Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Fynda broderbågar på loppis eller i lådorna hemma. Gör om dem till små konstverk med hjälp av tyg, spets, gröna blad och annat du har hemma. Här får du nio roliga idéer!

1. Elegant drömfångare

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Enkel att göra och dekorativ att hänga upp. 

Du behöver: en broderbåge, snöre, fjädrar och tejp eller lim.

Gör så här: Knyt ihop fjädrarna i små buketter. Fäst buketterna med snöre på insidan av den inre ringen av broderbågen genom att limma eller tejpa fast tråden. Fäst den yttre ringen och se till att skruven hamnar på motsatt sida av fjädrarna. Fäst ett snöre till upphängning i skruven. 

2. Romantiskt fotogalleri

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Ett kul sätt att lyfta fram och visa gamla (eller nya!) fotografier eller vackra bilder. 

Du behöver: 3 broderbågar, 3–4 foton eller bilder per båge, ca 5 torkade rosor, klädnypor i trä, naturfärgat paketsnöre och takkrok.

Gör så här: Klipp av minst 4 långa bitar snöre och fäst ihop broderbågarna genom att knyta snören löst kring dem. Se till att placera den minsta bågen i topp och större nedanför. Häng upp mobilen i takkroken och justera vinkeln och nivån på bågarna om det behövs. Fäst fotona eller bilderna samt rosorna på bågarna med klädnyporna.

3. Inramad grönska

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Ett vackert stilleben som kanske inte har så lång livslängd – bladen och växterna kommer naturligtvis vissna – men som passar utmärkt exempelvis till en fest eller högtid.

Du behöver: 4 broderbågar i olika storlekar och 4 blad, löv, strån eller delar av växter, helst “platta” och ej för kraftiga. (Vi använde bland annat löv från ormbunke och åkerfräken.)

Gör så här: Lägg växten ovanpå den inre ringen i broderbågen. Trä försiktigt den yttre ringen utanpå och se till att delar av växten knips åt mellan ringarna. Spänn åt bågen. Placera lutade mot en vägg eller på en hylla.

4. Vacker vinranka

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Linda en vinranka runt broderbågen och häng upp – snabb och snygg festdekoration!

5. Perfekt återbruk av spetsdukar

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Spetsdukar brukar finnas i överskott på loppisar och secondhandbutiker. 

Du behöver: 9 broderbågar i olika storlekar, 9 spetsdukar och dubbelsidig tejp.

Gör så här: Tvätta och stryk dukarna om det behövs. Spänn upp dukarna i broderbågarna och klipp bort överskottstyget som sticker ut. Mindre bågar kan fästas i ett fönster med små bitar av dubbelsidig tejp. Man kan också hänga dem med tråd eller på spikar och krokar. 

Tips! Om duken är mindre än broderbågen kan det bli riktigt snyggt att spänna den i den inre ringen genom att fästa sytråd i duken och låta varje stygn gå runt ringens kant. Håll koll så att du spänner den jämnt runt hela ringen.

6. Sötaste lilla anslagstavlan

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Här fäster du dina vackraste skatter!

Du behöver: 1 stor broderbåge, 1 bit pressad kork (ungefär samma tjocklek som broderbågens ringar), en bit tyg och textillim.

Gör så här: Klipp eller skär korken till samma diameter som broderbågens inre ring. Spänn tyget i broderbågen. För in korkcirkeln bakifrån och fäst den mot tyget med textillim. Klipp bort överskottstyg eller vik in på baksidan av korken och limma fast. Fäst på väggen på lämpligt sätt, exempelvis med dubbelhäftande monteringstejp eller genom att fästa ett snöre eller en bit ståltråd i spännskruven.

7. Förvaringspåse till badrummet

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

För småplock som lätt hamnar på villovägar.

Du behöver: en broderbåge med diameter i ungefär samma storlek som tygpåsens öppning, en tygpåse (sy
själv eller använd en färdig) och snöre eller liknande till upphängning.

Gör så här: Om det finns snöre, handtag eller en tjockare kant på din tygpåse – klipp bort detta. Fäst tygpåsen mellan den inre och yttre ringen i broderbågen och spänn åt med skruven. Häng upp påsen med tråd, ståltråd eller liknande. 

8. Praktiskt för sybehören

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Både söt och praktisk är denna förvaringsficka för sybehör eller andra pysselverktyg.

Du behöver: en broderbåge, två kontrasterande tygbitar något större än bågen samt sytråd.

Gör så här: Sy en fåll längs kanten av tyget som ska ligga överst. Använd symaskin eller sy för hand. Lägg sedan detta tyg ovanpå det undre tyget så att det täcker den nedre halvan av det. Rynka det övre tyget något för att skapa rum i fickorna. Sy lodräta sömmar som delar av fickorna från varandra. Spänn tygbitarna mellan broderbågens ringar och klipp av tyget som sticker ut utanför tätt intill bågen.

9. Visa favorittygerna!

Pyssla med broderbågar – 9 roliga tips

Perfekt sätt att använda små stuvbitar av favorittyget som inte räcker till något annat! Välj tyg i liknande färg men olika mönster för att skapa harmoni. 

Du behöver: 5 broderbågar i olika storlekar, 5 bitar tyg och 5 små tavelkrokar eller spikar.

Gör så här: Spänn en tygbit i varje broderbåge och klipp bort överskottstyget på baksidan. Arrangera bågarna på väggen i ett snyggt mönster och fäst med tavelkrokarna eller spikarna.

Tips! Broderbågarnas skruvar måste inte sitta rakt upp på alla bågarna – det kan se roligt ut att de pekar åt olika håll!

Scroll to Top