Finn lugnet med meditation!

Minns du pojkarna som blev instängda i grottan i Thailand – som överlevde tack vare att deras tränare kunde hålla dem lugna? Det tränaren praktiserade var Bhavana - en mång-tusenårig buddistisk tradition som enkelt uttryckt innebär odling av visdom och lugn.

5-minuters-meditationen

Låt uppmärksamheten vila på ett föremål som du placerat mellan 20 och 35 centimeter framför dig. Sitt bara och observera föremålet. Varje gång du märker att tankarna irrar iväg, led dem vänligt tillbaka på samma sätt som du skulle leda ett litet barn tillbaka till stigen efter att det sprungit ut i skogen. Försök inte undertrycka några tankar, eller jaga dem på flykten. Lita på att ankaret gör jobbet. Med denna enkla övning tränar du på att hålla koncentrationen uppe och notera när du tappar fokus.

Lägg fem minuter om dagen på denna övning för bästa resultat.

 

Förr eller senare ställs vi alla inför olika utmaningar i livet. En diagnos som ställer vår värld på ända. En plötslig förlust av en vän eller partner. Eller ett smittsamt virus som förändrar allt.

– Genom att bygga upp vår tålighet och styrka i vardagen kan vi hålla oss uppe i krissituationer. Bhavana integrerar läror och praxis med modern neurovetenskap om hur våra hjärnor och beteenden faktiskt kan förändras med verktyg som vi alla kan använda, säger professor Leah Weiss, författare till boken Bhavana – en liten bok om thailändsk visdom.

Leah menar att det är viktigt för oss alla att skaffa de verktyg som krävs för att kunna ta sig igenom motgångar utan att drabbas av efterföljande psykologiskt trauma.

– Meningen med den här boken är att väcka oss – säkerställa att när livet prövar oss, då har vi verktygen vi behöver för att inte bara överleva utan hantera utmaningarna med anständighet, humor, generositet och hjärta, säger hon.

I vardagen skapar våra hjärnor genvägar som hjälper oss att ta oss igenom vardagen med minsta möjliga ansträngning. Vi sparar helt enkelt energi – men det gör oss också till sömngångare, menar Leah.

– Detta i sin tur kan ställa till problem när vi stöter på något oväntat – från ett större dråpslag till att vi råkar spilla en kopp kaffe i vår laptop. Men krisen, eller irritationen till och med, kan mycket väl bli vad som väcker oss från vår slummer.

Föresatser, övning och hängivenhet är sådant som vishetslärare strukturerar sin undervisning kring, menar Leah.
– Intressant nog stämmer detta väl överens med modern forskning om hur man bör gå tillväga för att ändra sitt beteende – små, välriktade ansträngningar ger större effekt än enstaka storslagna men i längden ohållbara insatser. Så kom ihåg att det är de små stegen som räknas, små steg som inte alls är så små egentligen. De växer över tid, och det är så man uppnår förändring.

Händelsen i grottan

I juni 2018 blev pojkarna i ett fotbollslag instängda i en grotta i Thailand tillsammans med sin tränare Ekkapol. 

Deras chanser att överleva var mycket små. De hade ingen mat, syret var på väg att ta slut och vattennivån i grottan steg sakta hela tiden. 

Men Ekkapol, som hade studerat till buddistisk munk i tio år, visste att meditation skulle hjälpa dem att härda ut i den ogästvänliga miljön. 

Under tio dagar försökte räddningsmanskapet ta sig fram till pojkarna. När de anlände fann de pojkarna 4 km in i grottan, sittandes med benen i kors i tyst meditation. 

I och med meditationen kunde pojkarna behålla sitt lugn vilket sparade på syret och dessutom fick dem att inte vidta panikslagna åtgärder som kunde riskerat deras liv. 

 

Scroll to Top