Veckans bästa böcker – 4 tips

I tider som dessa blir det kanske extra mycket tid över för läsning? Vår kulturredaktör Maria Öhrn tipsar här om fyra läsvärda böcker bland vårens nyheter.

Om Garbos väg mot toppen

Romanen bygger på verkliga händelser i den mytomspunna Greta Garbos liv. Författarna har utgått ifrån intervjuer, anekdoter och ett överraskande kärleksbrev från skådespelaren och regissören Mauritz Stiller. En roman om Garbos första, händelserika år i Hollywood, dit hon kom endast 19 år gammal. En berättelse om hennes osannolika och ibland motsträviga väg mot stjärnorna. Och det tumult hon orsakar på vägen.

Veckans bästa böcker – 4 tips
Love – en roman om Greta Garbo av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri (Polaris)

Livsbejakande och farlig stad

Hedvig, 20, från Göteborg längtar ut i världen. Hon reser till Berlin i slutet av 1920-talet. En stad som är livsbejakande men också farlig. I våningen på Winterfeldplatz hittar hon den tillvaro hon längtat efter. Här finns fester som aldrig tar slut. Här möts de revolutionära och de avvikande. Hedvig finner kärleken och många vänner. Men på gatorna mullrar det, nazisternas maktövertagande rycker allt närmare

Veckans bästa böcker – 4 tips
Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy (Wahlström & Widstrand)

Branden föder ett livslångt hat

I norra Finland 1945 förintas en finsk by. Händelsen föder ett livslångt hat hos en av de brännskadade. I en liten mellansvensk ort, präglad av avfolkning och förfall äger 70 år efter tragedin flera brutala mord rum. När en dömd mördare återvänder till byn väljer en grupp män att ta lagen i egna händer. En thriller med en familj i upplösning i centrum. Hur långt är vi beredda att gå för att skydda våra närmaste?

Veckans bästa böcker – 4 tips
Förstfödd av Joni Nykänen och Johannes Selåker (Bokfabriken)

Flickan som red ut i skogen

Kya Clark lever ensam i samspel med naturen utanför en stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne träskflickan, betraktar henne med misstänksamhet och sprider obehagliga rykten om henne. När en man hittas död i våtmarkerna blir hon genast misstänkt. Boken har gjort succé i USA och författaren och zoologen Delia Owens, 70 år, har fått sitt liv helt förändrat. Inspiration till mycket i boken har hon hämtat från sin egen barndom. Hon beskriver sig själv som en “outsider” som ung. Hon älskade bland annat att sadla sin häst och rida långt in i skogen.

Veckans bästa böcker – 4 tips
Där kräftorna sjunger av Delia Owens (Forum)
Scroll to Top