Vincent räddade husen undan elden

När Vincent, 2,5 år, kom inrusande och sa att det brinner lät det först som att han lekte något ute i trädgården och ville ha de vuxna med sig. Men den här gången var det ingen lek – det brann på riktigt!

Vincent 2,5 år, är förtjust i att leka med brand-bilar och polisbilar. Och ännu mer fascinerad av dessa leksaker har han blivit efter att han själv larmade så att brandkår och polis fick rycka ut på en gräsbrand som kunde slutat illa.

Den unge mannens uppmärksamhet kan ha räddat ett radhusområde i Södra Bomhus i Gävle från att brandhärjas.
– Vi är så stolta över honom, säger pappa Tommy Olsson, 37, och hans mamma Camilla Högberg-Kalmering, 36.

Det var strax efter lunch en vårdag i april som Camilla tog med sig Vincent och hans lillasyster Miranda, 1 år, för att hälsa på brodern Mikael och hans sambo Malin Jutterström som bor cirka tio minuters gångväg bort.

Malin och Mikael hade nyligen köpt en hundvalp, Midas, och denne ville Vincent gärna vara ute och leka med på den inhägnade baksidan.

Men plötsligt kom Vincent inspringande i huset och ville berätta något. Mamma Camilla var i badrummet, så han vände sig till Malin.

– Det brinner och kommer rök, sa han till henne.

Malin undrade vad han menade och trodde först att det var någon lek han höll på med eftersom han ofta leker med brandbilar.

– Ja, jag kommer snart ut och leker med dig, sa hon till honom.

Men Vincent stod kvar och upprepade:
– Det brinner och kommer rök.

Nu blev även Malin fundersam. Var det verkligen en riktig brand han menade?

– Är det bråttom? frågade hon.

Vincent såg allvarlig ut och nickade.
– Ja, det brinner och kommer jättemycket rök, sa han.

Malin följde med honom ut. Och mycket riktigt, det bolmade tjock rök från en gräsdunge en bit från deras radhus.

Malin ropade på Mikael som larmade 112, och sedan sprang hon bort mot brandplatsen. Vid ett av grannhusen fanns en vatten-slang och hon började spruta vatten så att elden inte skulle sprida sig. Även andra grannar hade nu upptäckt branden och hjälpte till.

Räddningstjänsten och polisen var snabbt på plats och det tog inte lång tid för brandmännen att släcka elden som begränsades till en gräsyta på cirka 15 kvadratmeter.

– Det var tur att de kom snabbt så att elden inte fick tag i träden och spred sig vidare, säger Tommy.
När brandbefälet fick känne-dom om vem som upptäckt branden och slagit larm vände hon sig till Vincent. För att han varit så duktig erbjöd brandbefälet honom att få sitta i brandbilen.

Under vanliga omständigheter hade Vincent inte tvekat. Men nu var han blyg över all uppståndelse och alla människor som samlats, så han ville inte.

När brandmännen lämnat platsen stannade polisen kvar en stund och under tiden blev Vincent lite modigare.

– När de frågade om han ville sitta i deras bil och prova att trycka på sirenen, då var han med på noterna, säger Tommy.

Och självklart fick Vincent en belöning av föräldrarna.
– Jag åkte till leksaksaffären. Där köpte jag både en ny brandbil och en ny polisbil. Gissa om han lekte mycket med dessa de närmaste dagarna, skrattar Tommy.

Hur gräsbranden uppstått var svårt att få klarhet i, men som tur var befann sig en liten uppmärksam kille på rätt plats vid rätt tillfälle …

Scroll to Top