Njut av Sollidens blomsterprakt i sommar!

Solliden är inte bara kungafamiljens sommarparadis. Det är dessutom ett populärt utflyktsmål med 60 000 besökare varje år. Att promenera i den vackra slottsparken, där historia och nutid lever sida vid sida, är ett nöje som alla trädgårdsintresserade borde unna sig!

Öland är starkt förknippat med kungafamiljen. Här firas Victoriadagen och här har kungafamiljen sitt sommarslott Solliden. Slottet ligger söder om Borgholm, nära Borgholms slottsruin som varje år lockar besökare till utställningar och konserter. Från Sollidens parkering på Alvaret, med Borgholms slott på avstånd, genom en ädellövskog och förbi Kaffetorpet ligger slottsparken.

Anders Johansson är trädgårdsansvarig. Han arbetar med vad som behöver göras i slottsparken. Det finns att göra året runt. På hösten är det mycket med löv, vintern kan det vara snöröjning, våren planterar han ut sommarblommor och på sommaren hålls parken i perfekt skick.

– Jag sitter aldrig på arbetstid, säger han skämtsamt när han slår sig ner på en bänk för att bli fotograferad.

Efter att man som besökare passerat en bougainvillea-inramad entré, syns en gräsyta med växten agave, en suckulent växtart som växer naturligt i Mexiko och i södra USA. Växten, med tjocka grågröna blad, trivs även om sommaren är torr och solig.

– Det är en många som förväxlar den med aloe vera men vi har ingen aloe vera här. Agave gör man bland annat tequila på. Aloe vera används till krämer och hälsojuicer, berättar Anders Johansson.

Njut av Sollidens blomsterprakt i sommar!
Anders Johansson

Victorias sommarslott

En bit in i parken ligger slottet. Den blivande drottning Victoria lät bygga slottet som stod färdigt 1906. Prinsessan Victoria av Baden blev svensk kronprinsessa när hon 1881 gifte sig med kronprinsen av Sverige, den blivande kungen Gustav V. Hon blev drottning när maken blev kung 1907.

Victoria hade ständiga luftrörskatarrer och åkte ofta på hälsoresor till länder med varmare klimat som hon mådde bättre av. Drottning Victoria ville ha ett sommarslott i ett varmt och torrt klimat. Hon fann platsen där Solliden ligger idag.

– Jag tycker det är en häftig plats som drottning Victoria valde för över hundra år sedan. Uppe på Alvaret kan det vara helt nedbränt, men när man kommer nerför backen hit är det grönt året runt, säger Anders medan han blickar ut över parken.

Drottningens resor till sydligare breddgrader inspirerade till slottet och parken. Här växer sydländska trädarter som tulpanträd, cypresser och plataner.

Anders favorit är bougainvillea. Den soldyrkande klätterväxten är vanlig i länderna runt Medelhavet.

– Drottning Victoria hade ganska mycket medelhavsväxter även på sin tid. Medelhavsväxter överhuvudtaget, som hibiskusar, agave och bougainvillea, passar Solliden. Klimatmässigt är Öland perfekt. Det är torrt och varmt. Vi har lätt att övervintra växter i våra växthus som har tio grader på vintern, säger Anders.

Njut av Sollidens blomsterprakt i sommar!
Hortensia finns det gott om på Solliden.

 Intresserat kungapar

När drottning Victoria var i Italien träffade hon på ön Capri den svenske läkaren Axel Munthe. Hans påkostade villa, San Michele, med utsikt över Neapelbukten, stod som förebild till Solliden.
Axel Munthe var drottning Victorias personlige läkare under tiden som hon vistades i Italien. De ska ha haft ett mycket nära förhållande ända till drottning Victorias död i Rom 1930.
Gustav V gjorde Solliden till sitt sommarslott efter drottningens död. När han bort gick 1950 fick Kung Carl XVI Gustaf ärva slottet. Kungafamiljen spenderar varje sommar på slottet och är med och planerar parken.

– Vi brukar gå en runda på sommaren och diskutera. Det är alltid roligt när de är engagerade i vad vi tar fram för sommarblommor och hur det ser ut. När hösten kommer brukar vi göra ett förslag, som vi skickar upp till Stockholm, och det brukar bli godkänt. Så kör vi på det nästa år.
Kungen och drottningen är ofta ute i parken innan den öppnas för allmänheten.

– De tycker om blommor och är väldigt intresserade av hur det växer och kanske varför det inte växer.

Kungabarnen kommer ofta till grönsakslanden och tittar, berättar Anders.

Det gäller att finna en balans mellan att parken är en besöksträdgård och samtidigt kungafamiljens sommarträdgård. Solliden ägs privat av kungen, den täcks inte av apanaget, därför behöver den locka besökare som möjliggör satsningar och underhåll.

– Jag tror att de är väldigt måna om att bevara drottning Victorias tankar, samtidigt som de vill förnya parken. Man får hitta en balansgång.

Omväxlande jobb

Anders ansvarar för växthus, grönsaksland och medelhavsväxter men hjälper till med det mesta i parken. Det är ett lagarbete där alla hjälps åt. Tre personer arbetar året runt. På sommaren är det fler säsongsanställda.

– En kille har varit här i över 30 år. Jag har varit här 18 år, så vi är ganska självgående.

