Lena lärde sig köra buss vid 63

Lena har arbetat inom både vården och industrin och på restaurang. Hon är inte rädd för att kasta sig in i nya äventyr. Tvärtom, förra året blev hon busschaufför!

Lena Andersson

Ålder: 63 år.
Familj: Singel, tre vuxna ­döttrar.
Bor: Borgholm.
Gör: Busschaufför. 

Lena Andersson sitter bekvämt i förarsätet på en dubbeldäckare. Numera hanterar hon vant den stora bussratten. Annat var det första gången hon övningskörde. 

– Jag glömmer aldrig det. Jag sa till min lärare att jag knappt når runt med armarna när jag skulle vrida ratten, men det är inte så man ska göra, berättar Lena Andersson och skrattar åt minnet. 

Idag har hon lärt sig tekniken med ratten och kör utan problem en 18 meter lång buss. 

– Man måste hela tiden tänka stort för att klara kurvor och rondeller och se upp för stolpar. Det gäller att vara uppmärksam och veta var man har fordonet. 

Äldst på kursen

Lena hade svårt att hitta arbete i Borgholm på Öland, där hon bor. Eftersom hon gillar att köra bil funderade hon på transportbranschen. 

– Jag var på arbetsförmedlingen och sa att jag kan tänka mig att köra taxi eller buss eller bli lokförare, för jag såg att det fanns ett behov av det. Bara veckan efter hade Bergkvarabuss möte om en rekryteringsutbildning. 

Lena gick på mötet och blev antagen. Hon gick igenom en procedur med bland annat läkarundersökning innan hon fick klartecken att hon var lämplig. 

I januari 2019 började utbildningen. Lena var äldst på kursen. Fem dagar i veckan pendlade hon 30 mil till och från skolan där hon pluggade för att kunna ta sitt D-körkort och få yrkesförarkompetens. 

– Det var ganska tufft, för när man tar D-körkort måste man läsa om hela B också. Det är mycket teori och jag blev trött av att sitta hela dagar och lyssna på lärarna. Men jag är envis. Har jag fått för mig att göra något gör jag det, säger Lena. 

Efter studier var det dags för körprov och kunskapsprov. I juni 2019 blev Lena, 63, busschaufför. Hon började arbeta redan dagen efter. Det var roligt att få köra på egen hand. 

– Det är ett fritt arbete under ansvar. Du tar alla besluten själv. Det är ingen annan som kan tala om för dig hur du ska göra. Problem måste du lösa själv. Det kan vara en passagerare som har svårt att ta sig på eller av bussen eller att man inte kan stanna där man tänkt. 

Lena kör mestadels linje-trafik mellan Borgholm och Öland. Även om det bara blir lite småprat med passagerarna är det ett socialt yrke, tycker Lena. 

Ordnar en festival

Hon stortrivs och är nöjd med att hon sent i livet bytte karriär – även om omgivningen höjde på ögonbrynen. 

– Många sa: “Är du inte klok, du är ingen ungdom längre. Och hur ska du fixa att plugga?” Men jag svarade att det gör jag. 

Lena lärde sig köra buss vid 63
Nu rattar Lena 18 meter långa bussar galant. Foto: Kristina Wirén

Lena har tidigare i livet bytt bransch. Hon är utbildad maskinoperatör och undersköterska. Lena har jobbat inom både vården och industrin och på restaurang. 

– Jag behöver nya utmaningar och för att utmana mig själv letar jag gärna upp något som är väldigt annorlunda än vad jag har gjort tidigare. Det är nog så i privatlivet också. Jag är orädd och hittar gärna nya möjligheter, säger Lena och berättar att hon driver en ideell musikförening som sedan flera år ordnar Borgholms blues- och rock-festival.  

Lena startade föreningen för några år sedan när hon flyttade till Öland. Hon hade dessförinnan arbetat med bluesfestivalen i Mönsterås, där hon tidigare bodde.  

– Jag tyckte att det var synd att inte använda alla de fina kontakter jag hade inom branschen. Därför startade jag festivalen. 

Om hon ger sig in i nya projekt tar hon alltid välgenomtänkta steg. 

– Jag är inte impulsiv av mig. Jag hoppar inte bara in i saker, men när jag vet att det är något jag klarar av är jag inte rädd. Ingenting är ett misslyckande. Skulle det inte gå som jag tänkt mig kallar jag det en erfarenhet! 

Hennes råd till andra i hennes ålder som funderar på att göra något nytt i livet är kort och gott: Gör slag i saken! 

– Det är inte för sent och 63 år är ingen ålder. Är man bara pigg och frisk tycker jag absolut att man ska göra det. 

Vill köra utomlands

Att ha kommit upp i åren kan också ha fördelar. Lena tror att det finns flera vinster med att vara en äldre busschaufför, som mognad och rutin i trafiken. Eftersom det finns ett behov av chaufförer kan det också vara lätt att finna jobb på deltid och ett sätt att dryga ut pensionen. 

– Nu är inte jag i pensionsåldern, men när man är i det tror jag att man har en del vinster skattemässigt. Man behöver inte jobba så många timmar för att få lite extra pengar. 

Ett annat skäl att byta bana efter 60 kan vara att hitta något som är möjligt att fortsätta med upp i åren.  

– Att köra buss är inte betungande. Det kan jag jobba med länge, säger Lena. 

Lena fortsätter att köra linjetrafik, men hon kan även tänka sig att köra längre resor inom Sverige eller utomlands. 

– Det finns väl tankar på det också. Jag behöver bara fler körtimmar för att få mer kött på benen, helt enkelt, säger Lena och ser nöjd ut när hon tänker på framtiden.

Scroll to Top