Doktor Mikael gav upp Let’s dance för att rädda liv

Coronaviruset påverkar alla på något sätt. Tv-doktorn Mikael Sandström hade sett fram mot att vara med i Let's dance. Men efter en enda tävlingsfredag bestämde han sig för att hoppa av programmet. Han behövs i vården.

Ålder: 61 år.
Familj: Barnen Marcus, 32 och Mimmi, 31, barnbarnen Pollux, 2,5 år och Bernhard, 8 månader. Ännu ett barnbarn på väg.
Bor: I ett hus i Hallstahammar.
Gör: Intensivvårdsläkare på Lindesbergs lasarett, läkarexpert på Nyhetsmorgon på TV4 och Läkarpodden tillsammans med Tilde de Paula Eby.
Aktuell med: Skulle ha deltagit i årets upplaga av Let’s dance i TV4 tillsammans med dansaren Malin Watson.

Våren började som en dans för Mikael Sandström. Efter flera veckors hård träning var det äntligen dags för premiären av Let’s dance. Mikael hade längtat men redan fredagen därpå var det slutdansat.

På grund av coronaviruset och krassliga deltagare blev årets Let’s dance inte alls som man tänkt sig. I skrivande stund vet vi ingenting om ­programmets framtid.

Men för Mikaels del beslutades att han skulle gå tillbaka till sitt arbete som intensivvårds­läkare på  Lindesbergs lasarett i region Örebro.

– Jag kom fram till att jag är bättre på att vara doktor än att dansa och hade inte kunnat se mig själv i spegeln någon mer gång om jag dansat vidare. För hur roligt jag än tycker att Let’s dance är finns det ju betydligt viktigare saker i livet. Jag har varit läkare i 35 år och min uppgift för tillfället är att ta hand om de sämsta coronapatienterna, förklarar Mikael.

Är du förvånad över virusets spridning?

– Nej, spridningen är inte överraskande på något sätt. Men hanteringen av covid-19 har missköts enormt i länder som Kina och Italien. Kinas hemlighetsmakeri i början är fruktansvärt. Jag tycker att vi i Sverige har skött det väldigt bra. Vi ska fortsätta vår linje och inte lyssna så mycket på vad andra tycker. Hur länge viruset är kvar kan vi bara gissa. Minst tre–sex månader. Det gäller att tänka sig för och följa de restriktioner som finns.

Doktor Mikael gav upp Let's dance för att rädda liv
År 2003 var Mikael med i Expedition: Robinson och kom på femte plats. Foto: TT

Mikael hoppas att han får chansen att vara med i Let’s dance en annan gång. Han ­älskar att tävla.

– Ja, det är fantastiskt roligt att vara med och tävla – en jättekul och spännande upplevelse. Dessutom älskar jag att utmana mig själv. Det sitter i mycket från då jag var yngre. Höll bland annat på med freestylehoppning i skidåkning och vann SM-guld där. Så nästa steg är kanske att försöka ta över programledarskapet för Expedition: Robinson från Anders Öfvergård, skrattar han. Jag deltog ju där 2003 och kom på femte plats.

Du är vältränad och får mycket uppmärksamhet för det.

– Ja, det är alltid trevligt med positiva kommentarer. Jämför man mot de i min ålder ses jag nog som rätt bra tränad. Fast det där med att åldern bara är en siffra – glöm det. Klart att det märks när man tränar att man blivit äldre, säger han.

Du är ju singel – om det nu inte blir något av flirten med Lotta Engberg som sagt att hon mycket väl skulle kunna tänka sig att dejta dig?

– Hon är jättetrevlig och charmerande på alla sätt och vis. Vi har haft kontakt med varandra, men hur det går är kanske inget jag ska ta här, ­säger han och skrattar.

Doktor Mikael gav upp Let's dance för att rädda liv
Mikael dansade med Malin Watson. Foto: Tv4

Hur är det att ha barnbarn?

– Helt fantastiskt! Det är bara att hålla med dem som säger att det är som att plocka russinen ur kakan.

Något särskilt du gillar att göra med dem?

– Än så länge är de ju väldigt små, men jag är ju ingen morfar och farfar som bara sitter ned och tar det lugnt. Har en sommarstuga på Tjörn på västkusten där familjen gärna samlas på sommaren och där vore det kul att lära dem båt­livet med segling. Sedan kommer det säkert att bli en hel del snickrande och annat också.

Är du tävlingsinriktad när du spelar spel med familjen?

– Det är ju inte så att jag tacklar till de yngre så att de ramlar om vi spelar fotboll. Men jag var alltid så när mina bägge barn växte upp att jag inte larvade mig och lät dem vinna i sällskapsspel. Till att börja med vill de ju inte att man gör så och så tror jag att det är bra att lära sig att förlora också. Då är det ju bra om jag föregår med gott exempel och inte blir jättetjurig om jag inte vinner.

Vad tycker du om ditt smeknamn “Soldoktorn”?

– Det är väl inte så illa egentligen, även om jag föredrar att kallas doktor Mikael istället. Eftersom jag i mitt yrke ser människor dö nästan varje dag får livet ett stort värde för mig. Jag vill verkligen ta vara på dagen – som att sätta mig på bryggan i solen med min son och ta en öl. Då är inte det första jag tänker på att solen är farlig. Jag har lätt för att få färg och har koll så att jag inte bränner mig. Men man kan inte gå runt och vara rädd för allt hela tiden, man måste kunna njuta i nuet också, avslutar Mikael. 

Doktor Mikael gav upp Let's dance för att rädda liv
Med Tilde de Paula Eby i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

5 frågor till doktor Mikael

Hur ofta googlar du dig själv?

– Det är mer än tio år sedan jag gjorde det, så svaret i dag är kort och gott: Aldrig!

Vad skulle du göra om du fick en miljon kronor och var tvungen att spendera dem just i dag?

– Då skulle jag först boka in en resa till Maldiverna för hela familjen – med barn och barnbarn. Har varit
där nyligen för egen del och det var helt underbart. 

Hur många gånger har du fått fortkörningsböter?

– Inte en enda faktiskt.

Vad skulle du ge för råd till ditt 20-åriga jag?

– Just 20-åriga vet jag inte, men om jag får säga 30-åriga istället skulle det vara att lägga mer energi på mitt förhållande till mina barns mamma. 

Om ditt dygn skulle innehålla fler timmar – vad skulle du då lägga dem på?

– Att umgås mer med familjen, åka oftare till sonen i Malmö. Dottern bor ju i alla fall lite närmare, utanför Södertälje. Sedan skulle jag också träna mer, för att det är kul och för att jag mår bra av det.

 

Scroll to Top