På sommaren underhålls parken för att varje dag vara vacker för besökare. Gräsklippning, ogräsrensning, vattning, putsning och grus som krattas finns bland uppgifterna. Anders vet vad som är det bästa med jobbet.

– Jag tycker om att vara utomhus. Många säger till mig: “Vilket underbart jobb du har”, när jag står här och vattnar eller putsar blommor. “Ja”, säger jag, “men i januari kanske det inte är lika kul när snön kommer från sidan.”

Förutom att skotta snö på vintern gillar Anders att arbeta utifrån årstidsväxlingarna.

– Allt har sin gång. Att så tomatplantor är det roligaste som finns och ta pelargonsticklingar är jättekul.

När hösten kommer är man så trött på tomaterna att det bara är lycka att få slänga ut dem. Jag tycker att hösten är skön. Det har lugnat ned sig lite och man börjar planera inför nästa år.

– Samtidigt är våren fin, när det börjar hända saker och man ser resultat. Tulpaner som man har satt på hösten börjar blomma. Sommaren är rolig, för det händer mycket i parken, säger Anders.

Storleken är viktig

Parkarbetaren Linnéa Christiansen är i full färd med att beskära rosor. Hon arbetar elva månader om året. Hon uppskattar variationen i arbetet och att få nya kunskaper.

– Det är tredje året jag jobbar här och det är jättekul. Man får vara med på allt möjligt. Jag har fått lära mig väldigt mycket, berättar Linnéa.

Parken är öppen från maj till september så det gäller att ha något som blommar hela tiden.

– Det ska vara fint när man än besöker, men på olika sätt. Kommer du hit i början av maj finns inga rosor men på gräsmattan ända fram till slottet står 50 000 tulpaner planterade. I slutet av säsongen är det hortensia och rosor, beroende på väder. Träden börjar kanske få höstfärg.

I parken växer blommor som återfinns i många hem men som här växer på ett annorlunda sätt.

– Om man köper till exempel pelargoner eller margeriter till hemmet vill man att de ska vara låga och kompakta men här är det växter som man ser på kanske 50 meters håll. Då går det inte att hålla dem små.

– Första året vi skulle ha pelargoner till italienska trädgården hittade jag jättesnygga röda och tänkte att de blir perfekta men de blev pyttesmå. Det var en kompakt sort. Jag hade inte en tanke på det. Man får hitta växter som blir stora, förklarar Anders.

Hundar på jobbet

I grönsakslanden odlas rotfrukter, i växthusen tomater och olika kryddväxter. Grönsakerna används till matlagning i slottet. Det som blir över går till närliggande Kaffetorpet där besökare kan köpa fika och äta.

– Vi använder inga bekämpningsmedel på det som äts. Istället använder vi oss av biologisk bekämpning. Det finns nyttodjur som spinnkvalster, små insekter som äter bladlöss, som vi sätter in varje eller varannan vecka.

Besökare kan bara se växthusen en gång om året.

– Växthusen är bara öppna när det är evenemanget Öland spirar. Då kör vi traktorrally från entrén till växthusen. Det är kul, berättar Anders.

Parken fascinerar på olika sätt, utifrån tycke och smak.

– Alla uppskattar olika saker och det är väl tur det. Det skulle vara tråkigt om alla bara ville har röda rosor, säger Anders.

En hund skäller på avstånd. Många har med sig hundar och det finns vatten på flera ställen i parken till de fyrfota vännerna. Anders hämtar sina labradorer Skye och Shiver, som alltid är med på jobbet. Medan han arbetar vilar de i en hundrastgård.

– Just nu är vi fyra i personalen som har hundar. Hundarna tycker det är jobbigt i värmen men har det bra i hundgården där de får skugga.

På hösten är hundarna med när han letar tryffel. För den dyrbara svampen finns i marken på Solliden.

Han minns särskilt en gång när kungen var med och de hittade en stor tryffelklump i marken.

– Den vägde 175 gram och var stor som en knytnäve, säger Anders.

Säsongen för tryffel brukar inledas i september men det händer ändå att det påträffas tidigare. Anders visar ett exemplar som hittats bara några dagar tidigare.

– Kom grabbar. Nu blir kocken glad! säger han och går med hundarna och tryffeln mot slottet.

Snabbväxt är bäst

Anders gick trädgårdsinriktning på gymnasiet och hade en plantskola innan han började på Solliden. Han förklarar vad han gillar med att odla.

– Jag har alltid tyckt om att se när det växer. Det ska helst växa fort. Jag är inte så mycket för att plantera träd och sådant, det tar för lång tid, men sådant som man kan äta är alltid en fördel. Jag tycker om att se när det händer saker och ting.

Anders odlar även när han är ledig.

– Jag odlar mycket i krukor, mycket kryddor och blommor. Kryddor ska man ha nära grillen. Det är perfekt när man lagar mat.

Anders stannar till vid ett träd som starkt påminner Medelhavets växtlighet. Det är ett träd som liknar olivträdet.

– Det är ett sådant som många frågar om. Det ser ut som olivträd och det kallas för Nordens olivträd, men det är silverpäron.

Anders får ofta frågor från besökare. Förutom råd om odling är en ofta återkommande undring om kungaparet är på plats.

– Det kan man se. Kungen har sin flagga. När den är hissad, är han här.

Scroll to Top