Borsta dig till en bättre hälsa!

Visste du att en god munhälsa inte bara ger dig fräsch andedräkt – utan också kan göra att du slipper diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, demens och vissa cancerformer? En stor del av din hälsa sitter nämligen i munnen.

Tar du en daglig promenad och äter nyttigt men slarvar för fullt med tandborstningen? Då
har du glömt bort en väldigt viktig del av din hälsa, menar övertandläkaren och professorn Björn Klinge som just nu är aktuell med boken Din hälsa sitter i munnen.

– Om du inte tar hand om din munhälsa riskerar du i första hand världens vanligaste icke smittsamma sjukdom som finns i munnen: karies, samt tandköttsinflammation och parodontit. Men god munhälsa har också samband med lägre förekomst av ­diabetes, hjärt-kärlsjukdomar inklusive stroke och högt blodtryck, vissa cancerformer och demenssjukdomar, säger han.

Det vanligaste felet vi gör när det kommer till vår munhälsa är att vi slarvar med vår dagliga munhygien, berättar Björn. Tumregeln är 2+2+2, det vill säga borstning två gånger dagligen, i två minuter, med två centimeter fluoridtandkräm.

– Gör även gärna rent mellan tänderna FÖRE tandborstningen på kvällen, ­säger Björn.

Men det finns också insatser för ­munhälsan som är mer eller mindre onödiga. Munsköljning har till exempel ett mycket begränsat värde enligt Socialstyrelsens ­nationella riktlinjer, menar Björn.

– Kanske kan det bidra till ökat intresse för munhälsan, men kom ihåg att munskölj aldrig ersätter ­vanlig­omsorgsfull ­munhygien med tandborste, fluorid­tandkräm och ­rengöring ­mellan tänderna, säger han. 

Björns bästa tips för ökad munhälsa

Daglig munhygien enligt 2+2+2-regeln, det vill säga borstning två gånger dagligen, i två minuter, med två centimeter fluoridtandkräm

Sluta röka

Regelbunden kontakt med tandvården

Sörpla inte kolsyrade drycker i tid och otid

Småsnaska inte mellan måltiderna

 

Borsta dig till en bättre hälsa!
Björn Klinge
Scroll to Top