Så får du glada sommarfötter!

Svullna fötter? Gula naglar eller spruckna hälar? Våra fötter bär oss genom livet och då gäller det att ta hand om dem. Vi har listat några vanliga fotbekymmer, hur du förebygger dem och enkla lösningar att ta till om besvären redan har uppkommit.

De allra vanligaste fotproblemen är fot- och nagelsvamp, säger Jenny Forslund, medicinsk fotvårds­terapeut som driver Jennys Fotvård i Vallda utanför Kungsbacka. Idag kan man behandla nagelsvamp med laser. Behandlingen är både effektiv och snabb och bygger på att högintensivt ljus med en specifik våglängd, anpassad för nagelsvamp, penetrerar nageln och absorberas av svampen. Där omvandlas ljuset till värme som dödar svampen. Men även genom traditionell behandling hos en fotterapeut eller uthållig egenvård är dessa besvär relativt enkla att lösa. Trots att man själv kan förebygga fotbesvär hemma i badrummet påpekar Jenny att alla kan behöva fotvård emellanåt.

– Man behöver alltid ta hand om sina fötter, och skulle man komma med svåra besvär som vi inte kan göra något åt hänvisar vi alltid till läkare. Vi ställer aldrig några diagnoser, påpekar Jenny.

Om du använder fötterna mycket, det vill säga har ett jobb där du står upp hela dagarna eller tränar mycket, rekommenderar Jenny att gå på medicinsk fotvård var åttonde vecka. Är du lite äldre, utan några besvär, kan det vara bra att hålla efter svamp och andra vanliga bekymmer med ett besök var tionde vecka.

 

Hallux valgus
Symtom: Nio av tio som får hallux valgus är kvinnor och besvären börjar ofta i medelåldern. Hallux valgus är en knöl som uppstår bredvid stortån på grund av att stortån vinklas in, antingen över eller under de andra tårna. Hallux valgus kan vara ärftligt och behöver inte smärta, men eftersom fotens form förändras kan det
vara svårt att hitta skor med en bra passform.

Förebyggande
Använd bekväma skor som gärna är lite bredare så att hela foten får plats.

Egenvård
Det finns ett flertal produkter för hemmabruk som kan lindra besvären. Exempelvis mjuka skydd som förhindrar att knölen utsätts för skav inne i skorna.

Det finns även skor och inlägg som kan lindra besvären. Vid kraftiga besvär kan man behöva operera.

 

 

Liktorn
Symtom: Liktorn uppstår oftast ur en långtgående förhårdnad som bildas av tryck på huden, vilket innebär att förhårdnaden bildat en tagg som pressas in i huden. Liktorn kan vara smärtsamt och uppstår när huden på tån pressas mellan insidan av skorna och fotens ben eller när tårna skaver mot varandra.

Förebyggande:  
Använd bekväma skor som ger bra utrymme för tårna. Ta hand om förhårdnader på tårna genast när de uppkommer.

Egenvård: 
Använd liktornskuddar eller tådelare. Det finns även olika behandlingar såsom salvor, olja och plåster för hemmabruk. Blir besvären för stora, uppsök en fotterapeut.

 

 

Hälsporre

Symtom: Hälsporre är en liten utväxt på nedre delen av hälbenet som kan orsaka kraftig smärta under hälen vid belastning. Smärtan kan även sitta i framkant av hälen eller på dess insida och förekommer oftast under de första stegen på morgonen eller efter vila, men kan förvärras ju mer man belastar foten under dagen. Orsaken är bristningar i senan som förbinder hälbenet med tårna.

Förebyggande

Använd skor som har bra stöd och helst en avlastande kudde under hälen, framför allt när du tränar.
Du kan också göra stretch- och styrke­övningar som lindrar och förebygger. Om du skulle känna smärta i hälen efter ett träningspass kan det tyda på överansträngning och då ska du vila, eftersom överansträngning kan ge upphov till hälsporre.

Egenvård
Olika sulor och inlägg kan lindra besvären. Det bästa är att välja en hel sula som ger hålfoten stöd och stabilitet eftersom det ger senan avlastning samtidigt som den belastas korrekt. En hälkudde kan också
avlasta, och en kompressionsstrumpa ger förbättrad cirkulation och därmed snabbare läkning och återhämtning.

 

I HJ Nr 24 2020 listar ytterligare sju fotbekymmer med tips om hur du avhjälper dem!

Scroll to Top