Island först – nu är det olagligt med olika lön för kvinnor och män

Island är det första landet i världen som inför en lag mot ojämställda löner. Lagen innebär att det blir olagligt med olika löner mellan kvinnor och män som utför samma arbete. Målet med lagen är att det vid 2020 inte ska finnas ett lönegap kvar.

I måndags, den 1 januari 2018, trädde den nya lagen i kraft. Den innebär att företag och myndigheter som har minst 25 anställda kan dömas till böter om de inte kan bevisa att de betalar lika lön till kvinnor och män.

De företag som följer lönepolicyn kommer också att få en certifiering.

 – Det är ungefär som miljömärkningen “Svanen” och fungerar för företagen. Det är ungefär samma sak. Markeringen säger att “vi vill följa de här reglerna”, säger Frida Ros Valdimarsdottir som är ordförande i Islands kvinnorättsorganisation (IWRA), till SVT.

– Det är positivt när länder tar konkreta steg för att komma åt orättvisor som beror på kön. Det är viktigt för jämställdheten. Det ska bli intressant att följa effekterna av den nya isländska lagen. Detta säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), till SVT. 

Om löneskillnaderna i Sverige, där vi ligger på femte plats i världen, säger hon att skillnaderna minskar men att det går för långsamt.

– Vi har skärpt kraven på lönekartläggning varje år tillsammans med andra åtgärder i diskrimineringslagstiftningen för att öka takten, säger hon till SVT.

Island har redan det minsta lönegapet i världen, följt av Norge, Finland, Rwanda och Sverige.

Scroll to Top