Lät Pamela döda sin man för att han var  otrogen?

När Greggory Smart avslöjade för sin fru Pamela att han varit otrogen gav hon igen genom att inleda en affär med sin 15-årige elev Billy Flynn. Men frågan är om hon utnyttjade den unge förortspojken för att döda sin man som hämnd eller om Billy gjorde det för att få ha Pamela för sig själv.

Filmen Till varje pris, med Nicole Kidman, Joaquin Phoenix och Matt Dillon i huvudrollerna, bygger på
en roman av Joyce Maynard. Men manusförfattaren Buck Henry sägs även ha hämtat inspiration från ett mord som skedde fem år innan filmen hade premiär.

Huvudrollsinnehavare i den historien är skönheten Pamela Smart och hennes man Greggory samt Pamelas unge älskare Billy Flynn.

Det hela började 1989 när den unga och vackra Pamela Wojas träffar Greggory Smart i New Hampshire. De blir blixtförälskade och gifter sig nästan omgående.

Greggory flyttar med Pamela till Florida medan hon avslutade sina studier i kommunikation vid Florida State University.Det var ingen hemlighet att Pamela drömde om att bli känd tv-reporter på en nyhetsstation. Men det var inte lätt att hitta ett välbetalt jobb i tv-branschen direkt efter examen. Så hon fick nöja sig med en tjänst som innebar att hon skulle skriva nyheter för ett antal skolor i sydöstra New Hampshire samt vara ansvarig för ett videobibliotek.

Paret köpte hus i New Hampshire och Greggory hade fått jobb som säljare av livförsäkringar.
Men deras lycka blev kortvarig när Greggory erkände att han hade varit otrogen.

Pamela upplevde otrohetsaffären som att det var något fel på henne, att hon inte var bra nog.
På skolan höll hon i en kurs där hon bland annat undervisade den 15-årige eleven Billy Flynn. Han fascinerades av hennes skönhet och gav henne ständiga komplimanger.

 

Lät Pamela döda sin man för att han var  otrogen?
15-årige Billy Flynn föll för sin lärare.

I en blodpöl

Pamela tog till sig smickret och det mynnade ut i en kärleksrelation. Runt Flynns 16-årsdag hade de sex med varandra för första gången och det bara fortsatte. Det som hände då var Greggorys fel, menade
Pamela.

– Om han inte varit otrogen hade jag inte brytt mig om någon annan, har hon sagt i intervjuer efteråt.

När förhållandet hållit på ett tag ska Pamela ha förklarat för Billy att det aldrig kunde bli de två eftersom hon var gift med Greggory.

Där går historien isär kring det som hände den 1 maj 1990, då Pamela kom hem och fann sin man liggande i en blodpöl på golvet, skjuten till döds.

Polisen kunde snart gripa Billy Flynn samt hans kompisar Patrick Randall och Vance Lattime som också varit delaktiga i mordet. I utbyte mot ett lägre straff erkände pojkarna det de gjort.

Enligt Billy Flynn utförde de mordet på uppdrag av Pamela Smart. Hon hade betalat dem 500 dollar var och planerat hur det skulle gå till. Bland annat hade hon berättat att hon skulle lämna en av dörrarna till bostaden olåst så att de kunde ta sig in när hennes man var hemma.

 

Lät Pamela döda sin man för att han var  otrogen?
Det har skrivits oerhört många artiklar om mordet genom åren.

Överraskade offret
Hon hade också berättat vad de skulle göra i bostaden för att få det att se ut som ett inbrott. Pamela skulle även ha gett dem pengar så att de kunde köpa kulor till mordvapnet. Pojkarna berättade att de gjort som hon sagt och överraskat Greggory i bostaden när han kom hem. Randall hade hållit en kniv framför ansiktet på Greggory och hotat honom medan Billy tog sikte med pistolen och skjutit den försvarslöse mannen i huvudet.

Den efterföljande rättegången blev ett förspel till det som senare skulle bli den omtalade OJ Simpson-rättegången. Tv-stationer direkt-sände från rättssalen och såpoperorna som skulle sändas dagtid flyttades. En ung, snygg kvinna som kom från fina förhållanden på ena sidan och några oborstade tonårsgrabbar från förortens sjaskiga miljöer på den andra i en mordrättegång var den perfekta underhållningen.

Pamela Smart förnekade den historia som pojkarna berättade. Hon menade att Billy Flynn hade insett att deras relation inte kunde fortsätta eftersom hon var gift med Greggory.

– Han kan ha uppfattat det som att så länge Greggory levde kunde han aldrig få ha mig för sig själv, försvarade sig Pamela.

Erkänt mordet
Tiden efter att Flynn gripits och utredarna fått hans version hade polisen satt avlyssningsutrustning på ett av vittnena i den kommande rättegången, Cecilia Pierce, när hon pratar med Pamela.

– Om du berättar sanningen kommer du att vara medhjälpare till ett mord. Vad är bra med att du skickar mig i fängelse? säger hon på inspelningarna.

Detta förklarade Smart med att hon spelade upp en charad inför kommande rättegång, ett slags privatutredning där hon låtsades veta mer än hon visste.
Juryn köpte inte detta, utan våren 1991 dömdes Pamela Smart till livstids fängelse för att ha planlagt mordet på sin make Greggory Smart.

Studerat flitigt
Hon har efter det ansökt om att bli fri eller få straffet tidsbestämt. Hon har då tagit på sig ansvaret för mordet på sin make. Det har hon gjort i den mening att det som hände beror på att Billy Flynn tolkade hennes ord som att Greggory måste röjas ur vägen för att de skulle kunna fortsätta sin relation.

Hon har nu suttit på fängelset Bedford Hills Correctional Facility i New York i snart 30 år. Tiden har hon utnyttjat till att studera. Hon har bland annat tagit två magisterexamina och även utbildat sig inom andra områden.

Billy Flynn frigavs 2015 och de andra tonåringarna som var delaktiga i mordet är också fria.

– De ligger väl på stranden nu och lever livets glada dagar, har Pamela Smart beklagat sig och menar att de tre decennier hon snart suttit inspärrad borde vara straff nog för det hon gjort. Hon har passerat 50 år och lär få tillbringa resten av sitt liv bakom galler.

Scroll to Top