraler. Försök få in ett ägg om dagen i din diet och variera gärna. Kanske pannkaka ena dagen och omelett den andra? Nästa dag på smörgåsen eller nermixat i en smoothie?

9 Ta hjälp av kryddhyllan
Mat som smakar bra är lättare att få i sig. Använd rikligt med torkade och färska örter och kryddväxter.
Experimentera gärna och hitta din personliga favorit. Tyckte du inte om vitlök som ung? Kanske har smaksinnet ändrats nu? Låt dig inspireras av det indiska köket eller blicka åt Mellanöstern för inspiration.

10 En daglig tablett
För dig som har svårt att äta stora mängder kan en daglig multivitamintablett ge en välbehövlig hjälp på traven för att få i dig de nödvändiga vitaminerna och mineralerna som din kropp behöver. Välj gärna en som både innehåller D-vitamin och kalcium för skelettets skull.

Scroll to Top