Gåstavarna blev min räddning!

När knäna plötsligt tog slut la Per-Ove Skoglund, 74, löparskorna på hyllan och plockade fram gåstavarna i stället. Träningen gör honom lugnare och mer självsäker och att sluta röra på sig har aldrig varit ett alternativ – inte ens när olyckan var framme och han blev prejad ner i diket av en bil.

Tre dagar i veckan, oavsett väder, greppar Per-Ove de tio kilo tunga stavarna och beger sig ut på sin invanda tur längs de slingrande vägarna i trakterna kring bostaden i Säffle. Den natursköna rundan är en mil lång – varken mer eller mindre – och tempot han håller är högt.

– Självdisciplin är viktigt. Man kan inte hålla på och skylla på en massa saker som dåligt väder och sånt. Då blir träningen aldrig av, säger han som om det vore den mest självklara sak i världen.

Och för Per–Ove är träningen precis så självklar. Om han mot förmodan skulle missa ett träningstillfälle är det bara att bita i det sura äpplet och “gå i kapp”, som han själv uttrycker det.

– Tre mil i veckan är ett måste. Jag har aldrig velat träna ihop med någon utan jag har alltid velat vara ensam. Jag har försökt ha sällskap men jag trivdes inte med det. Antingen sprang de för fort eller för sakta. Jag vill alltid få ut så mycket som möjligt av min träning.

Alltid före frukost
Men de raska promenaderna med stavarna i högsta hugg är långt ifrån den enda träningen Per–Ove ägnar sig åt. Fyra dagar i veckan är det styrketräning på hemmaplan som gäller. Alltid före frukost.
– Jag brukar köra tolv minuter i en av mina maskiner.

Sedan gör jag situps och drar i band och lyfter hantlar. Lägger du in träningen i vardagsrutinerna på det här sättet då märker du den inte. Men om du däremot ska ta dig iväg till gymmet – då går lätt ett par timmar.

Men riktigt så här disciplinerad när det kommer till motion och rörelse har Per–Ove inte alltid varit. Faktum är att det var först efter familjebildandet, när han närmade sig 30 års ålder, som han började träna hårt och regelbundet.

– Då ville jag ha lite olika morötter och mål och siktade på att genomföra Säffleklassikern med åtta olika moment: simning i simhall, simning i Harefjorden, orientering, joggning, skridskoåkning, skidåkning, vandring och cykling.

När klassikern var genomförd sprang Per-Ove Säffles första maraton och därefter fortsatte det med Värmlandsklassikern, sedan den stora svenska klassikern som han bockade av den 7 oktober 1979. All den mångsidiga träningen fick honom att må otroligt mycket bättre, inte minst psykiskt.

– Jag blev lugnare och mer självsäker, fick bättre självkänsla och hade kondition så att jag kunde hugga ved och klara allting här hemma utan större problem.

Snabbast vid 42
Som snabbast sprang Per-Ove när han var runt 42 år, berättar han. Då tog det honom bara omkring tre minuter att ta sig en kilometer i löparspåret. Men i takt med att åren gick blev det först fyra och sedan fem minuter i kilometertid.

När knäna plötsligt började ta stryk var det dags att lägga löpningen på hyllan en gång för alla. Vanliga stillsamma promenader var dock inget alternativ för denna spänstige 74-åring. I stället var det stavar med tyngd, så kallade bungypump-stavar som fångade hans intresse.

– I april förra året hade jag premiär för mina stavar med tio kilos motstånd. Det är det högsta du kan ha. Jag började med fyra kilo och höjde sedan till sex. Man tränar verkligen hela kroppen när man går med stavar. Jag har läst att man får ut 77% mer med de stavarna än under en vanlig promenad.

Men Per-Ove har även stött på en hel del hinder längs sin träningsväg genom åren. År 2013 åkte han på borrelia och hjärnhinneinflammation och för inte länge sedan blev han prejad av vägen under en av sina promenader.

– Det var en bil som inte väjde ut som tvingade mig att gå närmare diket. Jag snubblade och vek mig inåt. Högersidan slog i vägbanan och då gick några revben sönder.

Men några brutna revben hindrade inte den inbitne motionären. Redan efter tio dagar gick han igen.

– Käre värld så ont jag hade men att bli liggande var inte ett alternativ.

När Per-Ove iakttar andra män i sin egen ålder kan han se att träningen har givit honom en hel del fysiska fördelar, berättar han.

– Ska jag vara ärlig så verkar jag må bättre än många jämnåriga, men det låter klart dumt att framhäva. Jag kan ju bli sjuk ändå men jag behöver i alla fall inte sitta där med ångesten och tänka “varför gjorde jag inte det och det för min hälsas skull”. Nu har jag ingen ångest alls. Då mår man mycket bättre inombords.

En vanlig träningsvecka för Per-Ove

Varje morgon innan jag går ur sängen, sträcker jag mig som en katt och mjukar upp fingrar och tår genom att röra dem ut och in. Bredvid sängen har jag sedan vikter som jag lyfter tre gånger åtta i en brösttänjning. Då kommer blodcirkulationen igång.

På måndagar, tisdagar, torsdagar och fredag styrketränar jag med hjälp av två maskiner som komplement till hantlar och skivstång. Innan frukosten kör jag tolv minuter i den ena maskinen och därefter gör jag situps.

På onsdagar, lördagar och söndagar gör jag smidighets-övningar som ger nytta i var-dagslivet: tåhävningar, knäböj och sidovridningar med mera. Detta gör jag morgon och kväll samma tid.

Promenader i snitt tre i veckan, en mil exakt. För varje promenad avsätter han tre timmar för förberedelser, själva promenaden, avslappning och sedan dusch och ombyte.

 

Hör av dig till oss!
Hur gör du för att må bra och hålla dig igång? Gör som Per-Ove och dela med dig av ditt hälsotips till andra läsare. Ring eller skriv till vår hälsoredaktör Malin Gavelin på malin.gavelin@egmont.se
eller 040-385377

Per-Oves bästa hälsotips för seniorer

1  Det är viktigt med självdisciplin. Börjar man skylla på en massa saker som dåligt väder med mera – då är det kört! 

2  Jag har alltid ätit husmanskost och mycket grönsaker. Mat med fibrer i får dig att må bra.

3  Sätt upp ett mål för dig själv, men inte för stort för då klarar du inte av det.

4  För att få träningen gjord måste man vara bestämd, principfast, ”störnig” som vi säger på ärmländska.

5  Baka in det i vardagslivet och få en regelbundenhet. Då märker du knappt att du tränar.

6  Bra skor är ett måste. I övrigt spelar det ingen roll vad du har på dig.

7  Titta på möjligheterna i stället för svårigheterna, se dem först!

8  Ha en positiv inställning till fysisk träning och livet i övrigt.

 

Scroll to Top