Sanningen kom ikapp mördaren efter 23 år

När Judy Bruce hittades mördad vid en campingplats i Ohio 1978 misstänkte polisen maken Larry. Men tekniken för att analysera blodspår på lakan, leran på hans skor eller fiber från filten Judy låg insvept i räckte inte till. Så fallet förblev olöst i 23 år innan sanningen kom ikapp mördaren.

Judy Bruce levde tillsammans med sin nye make Larry, hennes dotter Melody från ett tidigare förhållande samt hennes och Larrys gemensamma son LeRoy i ett hus i Charles Mills Lake i Ohio.

Larry jobbade som lastbilschaufför och Judy var hemmafru, vilket främst berodde på att hon hade ett talfel som gjorde att hon hade svårt att kommunicera.

Men när Judy opererades och kunde tala normalt var det som om en ny värld öppnade sig för henne. Hon fick arbete på ett sjukhus där hon gjorde lite av varje. Judy trivdes, fick nya vänner och kände stor livsglädje.

På morgonen den 2 november 1978 mådde hon dock inte bra och skulle stanna hemma från jobbet.
När barnen kom hem från skolan på eftermiddagen var deras mor försvunnen. Larry kom hem senare på kvällen och barnen berättade att hon inte varit hemma när de kom från skolan. Det hela var ett mysterium eftersom hon lämnat plånbok och sina mediciner hemma. Ingen i familjens närhet hade sett henne, och Larry anmälde henne försvunnen.

Efter att ha sökt hela natten hittade polisen Judy mördad intill en nyanlagd väg i närheten av en övergiven campingplats. Hon var klädd i sin pyjamas och insvept i en filt. Allt pekade på att hon mördats någon annanstans än där hon hittades.

 

Sanningen kom ikapp mördaren efter 23 år
James Isaac (till vänster), som Larry menade hade en affär med hans fru Judy Bruce (till höger).

Det perfekta brottet
Misstankarna riktades mot Larry, som dock verkade ha alibi. På väg till jobbet hade han passerat barnen och vinkat åt dem. Hans arbetsschema stämde, så det var omöjligt att han hunnit åka hem och mörda sin hustru under arbetspasset.

På Larrys skor hade polisen hittat lera som kunde vara från brottsplatsen, men det gick inte att avgöra eftersom tekniken inte var så välutvecklad vid den här tidpunkten. Samma sak var det med fiberprover från filten som Judy låg insvept i och fiberprover från fodret i bagaget på Larrys bil.

Obduktionen visade att Judy dött genom kvävning, vilket förklarade att hon var tömd på urin när hon hittades. Hennes barn berättade för polisen att Larry eldat upp lakan efter hennes död, med förklaringen att deras hund kissat på dem.

Poliserna undersökte sovrummet och hittade blodspår på ett kuddöverdrag och andra fläckar på ett lakan. Men tekniken kunde inte ens fastställa blodgrupp eftersom blodstänken var så små.

Bara några dagar efter Judys död omkom hennes arbetskamrat James Isaac i en märklig trafikolycka. När Larry fick kännedom om detta berättade han för polisen att James och Judy haft en affär. Han antydde att älskaren låg bakom Judys död och därför hade han begått självmord.

Men inget stödde Larrys teori. Snarare drog han till sig ännu mer misstankar. Arbetskamrater berättade för polisen att han ofta pratat om hur man begår det perfekta brottet och kommer undan med det.
Längre kom dock inte polisen och fallet hamnade långt ned i prioriteringen.

I början av 2000-talet tillsattes en kalla fall-grupp i Mansfield med uppgift att ta ett nytt grepp om alla olösta mordfall, och det första som togs upp var mordet på Judy Bruce. Under de senaste 20 åren hade tekniken för att analysera bevis förbättrats avsevärt och det skulle komma att få en avgörande betydelse
i fallet.

Fokus blev fläckarna på sängkläderna i parets sovrum, där man nu kunde identifiera sperma-fläckar. En
av fläckarna matchade Larry, den andra gjorde det inte. Det kunde vara James Isaac och för att kontrollera detta fick polisen gräva upp hans kropp. Dna-testet var negativt och mordteorin om kärleksaffären med arbetskamraten uteslöts helt.

 

Sanningen kom ikapp mördaren efter 23 år
Utåt sett verkade familjen leva ett helt vanligt liv tillsammans.

Barnen vittnade
Nästa steg var mikroskopisk undersökning av leran på Larrys skor och jorden från brottsplatsen. Det matchade inte. Men däremot fanns det samma spår av mineraler på skorna som på den nyanlagda vägen en bit från där man hittat Judy.

Rättstekniker undersökte fibrer från filten som Judy ­legat insvept i med fibrer från Larrys bil. Där blev det också en matchning.

Detta räckte för att polisen efter 23 år kunde gripa Larry Bruce för mordet på hustrun Judy.
Åklagarens nyckelvittnen blev Judys båda barn.

Melody berättade att när hon gick förbi föräldrarnas sovrum på morgonen stod dörren på glänt och hon såg sin mamma ligga orörlig inne i sängen.

LeRoy berättade att han hade gått in i sovrummet för att få en ledighets­ansökan till skolan underskriven. Hans pappa hade skrivit under medan hans mamma låg helt tyst i sängen. Han hade blivit förvånad över att hon inte hade reagerat.

 

Sanningen kom ikapp mördaren efter 23 år
Barnen såg sin mamma ligga orörlig i sängen på morgonen men trodde att hon sov.

Mörk hemlighet
Men det var till slut Melody som släppte bomben om den bisarra familjehemligheten. Larry hade förgripit sig sexuellt på henne under hela hennes uppväxt.

En dag hade Judy kommit in i dotterns sovrum och sett det med egna ögon. Det hade blivit bråk mellan Judy och Larry, där Larry riktat ett slag mot hustrun men missat och slagit i väggen så hårt att han bröt ett ben i armen.

För att hemligheten inte skulle läcka ut hade Larry mördat sin fru. Det var mordmotivet.

Åklagaren hävdade att Larry kvävt sin fru till döds på morgonen, låtit henne ligga i sängen medan barnen var hemma och sedan burit ut henne i bilen och kört iväg så att barnen kunde se honom och ge honom alibi. Efter jobbet hade han kört iväg och dumpat liket där det hittades.

Det tog juryn bara två timmar att fastställa straffet – livstids fängelse. Efter nästan 25 år hade rättvisan hunnit ikapp Larry Bruce.

Sanningen kom ikapp mördaren efter 23 år
Judys dotter Melody vittnade om vad som hänt i huset den där dagen för 23 år sedan.
Scroll to Top