Sofia är Sveriges mästerkock 2020

Årets mästerkock älskar att resa. Hon delar gärna med sig av recept och matlagningstekniker från jordens alla hörn.

Sofia Henriksson

Ålder: 27 år.
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.
Bor: Stockholm.
Gör: Journalist och mästerkock.
Aktuell: Med kokboken Always hungry (Bonnier fakta).

Att Sofia Henriksson sökte till Sveriges mästerkock var egentligen ett spontant ryck. Hon hade rest i fem månader, kom hem till Stockholm och var sugen på något nytt.

– Så såg jag uppmaningen “Sök till Sveriges mästerkock” på nätet. Jag har följt alla säsonger, även de internationella. Så jag spelade in ett kort klipp och glömde mer eller mindre bort det. Fyra månader senare ringde telefonen och jag trodde knappt det var sant! 

Sofia beskriver att det jobbigaste med hela den här resan i tv har varit all ovisshet. Men även rädslan för att skämma ut sig eller inte prestera så bra som man önskar.

– Det är sådan enorm press och det var jag inte beredd på. Det svåraste var nog att tro på sig själv när man var riktigt nervös. Men det roliga övervägde.

– Att lära känna de andra deltagarna, som nu är goda vänner, var ovärderligt. Att tävla och utmanas och därmed utvecklas var också fantastiskt!

Vinsten i Sveriges mästerkock är fortfarande overklig för Sofia.

– Det har nog inte sjunkit in helt. Det är för bra för att vara sant, säger Sofia som alltid varit intresserad av mat. 

– Ända sedan barnsben har jag stått i köket när familjen lagat mat och jag har aldrig varit kräsen. Jag har alltid älskat all mat och experimenterat med smaker och rätter. 

Nu är Sofia aktuell med boken Always hungry (Alltid hungrig). Boken är Sofias sätt att berätta om mat, tekniker och smaker som hon har lärt sig under alla sina resor. 

– Jag älskar att resa och att laga mat med andra människor. Därför är boken uppdelad i världsdelar och platser. 

Vid sidan av matintresset är Sofia en äventyrslysten, nyfiken, social globetrotter som säger ja till det mesta. Hon är utbildad journalist som senast jobbade som tv-spelstestare i Madrid.

Vad ger dig livsglädje?

– MAT! Och att resa! Umgås med vänner och lära känna nya personer. Det är mycket som ger mig livsglädje! Jag tror att jag är en ganska positiv person.

Vad skrämmer dig?

– Ormar! Jag skojar inte. Jag hade en ormfobi som jag fick gå i kbt-terapi för. Började med att bara prata och till slut stod jag med en två meter lång orm i mina armar.

Vem skulle du helst vilja ha en middags-dejt med?

– Så himla svårt! Finns ju så många! Men spontant Elon Musk för att han verkar fullkomligt galen och spännande!

Vad är din specialrätt, som du vill bjuda vänner på?

– Jag gör en otroligt god vegetarisk boeuf bourguignon! Men också mina klassiska fisktacos går alltid hem!

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag har som långsiktig dröm att en dag öppna restaurang. På kort sikt jobbar jag gärna med sociala medier, events och böcker. Att få jobba med mat på heltid, det är mitt största fokus och min dröm just nu!

Scroll to Top